מחקר מראה על מגמת עלייה בשכיחות סערות ברקים באפריקה בעקבות העליה בטמפרטורות

ה-New York Times פרסם כתבה על תוצאות המחקר של פרופ' קולין פרייס ומעיין הראל שפורסמו לאחרונה

12 פברואר 2020
מחקר מראה על מגמת עלייה בשכיחות סערות ברקים באפריקה בעקבות העליה בטמפרטורות

תוצאות מחקר של מעיין הראל ושל פרופ' קולין פרייס בבית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ ע"ש פורטר שפורסמו לאחרונה, מצביעות על מגמת עלייה בשכיחות ובהיקף של סופות ברקים מעל יבשת אפריקה ועל קשר בינן לבין עליית הטמפרטורות לאורך העשורים האחרונים.

המחקר, שתוצאותיו פורסמו ב-American Meteorological Society’s Journal of Climate, בחן נתונים שנאספו לאורך 70 שנה ובדק את הקשר בינם לבין נתוני משתנים סביבתיים שונים. המחקר מצא קשר עם שני מדדים עיקריים שאיפשר לבנות מודל אמפירי שמנבא את מספרם ושטחם של אשכולות סופות רעמים מעל אפריקה ביום, חודש או שנה מסוימים. נמצא גם קשר משמעותי בין מופעי ושטח סופות הרעמים עם עליית טמפרטורת פני השטח. קשר זה בולט במיוחד עם עליית הטמפרטורות מאז שנות ה-90.

סופות רעמים גורמות נזקים ברחבי העולם ובמיוחד באיזורים טרופיים, בשל הברקים, הגשמים העזים, ברד ורוחות חזקות. הסופות גורמות למקרי מוות של האוכלוסיה האנושית ושל בעלי חיים ולנזקים כלכליים באפריקה. להחרפה בסופות בעקבות ההתחממות יש לכן משמעות רבה שמחייבת התייחסות מתאימה.

Harel, M., & Price, C. (2020). Thunderstorm Trends Over Africa. Journal of Climate, (2020).

Africa, a Thunder and Lightning Hot Spot, May See Even More Storms - The New York Times