ד"ר מייקל בראון, מומחה עולמי לקיימות בעסקים: יש צורך בהגדרה מחדש של המונח קיימות

ד"ר מייקל בראון, מומחה בינלאומי לקיימות בעסקים, ואחד הדוברים המרכזיים ב"ועידת קיימות לעסקים" שארגן עיתון כלכליסט, כיבד אותנו בשלושה מפגשים מעמיקים ומפרים עם סטודנטים, שנערכו בשיתוף עם המכון לעסקים, סביבה וחברה.

10 דצמבר 2013

ד"ר מייקל בראון, מומחה בינלאומי לקיימות בעסקים, ואחד הדוברים המרכזיים ב"ועידת קיימות לעסקים" שארגן עיתון כלכליסט, כיבד אותנו בשלושה מפגשים מעמיקים ומפרים עם סטודנטים, שנערכו בשיתוף עם המכון לעסקים, סביבה וחברה. במסגרת המפגשים עם הסטודנטים (מהתוכנית הבינלאומית לתואר שני בלימודי הסביבה, עם קבוצת מחקר של סטודנטים העוסקים בתחום האקולוגיה התעשייתית, עם פורום הדוקטורנטים וכן בהרצאה בסמינר המחלקתי) דיבר ד"ר בראון, שהינו אחד השותפים  בפירמת הייעוץ לקיימות Brown & Wilmanns Environmental, על הניסיון שלו בהטמעת אסטרטגיה עסקית לקיימות בחברות (ביניהן חברות גדולות כמו נייק, פטגוניה, בן אנד ג'ריס, כיל ותרמוקיר).

 

בהרצאותיו עמד בראון על הבעייתיות בהגדרת המונח "קיימות". לדבריו, ההגדרה הנפוצה למונח זה, 'לטפל בבעיות ההווה ולאפשר את דרישות העתיד', בעייתית משום שאיננו יודעים מה יהיו צרכי דורות העתיד. הפערים בין העולם המפותח לעולם המתפתח מבחינה צרכנית הוא גדול מאוד ורמת החיים כה שונה שלא ניתן לחזות מה הם הצרכים המתאימים לשני העולמות. ההגדרה המתאימה יותר של המושג "קיימות" לפי ד"ר בראון היא זו שלJohn R. Ehrenfeld  ו-Andrew J. Hoffman בספרם "Flourishing: A Frank Conversation about Sustainability", לפיה "קיימות" משמעותה לאפשר לכל היצורים החיים בכדור הארץ לשגשג ולקיים תרבות עשירה. על כך הוסיף בראון שצריכה נכונה עליה להתאים למערכת הכלכלית, וכן שקיים צורך ממשי בבניית מטריצות שיפענחו מהו מקסימום יכולת הייצור ומהי טכנולוגיית הייצור המתאימה כדי שניתן יהיה להמשיך לקיים תרבות עשירה ומשגשגת. 

דר' בראון הסביר שתחום האקולוגיה התעשייתית (Industrial Ecology) עוסק בתהליך פענוח תנועת החומרים בחברות ובכך מייעל את הצריכה של חומרי הגלם. השאיפה והמגמה, לדבריו, היא לעודד חברות לעבור למערכות אחראיות, מקצה-אל-קצה (end-to-end). 

 

בפגישתו עם הסטודנטים, סיפר ד"ר בראון כי מודעות החברות לתחום הקיימות עולה בהתמדה וכיום חברות רבות יותר מכירות בכך שהלקוחות שלהן דואגים להיבטים הסביבתיים של פעילותן. בנימה מעודדת זו, הוסיף בראון כי משום כך השוק היום פתוח לקלוט סטודנטים שאינם בוגרי תכניות מדעיות בלבד, אלא גם כאלו העוסקים בתחומי הסביבה והקיימות ככלל.

 

ראו ראיונות נוספים עם מייקל בראון בעיתון כלכליסט:

"לא כל מוצר שמוצג כ'ירוק' הוא טוב עבור כדור הארץ"

ד"ר מייקל בראון: "כדאי לתאגידים להודות במחיר סביבתי של הפעילות שלהם"

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>