"טבע וכוח - היסטוריה סביבתית" - הרצאת אורח של פרופ' יואכים רדקאו

פרופ' רדקאו הגיע לארץ לרגל צאת ספרו "טבע וכוח" בעברית.

05 ינואר 2012
פרופ' יואכים רדקאו

בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר שמח לשתף פעולה עם מכון גתה ירושלים והאגודה לצדק סביבתי ולארח את פרופ' אמריטוס יואכים רדקאו, היסטוריון חברתי וסביבתי בעל שם עולמי. פרופ' רדקאו, שפרסם ספרים רבים ביניהם האופוס מגנום "עידן האקולוגיה" המציע תיאור מקיף של תנועות סביבתיות מרחבי העולם, הגיע לארץ לרגל צאת ספרו "טבע וכוח" בעברית.  בשיחתו עם הסטודנטים פתח פרופ' רדקאו בביקורת נגד האופן בו האנושות מנתחת ההיסטוריה הסביבתית שאותו הוא מכנה טועה ומטעה. כדוגמא הוא בחר בכוח המים. האדם שולט בכוח המים ורותם אותו לצרכיו, אך אינו מסוגל לעשות זאת באופן מוחלט ואכן, המים בתורם, משפיעים ומתווים את חיי האדם.בהמשך עמד פרופ' רדקאו על עצם השימוש במונח 'אקולוגיה'. מן השימוש הזה משתמע ביסוס מדעי בלבד של העיסוק הסביבתי בעוד שהמציאות מוכיחה כי גם חברה ותרבות משפיעות על אופן החשיבה על הסביבה, ההתייחסות אליה ומשמעותה הערכית. לקראת סוף הרצאתו פנה פרופ' רדקאו אל עצם העיסוק הסביבתי שהיום, לדאבונו, מונע בעיקר מפחד וחרדה בעוד שנכון וראוי יהיה לראות בסביבה כגורם מעורר השראה ולהפוך את העיסוק הסביבתי לכזה המבטא את הנאורות האנושית.