שבוע Placemaking בישראל - 10-14.5.15

"פרויקט למען המרחב הציבורי" - "Project for Public Spaces"

01 יוני 2015

יוצרים מקום, בונים קהילה בעיר
Building community, creating places, using common sense

נווה שאנן, תל אביב 10.5 / לוד 11.5 / עראבה 12.5 / ירושלים 13.5 / תל אביב 14.5

המעבדה לחדשנות וקיימות עירונית של בית ספר פורטר, בשיתוף עם הקליניקה האורבנית באוניברסיטה העברית, אירחו נציגים בכירים של ארגון ה- Project for Public Spaces, לשבוע של סדנאות וכנסים ברחבי הארץ.

ארגון PPS-Project for Public Spaces הפועל בניו יורק הוקם לפני כשני עשורים כמנוף לפיתוח מקומות ציבוריים טובים בערים. לאורך שנים של עבודה אנשי הארגון תיעדו וניתחו אלפי מקומות ומרחבים ציבוריים ברחבי העולם – פארקים, כיכרות, רחובות, שווקים, חופים ועוד, במטרה להבין מה הוא מרחב ציבורי איכותי וכיצד יוצרים אותו.
על בסיס ניסיונם הרב השתתפו אנשי הארגון בתכנון ויצירת אינספור מקומות שהפכו מנקודות מוזנחות ואנונימיות לפנינים עירוניות ואנושיות. כיום הם פועלים ברחבי העולם ומנחילים את השיטה אותה פתחו –Placemaking– כלי מדיניות וביצוע ליצירת מקומות ציבוריים איכותיים בערים ולבניית קהילה בעזרתם .
במהלך השבוע השני של מאי הגיעו נציגים בכירים של הארגון לישראל להעביר שורה של סדנאות והרצאות לאנשי מקצוע, לבעלי עניין עירוניים ולציבור הרחב, במטרה להטמיע את עקרונות ה-Placemaking בעירוניות הישראלית.
מוקד השבוע היה שורה של סדנאות משולבות לאנשי מקצוע ותושבים שמטרתן ליצור מקומות ציבוריים איכותיים מאיזורים מוזנחים בערים ישראליות.בין היתר מתוכננות סדנאות באיזור התחנה המרכזית הישנה בתל אביב (10.5), בשוק של לוד (11.5), ביישוב עראבה שבגליל (12.5), ובשכונת קריית יובל בירושלים (13.5).פרט לסדנאות העבירו אנשי הארגון הרצאות פתוחות לקהל בלוד (11.5), עראבה (12.5) ובתל אביב (14.5).
יותר משלוש מאות אנשים השתתפו בסדנאות וזכו להתנסות מקרוב בכלים של יצירת מקום. החדשנות בגישה של ה-PPS היא דווקא הפשטות שבה; התערבויות קהילתיות – כאן ועכשיו, או במילים שלהם: זול יותר, פשוט יותר, מהיר יותר. משתתפי הסדנאות השתמשו בשני כלים מבית היוצר של ה-PPS: עקרון ה-10 ודף ניתוח למקום. עיקרון ה-10 טוען ששינוי מתחולל כשיש מסה קריטית של פעילות, או לפחות 10 מוקדים: 10 פעילויות שונות במרחב אחד, 10 מקומות טובים בשכונה, 10 שכונות טובות בעיר......
"גישת "יצירת מקום"  של Project for Public Spaces מביאה את רוח הקיימות לתוך המרחב העירוני, בהתערבות פשוטה ויצירתית, נגיעות קלות בחומרים פשוטים,  יצירת מרחבים נעימים ומזמינים לכלל האוכלוסיות נגישים בהליכה ואופניים, מכוונים להפיכת העיר למקום נעים וטוב לחיות בו."
תלמידי המעבדה לחדשנות וקיימות עירונית, ליוו את הפעילויות ותיעדו אותן במטרה להוציא חוברת מסכמת לרעיונות, לתובנות ולכלים שעלו בשבוע הזה.

* בקישור להלן כתבת סיכום השבוע ב"הארץ" מאת אסתר זנדברג - איך מפתחים מקומות ציבוריים טובים בערים? מחשבות בעקבות ביקורם לאחרונה בישראל של איתן קנט ופיליפ ויין, עובדים בכירים בארגון האמריקאי "פרויקט למען המרחב הציבורי"