המעבדה לזהות ופעילות סביבתית-חברתית
מנהלת: פרופ' רקפת סלע-שפי
היחידה למחקר התרבות
03-6409548
המעבדה לזהות ופעילות סביבתית-חברתית פועלת בשיתוף בין היחידה למחקר התרבות וביה"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל-אביב, במטרה ליצור קבוצות לימוד ומחקר הממוקד בגורם האנושי ובשאלות של זהות כמכתיבות את הפעולה הסביבתית. על רקע ההתפתחות הענפה של לימודי הסביבה בעשורים האחרונים, בעיקר באספקטים הפיזיים והמוסדיים שלה, גוברת בעולם ההכרה בחשיבות הממד החברתי ושאלת הכשירות התרבותית של הקהילות השונות כבסיס להבנת ההצלחה או הכישלון של התנועה הסביבתית והשינוי לקיימות.
המעבדה לזהות ופעילות סביבתית נועדה לענות על הצורך בפיתוח המחקר האיכותני בלימודי הסביבה. היא מציעה בית למחקר האיכותני בתחום אקטיביזם וקהילות, סגנון חיים והרגלי צריכה ירוקה, החינוך הסביבתי, וההיסטוריה הסביבתית בישראל. עבודת המעבדה יוצאת מהגישה התרבותית במחקר התנועות החברתיות, ומספקת לסטודנטים כלים תיאורטיים ומתודולוגיים למחקר תפוצת הסביבתיות כצורת חיים, בנושאים כגון אוריינות וזהות סביבתית, התנגדות והתקבלות, הזיקה בין מדיניות ותכנון לבין תהליכים בשטח (grassroots), התפקיד של מתווכי הידע – מחנכים, מדריכים וקבוצות פעילים, שיתוף הציבור ויחסי מקצוענים-קהילה, והיסטוריה סביבתית אזורית.
מסגרת המעבדה כוללת סמינר מחקרי בהיקף של 4 ש"ס, שבמהלכו מפתחים התלמידים פרויקטים אישיים, או בצוותים, ובהמשך לו מפגשים סדירים לדיון וגיבוש הפרויקטים לתזות לתואר השני והשלישי ומעקב אחר מהלך העבודה. עבודת המעבדה מוקדשת הן לדיון בשאלות תיאורטיות והן לתרגול של ניתוח חומרי ראיונות וקבוצות מיקוד בכלים של ניתוח השיח, והכנת מאגר מידע וחומרים לפיתוח המחקר.