רציונל תכנוני

רציונל תכנוני

תפיסת התכנון של בניין החוג ללימודי הסביבה בבית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ ע"ש פורטר משקפת באופן מיטבי את מושג הקיימות באדריכלות: שילוב סינרגטי בין ההיבט הסביבתי לבין ההיבט האנושי והחברתי ושילוב המשאבים המתחדשים של הסביבה ליצירת סביבה בנויה נעימה ובריאה ולחיסכון אנרגטי.

 

ההיבט הסביבתי

בהיבט הסביבתי, שמו המתכננים דגש על שימוש ושימור אופטימליים של משאבי הטבע באתר: קרינת השמש, הרוח, הקרקע, המים והאוויר. לפיכך החל תהליך התכנון בניתוח פני השטח והפרמטרים האקלימיים של המגרש שהוקצה למבנה. בתהליך הבנייה הוקפד להשתמש בחומרים ממוחזרים או מתחדשים ולהימנע מהוצאת חומרים מהאתר והשלכתם במקום אחר.

 

ההחלטה הראשונה נגעה להעמדת המבנה. כדי לעשות שימוש מירבי באנרגיית השמש המצויה כאן בשפע, החליטו המתכננים שהחזית הארוכה של המבנה תפנה לכיוון דרום. עם זאת נקבע כי קיר דרומי גבוה (אקו-וול) יגן על משתמשי המבנה מפני קרינת השמש ומפני הרעש והזיהום שעולים מנתיבי איילון.  בנוסף הוחלט לנצל את הרוחות המגיעות ממערב לשם אוורור וצינון החלל הפנימי – באמצעות פתחי אוורור מיוחדים בקיר המערבי.

 

בבניין עצמו ובסביבתו הוטמעו מגוון טכנולוגיות סביבתיות מתקדמות – חלקן פסיביות וחלקן אקטיביות – שמטרתן לייצר אנרגיה ירוקה, לחסוך באנרגיה, למחזר מים ולטפל באשפה.

 

הגג הירוק מאפשר שימוש במרחב הגג לטיפוח טבע ולמקום ישיבה ולימוד ויש לו תפקיד כפול כמרכיב במיזוג האוויר של הבניין - הגג הירוק משמש כבידוד המונע את התחממות תקרת הבניין בקיץ. 

 

ההיבט האנושי-חברתי

בהיבט החברתי, תכננו האדריכלים מבנה מזמין ופתוח, שמעודד מפגש פורה ומפרה בין משתמשי הבניין – חוקרים, סטודנטים ומבקרים. בניגוד בולט לתפיסת 'מגדל השן' המאפיינת בדרך כלל את העולם האקדמי, הדגישו המתכננים את  הניראות ואת המימד החינוכי של המערכות והרעיונות הירוקים המוטמעים במבנה. תפיסת השילוב, השיתוף, רב התחומיות והסינרגיה המאפיינת מערכות אקולוגיות בטבע ומהווה נדבך חשוב גם בחזון החוג ללימודי הסביבה, באה לידי ביטוי בולט בבניין עצמו.

 

הבניין כולו מהווה מעבדת מחקר לאדריכלות ירוקה, שנגישה לקהל הרחב. בבניין מתקיימים סיורים המפתחים מודעות לסביבה, לקיימות ולאדריכלות אקולוגית ואליהם מגיעות קבוצות רבות מהארץ ומשלחות מרחבי הולם. באקו-וול ימוקמו חללי תצוגה שקופים, שיזמינו  את הציבור לצפות במחקרים ובטכנולוגיות סביבתיות חדשות. כמו כן יצרו המתכננים שפע של חללים ציבוריים מרווחים, שקופים ומוארים - בהם יכולים משתמשי הבניין להיפגש, להתחבר לסביבה החיצונית, ולחלוק ביניהם ידע ומחשבות. בכך יממש הבניין באופן מוחשי ביותר את הגישה הבינתחומית, שהיא מיסודותיו התפיסתיים של החוג ללימודי הסביבה.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>