מחקר מיצוי חלבון מאצות - האם החלבון יכול לגרום לתגובה אלרגית?

במהלך המחקר החדשני במעבדה לביו-הנדסה סביבתית לפיתוח חלבון מאצות, הזמין לשימוש למאכל, בדקו מארק פוליקובסקי וצוות החוקרים האם יכולה להיות השפעה אלרגנית לחלבונים החדשים

08 אפריל 2020
מחקר מיצוי חלבון מאצות - האם החלבון יכול לגרום לתגובה אלרגית?

אוכלוסיית העולם צומחת וכתוצאה מכך, גובר הצורך במקורות מזון שאינם דורשים שטחי אדמה מעובדת ומקורות מים מתוקים, אשר נמצאים בירידה בגלל שימוש הולך וגובר. מוערך כי הדרישה לצריכת חלבון ממזון בעולם תכפיל את עצמה ב-40 השנה הקרובות, בשל גידול האוכלוסיה. קיים אתגר עולמי משמעותי לעמוד ברמות דרישה אלו ובמקביל, להוריד את רמת השימוש בדשנים סינטטיים, קוטלי עשבים וחומרי הדברה בחקלאות. כיום קיים גידול בשימוש בחלבונים ממקור צימחי - סויה, אפונה, קינואה ומקורות צמחיים אחרים. השימוש במקורות אלו צפוי לגדול אך עם המשך הגידול בצמיחה, צפוי כי מקורות כגון אצות יתפסו נתח שוק הולך וגדל.

 

חלבון המופק בחוות אצות בים, ללא שימוש בשטחי קרקע גדולים וללא חומרי דשן או הדברה, הוא מקור מזון חדש ומבטיח אשר יאפשר גם את הגדלת כושר הייצור לטווח הארוך. המקרו-אצות הירוקות, Ulva sp, מכילות אחוז חלבון של בין 9-33% מהמשקל היבש (משתנה בין מיני אצה שונים ובהתאם למיקום הגידול, עונת הקטיף ותהליכי ההפקה). מוערך כי יכולת הפקת החלבון מאצות אלה היא פי 4 עד פי 7 מיכולת ההפקה של חלבונים מצמחי מזון בחקלאות יבשתית.

 

אולם, יש עדיין מידע מוגבל על ההשפעות הבריאותיות של חלבונים אלה. לכן, נערך מחקר לבדיקת ההשפעה האלרגנית האפשרית של חלבונים שמוצו מאצות Ulva.

 

החלבונים מוצו מהאצות במספר שיטות - pulsed electric fields, הלם אוסמוטי ושיטה תרמו-כימית. החלבונים שמוצו, זוהו בגישה רחבה הבוחנת את מגוון החלבונים (Proteomic analysis ) ונבדק דמיון רצף כדי לבחון את פוטנציאל האלרגניות. הבדיקות מצאו אלרגני מזון פוטנציאליים. בשיטות הפקה שונות נמצאו אלרגנים שונים.

 

תוצאות המחקר מראות על החשיבות ועל הצורך בחקירה מעמיקה של חלבונים המופקים מאצות ועל ההשפעות של טכנולוגיות שונות למיצוי החלבונים, לפני תחילת ייצור נרחב ושחרור לשוק של החלבונים כמקור מזון חדש.

 

מאמר על המחקר פורסם במגזין Food Chemistry

 

Polikovsky, M., Fernand, F., Sack, M., Frey, W., Müller, G., & Golberg, A. (2019). In silico food allergenic risk evaluation of proteins extracted from macroalgae Ulva sp. with pulsed electric fields. Food chemistry, 276, 735-744. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618317047

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>