האגן הירוק

החלו עבודות הבטון להכנת האגן הירוק לטיהור מים אפורים

01 דצמבר 2012
האגן הירוק

מהכביש הראשי של האוניברסיטה ניתן כבר לראות את הגשר המחבר בין בניין בית הספר לקיר ה-EcoWall; בבניין עצמו החל תהליך ניקוי וייבוש הגג; ובשטח הציבורי החלו עבודות הבטון להכנת האגן הירוק לטיהור מים אפורים.

כל המדדים והתקנים הקיימים לבנייה ירוקה מתייחסים לנושא החיסכון במים שפירים -הן במתקנים סניטריים בתוך הבניין (אסלות, כיורים, מקלחות וכו') והן בשטחי החוץ, באמצעות פיתוח נוף חסכוני במים. התקן הישראלי החדש 5281 מחייב התקנת אמצעים סניטריים חסכוניים, ואילו התקן האמריקאי LEED דורש חיסכון יחסי במים – המתבטא באחוזים בהשוואה לבניין ייחוס קונבנציונלי. בשני התקנים מודגם החיסכון במים בשטחי החוץ באמצעות השוואה לגינת ייחוס קונבנציונלית.

תקן LEED אינו מסתפק בחיסכון במים שפירים, אלא מתייחס גם לטיפול בשפכים ולמחזור מים אפורים באמצעות טכנולוגיות חדשניות – במטרה להשיבם לשימוש חוזר שייצור חיסכון נוסף. הניקוד על פעולות אלה ניתן לפי אחוזי הטיפול וההשבה.

בית הספר ללימודי הסביבה, השואף לעמוד בדרישות התקן הגבוה ביותר, תקן LEED  פלטינום, נקט במספר שיטות לחיסכון במים ולמחזורם:

1-      צמצום צריכת המים (תנאי סף של התקן): הפחתה של  20% לפחות מהצריכה הבסיסית המחושבת של הבניין.

2-      פיתוח נוף חסכוני במים (Water Efficient Landscaping) : צמצום או הימנעות משימוש במים שפירים למטרות השקיה.

3-      צמצום נוסף של צריכת המים באמצעות טיהור והשבה של מים אפורים.

טיהור מים אפורים
חברת Ofra Aqua Plants, שבונה בריכות שחייה נקיות המשתמשות בשיטת טיהור טבעית, תכננה עבור הבניין הירוק מערכת ציבורית לטיהור מים אפורים. המערכת, המכונה אגן ירוק, תוכננה בתיאום עם משרד הבריאות, והיא הראשונה מסוגה בישראל.

האגן הירוק של הבניין מורכב משלוש בריכות נאות שממוקמות בשטח ציבורי פתוח ממערב לבניין, בדרך אל שער הקמפוס. לכאן זורמים כל המים האפורים מהכיורים ומחדרי הרחצה שבמבנה (ללא המים מהשירותים ו/או מהמטבח, שנחשבים למים 'שחורים'). המים מגיעים מהמבנה לבריכה העליונה, וזורמים מבריכה לבריכה בכוח הגרביטציה. כל בריכה מכילה מצעי סינון וניקוי העשויים מאבני טוף וחצץ, בשילוב עם צמחים שנבחרו בקפידה, אשר קולטים וניזונים מסוגי הפסולת השונים שבמים: מלחים, שמנים, דטרגנטים וחיידקים מחוללי מחלות. וכך, בכל אחת מהבריכות, עוברים המים תהליך של טיהור, עד שבסוף המסלול יוצאים מהבריכה התחתונה מים צלולים לחלוטין, המשמשים להשקיית הצמחייה בגנים ועל הגג הירוק.בנוסף לצמחיה יש בבריכות גם דגה, ולה תפקיד סביבתי משלה: כך לדוגמה נבחר דג הגמביוזה, הניזון מנקבות של יתושים, במטרה לצמצם את אוכלוסיית היתושים באזור.

האגן הירוק של הבניין נתון למעקב שוטף. תוצאות הבקרה מוצגות לציבור הרחב על גבי מסכי המידע בכניסה לבניין ובאתר האינטרנט, ומשמשות ללימוד, למחקר ולקבלת החלטות.