"עולם בלי כלבי ים? ניחא. עולם שבו מאות מיליוני אנשים הופכים לפליטים וערים נשלטות על ידי כנופיות שמחפשות לחם – זה סיפור אחר". אנחנו נכנסים למצב אקלימי פוסט נורמלי, מאז הקיץ שעבר כל חודש היה החם ביותר מאז תחילת המדידות ב-1880, בתל אביב כבר לא ירד יותר שלג וחברות הענק ממשיכות לממן הכחשת אקלים. 30 שאלות על האקלים הישראלי והעולמי עם פרופ' דני רבינוביץ, חתן פרס הגלובוס הירוק לשנת 2016 | צליל אברהם | מגזין mako

04 יולי 2016
30 שאלות על האקלים הישראלי והעולמי עם פרופ' דני רבינוביץ

צליל אברהם משוחחת עם פרופ' דני רבינוביץ, ראש בית הספר ללימודי סביבה ע"ש פורטר ויו"ר האגודה הישראלית לצדק סביבתי, לאחר זכייתו בפרס הגלובוס הירוק למפעל חיים לשנת 2016. הראיון המלא באתר מאקו.

פרופ' דני רבינוביץ, בשבת האחרונה פריז הוצפה בזמן שבתל אביב היו 40 מעלות. מה קורה פה?
"אנחנו חיים בתקופה שבה אנחנו נכנסים למצב אקלימי פוסט נורמלי. זה אומר שאנחנו נראה יותר תופעות כמו הוריקן סנדי, או כמו סופת האבק הגדולה שהגיעה לפה מסוריה בספטמבר. זה אומר גם שיהיה יותר קשה לתכנן טיול באירופה באוגוסט או חתונה ביוני. היכולת שלנו לסמוך על מזג האוויר השתנתה".

...

איזה עוד משמעויות יש לאקלים פוסט נורמלי?
"חמש תופעות – מדבור, מחסור במים, הצפות, סופות ומגפות".

מדבור אנחנו גם מרגישים בארץ. זה נכון?
"יש דבר שנקרא קו הבצורת. זו הקו שמדרום לו יורדים פחות מ-200 מ"מ גשם בשנה. בישראל הקו הזה נדד בין 20 ל-30 קילומטר צפונה. הוא היה דרומה מאופקים, והיום הוא בכיוון מבואות יבנה".

ומחסור במים?
"לנו בישראל יש משק מים יחסית מתוחכם וחדשני. בעשור האחרון צומצמו הרבה בזבוזים ומחצית ממי השתיה מותפלים. אבל אנחנו רואים את זה במדינות שסביבנו, בגלי הפליטים שמגיעים לארץ ולאירופה, כמובן מסוריה וגם מדרום סודן ומדרפור. אלה מדינות שיש בהן מלחמות אתניות ופוליטיות, אבל משבר האקלים הוא מכפיל סבל".

על האקלים הישראלי והעולמי עם פרופ' דני רבינוביץ

טמפרטורת המינימום בתל אביב באוגוסט היא 3 מעלות יותר מלפני 30 שנה. פרופ' רבינוביץ | צילום: עופר חן

על האקלים הישראלי והעולמי עם פרופ' דני רבינוביץ

מדינות הדרום מביעות היום דרישה מוסרית לזכות השיבה של הפחמן. פרופ' רבינוביץ | צילום: עופר חן