מחקר חדש בזואולוגיה ימית: מינים פולשים מים סוף כובשים את מזרח הים התיכון

"אפילו עידן הקרח לא חולל מהפך אקולוגי משמעותי כל כך!" אומר פרופ' מנחם גורן מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

10 אוגוסט 2009
דג

 

"אפילו עידן הקרח לא חולל מהפך אקולוגי משמעותי כל כך!" אומר פרופ' מנחם גורן מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב. "זו הפעם הראשונה בתולדות כדור הארץ שפעולות האדם גורמות לשינוי כה מרחיק לכת במערכת הביולוגית של ים גדול ומרכזי. חלקו המזרחי של הים התיכון מאבד את עולם החי המקורי שלו, והופך – בתהליך מואץ ובלתי הפיך - לשלוחה של המערכת הטרופית של האוקיינוס ההודי. כל זאת כתוצאה משורה של שינויים מעשה ידי אדם: חפירת תעלת סואץ, דיג מופרז וההתחממות המתמשכת של כדור הארץ."
 
התראה חמורה זו מבוססת על ממצאיו של מחקר חדש הנערך בימים אלה, בחסותם המשותפת של ביה"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר והמשרד לסביבה, אדמה וים בממשלת איטליה. במחקר המקיף משתתף צוות ישראלי בראשות פרופ' גורן ושני מדענים מחקר ימים ואגמים לישראל, פרופ' בלה גליל ופרופ' אריק דיאמנט, לצד קבוצה של זואולוגים ימיים מאיטליה.
 
החוקרים נוטלים דגימות קבועות מן הפאונה המצויה בים מול חופי אשדוד, ובשני אתרים לאורך חופה הדרומי של תורכיה – איסכנדרון שבמזרח, ואנטליה, כ-500 ק"מ מערבה יותר. והתוצאות מבהילות: 
 
בישראל, השוכנת בדרום מזרח הים התיכון, קרוב מאוד לתעלת סואץ, נמצא כי חלקם של המינים הפולשים שהגיעו לאחרונה מים סוף מגיע לשיעור מדהים של 95-80 אחוז מכלל הביומאסה במים רדודים (עומק של 20-0 מטר). במים עמוקים יותר (40-20 מטר) מהווים המינים הזרים 60-50 אחוז מאוכלוסיית הדגים, ו-95 אחוז מהסרטנים. באיסכנדרון, שנמצאת בפינה הצפון מזרחית של הים התיכון, 90-80 אחוז מהסרטנים ו-25-20 אחוז מהדגים הם טרופיים במקורם, בעוד שבאנטליה מגיע שיעורה של הפאונה הזרה לכ-5% בלבד. להשלמת התמונה מצביעים מחקרים איטלקיים מהשנים 2006-2005 על נדידה מערבה של מינים שמקורם בים סוף – עד סיציליה ואפילו עד חופי האי סרדיניה.
 
"זהו תהליך בלתי הפיך, שמתקדם ללא הרף. הפלישה החלה כבר לפני 140 שנה, בשנת 1869, עם פתיחת תעלת סואץ שחיברה בין ים סוף לים התיכון. אך התהליך הואץ מאוד על ידי ההתחממות הגלובלית," מסביר פרופ' גורן. "טמפרטורת המים באזורים רבים של הים התיכון עלתה ב-3-2 מעלות צלסיוס במהלך 30 השנים האחרונות, ולכן יצורים טרופיים רבים, שאוהבים מים חמים, מרגישים מאוד בבית בסביבתם החדשה. והם מתרבים במהירות עצומה: כבר ראינו מיני דגים שמזנקים מאפס ל-4 אחוז מכלל אוכלוסיית בעלי החיים בתוך שנה אחת בלבד! וכך המהגרים החדשים הללו פשוט משתלטים על הסביבה הימית, ודוחקים כמעט לחלוטין את המינים המקומיים."
 
והצפי לעתיד עגום לא פחות: על סמך מחקרם צופים המדענים כי המינים הפולשים יתפשטו במהירות מערבה, ואף יחדרו לעומק גדל והולך. בתוך 20-15 שנה, כך הם מעריכים, יהפוך כל עולם החי באגן המזרחי של הים התיכון – מישראל דרך תורכיה ויוון, ועד לחופי איטליה – לשלוחה של בית הגידול הטרופי של האוקיאנוס ההודי...
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>