המעבדה לתחבורה עתידית
במעבדה לתחבורה עתידית של ד"ר בת-חן נחמיאס-בירן חוקרים את הפוטנציאל וההשפעות של טכנולוגיות חדשות של ניידות על מערכות התחבורה והמארג העירוני.
בשנת 2022, התחבורה העולמית תרמה לכ-25% מסך כל פליטות דו-תחמוצת הפחמן, כאשר ניידות עירונית תרמה כשליש מסכום זה. אם דבר לא ישתנה, פליטת דו תחמוצת הפחמן מתחבורה צפויה לעלות בשיעור של 60% עד שנת 2050. יתר על כן, הביקוש לתחבורה עירונית ממונעת צפוי להכפיל את עצמו עד שנת 2050, בעוד שמספר המכוניות על הכבישים יגדל ל -2.5 מיליארד בהשוואה לשיעור הנוכחי של 1 מיליארד כלי רכב. קצב העיור המהיר בקנה מידה עולמי הביא גם לעלייה בביקוש לתחבורה עירונית. כיום, 50% מאוכלוסיית העולם מתגוררת באזורים עירוניים, שיעור זה צפוי לגדול לכ-70% ב -2050.
ערים כיום, יותר מתמיד, מתמודדות עם גודש הולך וגדל והשלכותיו. במטרופולין תל אביב בלבד, בשנת 2017, איבדו מספר הנוסעים יחד כ -1.56 מיליארד שעות לטובת הגודש. הצמיחה המהירה בעולם של "ניידות לפי דרישה" (on-Demand Mobility ) תרמה אף היא לבעיית הגודש. בארצות הברית, הניידות על פי דרישה גדלה בהתמדה ועלייתה הובילה לקניבליזציה על מערכות הסעת ההמונים בשיעור של 6%.
על מנת להקטין את ההשפעות הסביבתיות המזיקות הקיימות כתוצאה מניידות עירונית תוך הפחתת העלויות החיצוניות מתחבורה, שיפור הביצועים ורמות השירות של מערכת התחבורה העירונית, ישנו צורך בפיתוח שיטות אנליטיות חדשות למידול, חיזוי ומתן בפתרונות ישימים אשר נבדקו ונמצאו כבעלי השפעות חיוביות על מערכת התחבורה ועל הסביבה העירונית.
במעבדה לתחבורה עתידית אנו חוקרים את הפוטנציאל וההשפעות של טכנולוגיות וצורות חדשות של ניידות על מערכות התחבורה והמארג העירוני. מטרת המחקר היא לפתח ולהעריך מערכות תחבורה מתקדמות לשיפור איכות החיים, הקיימות והשוויוניות בעיר. לצורך כך, אנו מפתחים ומשתמשים במתודולוגיות החדשניות ביותר בתחום של מודלים התנהגותיים, סימולציה, איסוף נתונים, בינה מלאכותית וכלים אנליטיים שונים.
המחקר במעבדה מתמקד בתחומים הבאים:
• מידול מערכות עירוניות ותחבורתיות מורכבות בקנה מידה גדול
• פיתוח כלי הערכה חדשניים מבוססי סימולציה
• הערכה של פתרונות ניידות חכמים/עתידיים/אוטונומיים
• הערכה של מדיניות תחבורה בת קיימא
• שוויוניות בתחבורה וסביבה
• מידול התנהגות משתמשים
צוות המעבדה הוא רב תחומי באופיו; אנו עובדים עם פוסט-דוקטורנטים, דוקטורנטים וסטודנטים לתואר שני, בעלי יכולות ותחומי עניין מגוונים כגון: מודליסטים ומהנדסי תחבורה, אנשי מדיניות ציבורית, בריאות הציבור, מדעני מחשבים, מדעני סביבה, מתכננים וכלכלנים.
יצירת קשר
ראשת המעבדה: דר' בת-חן נחמיאס-בירן
מייל: bathennb@tauex.tau.ac.il