פארק שלום ברמת הגולן?

כנס שיוזם ביה"ס ללימודי הסביבה יקדם רעיון מרתק: מיקוד סביבתי בתהליך השלום בין ישראל לסוריה.

30 דצמבר 2009
פארק שלום

"פארקים של שלום בגבולות ישראל - המקרה הסורי, מתיאוריה לפרקטיקה" – זהו שמו המסקרן של כנס שייערך ב-7 בינואר 2010 בקמפוס אוניברסיטת תל אביב. הרצאת האורח המרכזית בכנס תוגש על ידי פרופ' סאלים עלי מאוניברסיטת ורמונט, מומחה בינלאומי לקידום תהליכי שלום באמצעות גורמים אקולוגיים, ומחבר הספר Peace Parks: Conservation and Conflict Resolution (פארקים של שלום: שימור הטבע ויישוב סכסוכים). יהיה זה הכנס הראשון בסדרת כנסים שתעסוק בפעילות סביבתית כמפתח לתהליכי שלום במזרח התיכון.

הכנס הינו יוזמה של ביה"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר, בשיתוף מספר מרכזים באוניברסיטת תל אביב - מרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה, מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום, מרכז ס. דניאל אברהם ללימודים בינלאומיים ואזוריים והמכון האוניברסיטאי לדיפלומטיה ושיתוף פעולה אזורי. הכנס יבחן את הפוטנציאל הגלום בהצעה להקמת פארק שלום ברמת הגולן, כאמצעי לקידום השלום בין סוריה לישראל.

"כיום קיימים ברחבי העולם לא פחות מ-181 פארקים של שלום, וחלקם, למשל פארק קורדיירה דל קונדור שהוקם בין אקוודור לפרו בשנות ה-90 של המאה ה-20, מילאו תפקיד חשוב בהסדרי שלום יצירתיים ואפקטיביים" מסבירה שחר שדה, תלמידה לתואר שלישי בביה"ס ללימודי הסביבה, פעילה ותיקה בתחום יוזמות סביבתיות לשלום, ומיוזמי הכנס הנוכחי. "בהגדרתו, פארק שלום הוא שטח בעל מאפיינים טבעיים ייחודיים, שנמצא באזור הגבול בין שתי מדינות מסוכסכות, ומאפשר להן לפעול בשיתוף פעולה למען אינטרסים סביבתיים משותפים, כחלק מתהליך השלום. הפעילות המשותפת סביב הפארק מהווה במה לדיאלוג בין אנשי מקצוע משני הצדדים, ומשמשת כזרז לשיפור היחסים."

הרעיון להקים פארק שלום אינו חדש: פארק השלום הראשון הוקם בשנת 1932, על הגבול  בין קנדה לארה"ב. כיום קיימים מספר פארקים רחבי ידיים ביבשת אפריקה, ופארקים נוספים הוקמו באסיה, באמריקה ובמזרח התיכון, ביניהם אף מתוכנן פארק שלום על הגבול בין אירן לעיראק! במהלך השנים ניסו ישראל ושכנותיה לקדם כמה יוזמות מסוג זה, כשהידועות בהן היו "הפארק הנמוך ביותר בעולם" באזור ים המלח, ושמורת טבע ימית בים סוף. יוזמה נוספת, הנמצאת כיום בשלבי תכנון, הינו פארק משותף לירדן וישראל באזור נהריים שעל נהר הירדן - שיהווה אטרקציה תיירותית, ומוקד לשיקום הנהר. כמו כן, הועלו בשנים האחרונות מספר הצעות להקמת פארק שלום ברמת הגולן, במסגרת שיחות השלום המורכבות בין ישראל לסוריה. למרבה הצער, לא התממשה עד כה אף אחת מהיוזמות היצירתיות להקמת פארק שלום בגבולות מדינת ישראל.

"אנחנו מאמינים שתהליך השלום בין סוריה לישראל בשל להכללת היבטים ושיקולים סביבתיים" קובעת שחר. "ממשל אובמה, באמצעותו של פרד הוף, עוזרו של השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל, מגלה עניין רב בקידום יוזמת פארק השלום ברמת הגולן, ומועד הכנס נקבע בהתאם להתפתחויות המעודדות בתחום המדיני. הנושא אקטואלי היום יותר מתמיד, והדיונים בכנס לא יהיו תיאורטיים בלבד. הכנס רלוונטי ביותר למתחולל כיום בזירה הפוליטית."

הכנס ישרטט תמונה רחבה של רעיון הפארקים של שלום, יישומו ברחבי העולם ובמזרח התיכון, ויציג את המצב הקיים ברמת הגולן, ובשיחות השלום המתמשכות בין ישראל וסוריה. לאחר מכן ישולב נושא הפארקים בנושא שיחות השלום, ומספר דוברים ידונו ברעיונות ובתוכניות להקמת פארק שלום ברמת הגולן. לסיום ייערך פאנל פוליטי שיעסוק בסוגיה המרכזית: האם יש לפארקים של שלום תפקיד ביישוב הסכסוך במזרח התיכון?