תקנים לבנייה ירוקה

בניין החוג ללימודי הסביבה הינו הבניין הראשון בישראל שקיבל הסמכה בדירוג LEED Platinum – הדירוג הגבוה ביותר של תקן LEED של המועצה לבנייה ירוקה של ארה"ב (USGBC). הבניין זכה לציון 92, שמיקם אותו ברשימת 20 הבניינים בעלי ציון LEED הגבוה ביותר בעולם בשנת 2014. בנוסף, הוא המבנה הראשון שעוטר בדרגת יהלום של התקן הישראלי לבנייה ירוקה, תקן 5281, בקטגוריה של מוסדות חינוך.

 

מהם דירוגים אלה, ומה משמעותם?

 
תקן LEED  האמריקאי
 
(LEED (Leadership in Energy and Environmental Design הוא אחד ממערכי הדירוג שפותחו בעקבות צמיחת המגמה של בנייה ירוקה בעולם, במטרה למדוד ולדרג את רמת הסביבתיות והקיימות של הבניינים. מדרגים אלה, המהווים למעשה תקנים וולונטריים לבנייה ירוקה, מתייחסים לקשת רחבה של נושאים ואלמנטים ירוקים: חסכון באנרגיה, תכנון ביו-אקלימי, חסכון במים, מיחזור מים, ניהול מי נגר, שימוש בחומרים ממוחזרים, מיחזור פסולת הבנייה, איכות חללי הפנים ועוד. דירוג גבוה מהווה אסמכתא רשמית ובלתי-תלויה לכך שהשמירה על הסביבה עמדה בראש סדר העדיפויות בעת תכנון והקמת המבנה.
 
 
תקן LEED האמריקאי הוא מהמובילים והמוכרים בתחומו בעולם. הוא מתחלק לגרסאות שונות בהתאם לשימושי המבנים (בתים פרטיים, בנייה רוויה, בתי ספר, משרדים וכד')  ולסוג הפרויקט (בנייה חדשה, תפעול ותחזוקה, שיפוץ פנים וכו'). פרויקט הבניין הירוק של החוג ללימודי הסביבה מסתמך על תקן LEED 2009 for New Construction and Major Renovations, המתייחס לבניינים חדשים ולבניינים שעברו שיפוץ נרחב, ומותאם למבני מסחר, משרדים, בתי מלון, בתי ספר וקמפוסים, מוסדות בריאות ומבני מגורים בעלי ארבע קומות לפחות.
 
 
 
התקן הישראלי 5281
 
התקן הישראלי לבנייה ירוקה, תקן 5281, שודרג והורחב משמעותית בשנת 2011, במסגרת שיתוף פעולה מקיף בין המשרד להגנת הסביבה, מכון התקנים הישראלי, משרד הפנים, משרד הבינוי והשיכון והמועצה הישראלית לבנייה ירוקה. לעומת התקן הישן, שכלל רק בנייני מגורים ומשרדים, מגדיר התקן המחודש שבעה תקנים נפרדים לסוגי מבנים שונים: בנייני מגורים, משרדים, מוסדות בריאות, מבני ציבור, תעשייה, מוסדות חינוך, מבני תיירות ועוד.
 
 
תקן 5281 החדש מקיף תשעה תחומים עיקריים הנוגעים לכל בניין ירוק: אנרגיה, קרקע, מים, חומרי בנייה, בריאותם ורווחתם של משתמשי המבנה, פסולת, תחבורה, ניהול אתר הבנייה וחדשנות. כל תחום מתחלק לנושאי משנה הכוללים קריטריונים למדידה ולהערכה, והניקוד נקבע לפי העמידה בדרישות המפורטות. בניין זוכה בתואר 'בניין ירוק' אם עמד בדרישות המינימום בכל אחד מהתחומים, ובמספר תנאי סף נוספים הנוגעים להקטנת החתימה הסביבתית של המבנה. שיטת ההסמכה והניקוד נוחה ליישום, ותואמת סטנדרטים בינלאומיים - כמו LEED האמריקאי, BREEAM הבריטי ו-Green Star האוסטרלי.  
 
 
 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>