מה למדנו בוועידה השנתית למדע ולסביבה?

הוועידה השנתית למדע ולסביבה 2019 הסתיימה אתמול. נהנינו מערב פתיחה מיוחד ומיומיים גדושים בהרצאות, בהצגת מחקרים ובמפגשים. היום אפשר לסכם - מה למדנו והפנמנו בשבוע המרתק הזה

21 יוני 2019
וועידה השנתית למדע ולסביבה 2019 - בניין פורטר. צילום: ‏האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה

לאחר ערב פתיחה מרתק ומעשיר ולאחר יומיים אינטנסיביים של מושבי הרצאות, יצאנו מהוועידה עם תחושה גדולה של אופטימיות, ידע ותובנות במגוון גדול של נושאים. מושבי ההרצאות הראו את העושר של מחקרים בתחומי הסביבה ובתחומים קשורים בקהילה האקדמית בישראל. הוצגו מחקרים בנושאים כמו תחבורה, חינוך, מגוון ביולוגי, זיהום אוויר ועוד. 

 

אורחת הועידה כריסטיאנה פיגראס, דיפלומטית ותיקה ולוחמת מנוסה נגד שינוי האקלים, סיפרה בשפה מרתקת על תהליך הסכם האקלים שנחתם בפאריס ועל התהליכים והמגמות בעקבות ההסכם. היא הציפה תחושה של אופטימיות נחושה, עקבית ובוטחת כי הסכם האקלים יכול להשיג את מטרותיו וכי גם תהליכים מדיניים וגם כוחות השוק יביאו להמשך שינוי תפיסה גלובלי וליציאה מהעידן התעשייתי המזהם לעידן של כלכלה בת קיימא. היא סיפרה כיצד סין והודו עושות מעבר למה שהתחייבו וכיצד הן מקדמות פיתוח סביבתי חדשני, פשוט כי הן מבינות שמאוד כדאי להן להוביל מהפיכה סביבתית עולמית. הכלכלה האמריקנית מתקדמת להפחתת פליטות פחמן, גם אם הממשל מנסה להגן עדיין על תעשיות הכימיקלים והדלק הישנות. גם תעשיית הרכב האמריקאית מבינה שעליה להתקדם ולאמץ גישה סביבתית כי זה כדאי לה כלכלית ופועלת במרץ כדי לעמוד בדרישות שמוצגות על ידי קליפורניה ועל ידי מדינות באירופה ובאסיה.

 

כריסטיאנה פיגראס כיהנה כיושבת ראש אמנת המסגרת של האו"ם בדבר שינוי האקלים (UNFCCC) בין השנים 2016-2010, ומילאה תפקיד מכריע בגיבוש הסכם פריז ב-2015. השנה זכתה בפרס דן דוד היוקרתי על פעילותה ותרומתה בתחום משבר האקלים.

 

פרופ' קולין פוייס - פתיחה וכריסטיאנה פיגרס - הרצאה מרכזית (וידאו)

 

 

פרופ' קולין פרייס וכריסטיאנה פיגראס בערב הפתיחה של הועידה. צילום: האגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה

פרופ' קולין פרייס וכריסטיאנה פיגראס בערב הפתיחה של הועידה השנתית למדע ולסביבה. צילום: האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה

 

כריסטיאנה פיגראס מדגימה תרחישים בעזרת שולחן אמנות החול של האמנית אילנה יהב

כריסטיאנה פיגראס מדגימה תרחישים בעזרת שולחן אמנות החול של האמנית אילנה יהב

 

גם ההרצאה של דן אריאלי וגם מחקרים שהוצגו בתחום החינוך הסביבתי והתחבורה הדגישו את החשיבות של גישה אופטימית וחיובית, ואת החשיבות של תקווה.  היוזמות של מדינות במישור הגלובלי, של ארגונים וחברות תעשייה במישור העסקי, של ערים ברחבי העולם ושל אנשים וקהילות ברחבי העולם, מעידות על פעילות בלתי פוסקת ועל הבנה סביבתית מתפתחת. גם פה בישראל, מחקרים על גננות הלומדות שיטה הנקראת "גן יער" ועל קורס ביומימיקרי בספארי ומחקרים רבים אחרים מתווים כיוון של הבנה, מודעות ותקווה. יחדיו, אפשר יהיה "לכופף" את גרף ההתחממות, כפי שכריסטיאנה פיגראס הדגימה על שולחן אמנות החול של אילנה יהב המדהימה, ולהציע איכות חיים גבוהה יותר לנו ולילדנו.

 

פרופ' דן אריאלי - מה משנה התנהגות? (וידאו)

 

הוועידה השנתית למדע ולסביבה, המאורגנת מדי שנה על ידי האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה, הינה הפורום הגדול בישראל למפגש בין הקהילה המדעית למגזר הציבורי, האזרחי והעסקי. הוועידה מתקיימת מדי שנה במוסד אקדמי אחר ומשתתפים בה מדענים וחוקרים מישראל ומהעולם, סגל וסטודנטים, מקבלי החלטות במגזר הציבורי, נציגי תעשייה וארגונים סביבתיים ופעילי סביבההוועידה התקיימה השנה בבניין פורטר של החוג ללימודי הסביבה, בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב. פרופ' קולין פרייס, ראש החוג, היה יו"ר הוועידה השנה.

 

במהלך הוועידה התקיימו הרצאות רבות של חוקרי ושל סגל החוג ללימודי הסביבה. פרופ' אביטל גזית, ראש התוכניות לתואר שני, הנחה מושב בנושא "קיימות: קרקע, צמחייה, חקלאות ומזון" והרצה בנושא מהפכת ברכות החורף בישראל. ד"ר אלכס גולברג  הרצה על גידול אצות בים עבור יצור דלקים נוזלים לתחבורה, מירון צולמן הרחיב על נושא גידול אצות ופיתוח חקלאות ימית עתידנית במזרח הים התיכון. ד"ר אורלי רונן, ראש המעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית, הנחתה מושב בנושא "סוער וחם - מחקרי תל-אביב–יפו - השפעות שינוי האקלים על העיר". ד"ר אינס צוקר דיברה על ננוטכנולוגיה כאמצעי להתמודדות עם אתגרי מים.

 

אופטימיות עיקשת ותובנות מעוררות תקווה. אלו הדברים העיקריים שלמדנו מהוועידה השנתית למדע ולסביבה.

 

הקלטות וידאו - הרצאות בוועידה ה-47 למדע ולסביבה

 

 

דיים שירלי פורטר בערב הפתיחה של הוועידה. צילום: אגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה

דיים שירלי פורטר בערב הפתיחה של הוועידה. צילום: האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה

 

האטריום במהלך הוועידה. צילום: אגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה

האטריום במהלך הוועידה. צילום: האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה

 

מוסיקה טובה על המרפסת בסיום הועידה. בתמונה - פרופ' קולין פרייס, ראש החוג ללימודי הסביבה

מוסיקה טובה על המרפסת בסיום הועידה. בתמונה - פרופ' קולין פרייס, ראש החוג ללימודי הסביבה

 

 פרופ' קולין פרייס ופרופ' יואב יאיר, דיקן ביה"ס לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה בסיום הוועידה

 פרופ' קולין פרייס ופרופ' יואב יאיר, דיקן ביה"ס לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה בסיום הוועידה 

 

חשיבה על כל הפרטים. כל הכבוד לאגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה על התכנון הקפדני

חשיבה על כל הפרטים. כל הכבוד לאגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה  על התכנון הקפדני ועל המנעות מכלים חד פעמיים. צילום: האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה

 

תכנית הוועידה

 

תקצירי הרצאות

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>