ראש בית הספר ללימודי הסביבה הנכנס

הכירו את פרופ' פינחס אלפרט, המנהל החדש של בית הספר ללימודי הסביבה על שם פורטר.

10 אוקטובר 2008
פרופ' אלפרט

הכירו את פרופ' פינחס אלפרט, המנהל החדש של בית הספר ללימודי הסביבה על שם פורטר.

"אנו חיים בעידן האנתרופוקן: בפעם הראשונה בתולדות כדור הארץ, האנושות ופעילותה משפיעות משמעותית על הסביבה. בעוד כמה עשרות שנים בלבד נגלה שהאיזון העדין שיצר הטבע הוּפר בצורה איומה", אומר פרופ' פינחס אלפרט, ראש המחלקה לדינמיקה של האטמוספרה ואקלים, והמנהל החדש של בית הספר ללימודי הסביבה על שם פורטר מאז ה-1 באוקטובר 2008. "כמו רבים אחרים, גם אני מאוד מודאג. בכוונתי להפעיל את מלוא היכולות המקצועיות והאישיות שלי כדי לנסות להבין טוב יותר את משמעות התהליך הזה על האזור שלנו, ולהתכונן להשלכות החמורות שעלולות להיות לכך".
ולפרופ' אלפרט, שמונה לתפקידו החדש על ידי פרופ' צבי גליל, נשיא אוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש יכולות: הוא בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים, שעשה את הפוסט דוקטורט שלו בהארוורד, והוא עובד באוניברסיטת תל אביב מאז 1982. פרופ' אלפרט מוכר בעולם כולו בזכות התרומה המדעית הנרחבת שלו, הוא חבר באגודות המטאורולוגיות של ישראל, ארה"ב ובריטניה, וגם ב-European Geophysical Society, הוא משמש עמית מחקר ע"ש Goddard במרכז התעופה של נאס"א (NASA Goddard Flight Center), חבר של כבוד באקדמיה היהודית העולמית למדעים ונציג הסנאט במועצת המנהלים של אוניברסיטת תל אביב.
פרופ' אלפרט הוא מומחה בעל שם לנושא מזהמים אטמוספריים והתחממות גלובלית, ובעשר השנים האחרונות עסק במחקרים מקיפים בנושאי שינויי טמפרטורה, גשמים, קרינה סולרית ואיכות אוויר. עבודותיו הרבות כוללות גם עד 30 מאמרים מדעיים בנושא אירוסולים עם התמקדות בחלקיקים אנתרופוגניים – חלקיקים מוצקים באטמוספרה, שהינם תוצרי פעילות אנושית (בניגוד לאבק ואבקת פרחים, למשל). הוא התמחה בהדמיית תנועות המזהמים באטמוספרה, והיה חלוץ בתחום הדמיות מחשב לחיזוי צפיפותם של חלקיקים באוויר. "אלה הדברים שאנחנו נושמים", הוא מזהיר, "וזה נהיה מלוכלך יותר מדי שנה!"

פרופ' פינחס אלפרט מתחיל את ארבע השנים שלו כראש בית הספר עם תוכניות רבות. "בית הספר ע"ש פורטר הוא מקום מיוחד מאוד, שיכול להשאיר חותם על סדר היום הסביבתי עולמי", הוא אומר באמונה מלאה. "קודם כל, בית הספר מגלם במהותו את המחקר הבינתחומי, ומדגים כיצד הנושאים הסביבתיים מתממשקים עם כל דיסיפלינה אקדמית, וכיצד הם רלוונטיים לכל היבט בחיינו. כאן בבית הספר מתכנסות כל הפקולטות בקמפוס סביב נושא קריטי אחד: הצלת הסביבה. סטודנטים וחוקרים משלבים לימודי הסביבה עם תחומים אחרים רבים כגון גיאופיזיקה, הנדסה, משפטים, מדעי החיים, גיאוגרפיה, סוציולוגיה, פילוסופיה, אנתרופולוגיה, ובניהולנו קיים גם המכון הייחודי ע"ש אלפרד אקירוב לעסקים וסביבה. כראש בית הספר, אני אשאף להפוך את המקום המיוחד הזה למרכז של מצויינות, מרכז בינלאומי מוביל לידע ומחקר בנושאי הסביבה. אנו נעבוד קשה כדי למשוך אלינו את מיטב הסטודנטים, להרחיב את התכנית האקדמית ואת רשת הקשרים הבינלאומיים שלנו, ליצור תוכניות ראויות לחילופי סטודנטים וליזום פרויקטים משותפים עם מוסדות מובילים בלימודי הסביבה".

ההסכם הראשון לשיתוף פעולה בניהולו של פרופ' אלפרט כראש בית הספר ע"ש פורטר כבר נמצא במו"מ – עם ה-Earth Institute באוניברסיטת קולומביה.