כוחה של הרב תחומיות

"הסביבה היא זירה רב-תחומית מיוחדת", אומר המנהל המקצועי של בית הספר, ד"ר אריה נשר

30 דצמבר 2010
אדר' ד"ר אריה נשר, דיים שירלי פורטר, מר רט טרנר, פרופ' פינחס אלפרט (צולם ע"י עופר עמרם/ישראל סאן)

ביה"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר ציין לאחרונה עשר שנים להיווסדו, בשילוב יום הולדתה השמונים של מייסדת ביה"ס, דיים שירלי פורטר. האירוע המרכזי היה כנס חגיגי רב-תחומי שפרש יריעה מרתקת של תחומים: מביולוגיה ימית עד שיווק חברתי, מאנרגיה סולארית עד חקיקה סביבתית, ועוד – כולם נושאים שביה"ס, תלמידיו וחוקריו עסקו בהם במהלך העשור האחרון.

 
"הסביבה היא זירה רב-תחומית מיוחדת", אומר המנהל המקצועי של בית הספר, ד"ר אריה נשר. "סוגיות סביבתיות משפיעות על היבטים רבים בחיינו. הן משיקות לענייני מדע, חברה, פוליטיקה, תעשיה, אדריכלות, הנדסה, כלכלה, ואפילו ספרות. אנו בביה"ס שואפים ליצור נקודת מפגש בין כל התחומים, בתוך האקדמיה ומחוצה לה, ולקדם לימוד הדדי ושיתופי פעולה. זוהי המהות של משימתנו."
 
בהתאם לתפיסה זו, סיפק הכנס במה לחוקרים ולמומחים מתחומים רבים ומגוונים: הביולוג הימי פרופ' מנחם גורן מהפקולטה למדעי החיים, דיבר על פלישת מינים ימיים מהאוקיינוס ההודי לים התיכון, והתפשטותם המואצת בביתם החדש; ד"ר נורית גוטמן, ראש החוג לתקשורת בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל אביב, נתנה הרצאה מאירת-עיניים על השימוש בכלים של שיווק חברתי ובידור לעידוד התנהגות ידידותית לסביבה; פרופ' אבי קריבוס מהפקולטה להנדסה הציג טכנולוגיה חדשנית לשימוש באנרגית השמש: מערכות משולבות המפיקות חשמל לצד חום שנרתם  לשימושים שונים, ועשויות להגיע לרמת ניצול חסרת תקדים של 80%; וד"ר דורית קרת, בעבר עמיתת פורטר וכיום חוקרת בחוג למדיניות ציבורית בפקולטה למדעי החברה, דיברה על מידע סביבתי ככלי לקביעת מדיניות ממשלתית.
 
הדור הצעיר של חוקרי הסביבה יוצג על-ידי מספר דוקטורנטים מביה"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר, שהציגו את מחקריהם: רוני סלע דיברה על היבטים קוגניטיביים של התכנון העירוני; קרין ארדון-דרייאר דנה בהשפעות של אירוסולים על משקעים; ונועם סגל חלק את תובנותיו על התלות המתמשכת של האנושות בנפט ובמוצריו. אליסון מקלרנון, בוגרת תוכנית ההתמחות של ביה"ס, סיפרה על עבודתה עם עמותת 'אדם טבע ודין', המתמקדת בקידום חקיקה סביבתית.
 
אורח מיוחד בכנס היה רט טרנר מארה"ב, יוצר סרטים סביבתיים מחברת ההפקות רד סקאי,  שהקרין קטעים מרתקים מסרטיו שתיעדו בעיות סביבתיות בארצות וביבשות שונות. 
 
לסיום נערך פאנל בהשתתפות אנשי מפתח מביה"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר: פרופ' זאב לוין, גיאופיסיקאי וראש ביה"ס הראשון; פרופ' אביטל גזית, ביולוג ומפתח התוכנית לתואר שני בלימודי הסביבה; ופרופ' פנחס אלפרט, מומחה לחקר האטמוספרה וראש ביה"ס כיום. משתתפי הפאנל דנו באתגר גדול ומתמשך: בניית בית ספר רב-תחומי בלב האקדמיה המסורתית והשמרנית, שנחלקת - הן מבנית והן תפיסתית - לתשע פקולטות 'חד-תחומיות'.  השלושה הביעו אופטימיות זהירה, שזכתה לביסוס מוחשי בדמות הכנס עצמו – אירוע רב תחומים והיבטים, שהתאפשר בזכות מאמציהם המשולבים לאורך העשור האחרון.
 
משתתפי הכנס בירכו בלבביות את דיים שירלי פורטר ליום הולדתה. היא עצמה הביעה את אמונה העמוק ברוח ובחזון של פרי יוזמתה - ביה"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר, ואמרה: "זהו תענוג גדול עבורי לעבוד עם אנשים נפלאים."
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>