בניין פורטר

בניין החוג ללימודי הסביבה
מבט מהצד המערבי, מאי 2014 צילום: יוסף כהן

בניין החוג ללימודי הסביבה ע"ש פורטר הינו הבניין הירוק הראשון בקמפוס של אוניברסיטת תל אביב. הבניין ממוקם בגבולו המזרחי של הקמפוס, מדרום לגן הזואולוגי וסמוך לכניסה המרכזית לאוניברסיטה מנתיבי איילון.

 

הבניין נבנה מחוץ לקמפוס האוניברסיטה, כשהוא משקיף למעשה על מרחב המחקר של החוג ללימודי הסביבה - הסביבה הטבעית והעירונית. מתוך הבניין ניתן לצפות על המרחב ולראות את הקשרים המורכבים בין מרכיבי המארג המופלא של הסביבה. הוא נבנה במיקום שבו היו בעבר מגרש חניה ומצבור פסולת בניין ומדגים לכן במעשה כיצד ניתן לשקם ולשפר את המרחב העירוני, בשילוב עם הסביבה הטבעית.

 

הבניין תוכנן ונבנה בשיטות של אדריכלות אקולוגית ובנייה ירוקה, תוך שילוב טכנולוגיות סביבתיות מתקדמות לחסכון באנרגיה ובמים, שימוש במקורות מתחדשים וממוחזרים ותוך השתלבות בסביבה והמנעות מפגיעה בה, למרות נוכחותו הבולטת מעל נתיבי איילון. בניין זה הינו המבנה הראשון בישראל שזכה לדירוג היוקרתי והגבוה ביותר של התקן האמריקאי לבנייה ירוקה - LEED Platinum בציון 92, אחד מ-20 הבניינים עם ציון הרמה הגבוהה ביותר בעולם של בנייה ירוקה בשנת 2014, וכן לדירוג הגבוה ביותר של התקן הישראלי לבנייה ירוקה 5281 - בדרגת יהלום.

 

הבניין הוקם בעקבות היוזמה והמימון של דיים שירלי פורטר, המלווה בנאמנות רבה את החוג ללימודי הסביבה לאורך השנים ובהנחייתו של ד"ר אדריכל אריה נשר. ברוח הגישה הרב-תחומית והמשתפת של החוג ללימודי הסביבה, נבחרו בתחרות אדריכלים שלושה משרדי אדריכלים שונים אשר נתבקשו לפעול בשיתוף פעולה ולתכנן יחדיו את הבניין. האדריכלים, פרופ' יעקב יאשה גרובמן, פרופ' יוסי קורי וניר חן זכו על תכנון והקמת בניין פורטר במקום הראשון בקטגוריית הקיימות של פרסי המצויינות AEC Excellence Awards לשנת 2017, בתחרות העולמית של Autodesk University בה השתתפו 150 פרוייקטים ארכיטקטוניים מכל רחבי העולם.

 

הבניין כולל כיתות הוראה, אולמות, משרדים, אטריום עם חלל לתצוגות ולתערוכות, אודיטוריום, גינה ובה אגנים ביולוגיים לטיפול ולמיחזור מים אפורים, גג ירוק וקפיטריה.  החללים הנעימים משמשים מקום מפגש לסטודנטים ולחוקרים, וכן  לנציגי ממשל, תעשייה וארגונים סביבתיים המעורבים בפעילויות בית הספר.
 
 
בנוסף לייעודו האקדמי, מהווה הבניין במה חינוכית ונגישה לקהל הרחב בכל הנוגע לבנייה ירוקה וחקר הסביבה. מתקיימים בו סיורים, ומבקרי הבניין נחשפים לאופן פעולתן של המערכות הסביבתיות המותקנות בו, ביניהן מערכת מיזוג אוויר המבוססת על אנרגיה סולרית, טכנולוגיות מתקדמות לתכנון ביו-אקלימי ("תכנון פסיבי") ומערכות מדידה ובקרה. בין הבניין לתחנת הרכבת של האוניברסיטה מובילה טיילת המדע, ממנה נשקף נוף מרהיב של מרחב מטרופולין דן.
 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>