מעבר לקיימות בעזרת יוזמת הטרנזישן: מקרה המבחן של עין הוד

 

הסטודנט: יואב אגוזי 
מנחים: פרופ' טובי פנסטר, ד"ר אבי גוטליב

יוזמת הטרנזישן (Transition Initiative) היא התארגנות שורשית (grassroot) קהילתית ומקומית שנועדה להגביר את החוסן של הקהילה להתמודדות עם משברים סביבתיים, כלכליים ועם עולמנו המשתנה. מחקר זה בוחן את הפעלתה של יוזמת הטרנזישן בישראל ואת היכולת שלה לחולל שינוי לאורחות חיים בנות קיימא. מטרת המחקר היא לערוך בחינה תאורטית, מעשית ומתודולוגית של יוזמת הטרנזישן בישראל דרך מקרה המבחן בעין הוד.

 

מתודולוגית המחקר היא מחקר פעולה (action research) בו החוקר היה שותף להקמה ולהפעלה של יוזמת הטרנזישן הראשונה בישראל. המחקר עוקב אחר שניים-עשר הפגישות הראשונות של הקבוצה (על פני חצי שנה) ומנתח את השיח של הקבוצה. המחקר משתמש בתאוריות הפרספקטיבה הרב-שכבתית Multi – Layered Perspective) והניהול האסטרטגי של נישות (Strategic Niche Management), אשר שימשו מחקרים בעבר כדי לבחון את התהליכים העוזרים לבסס פעילויות כמו יוזמת הטרנזישן ויוזמות שורשיות אחרות. תאוריות אלו עוסקות בתהליכי מעבר – תהליכי שינוי מורכבים ורחבי יריעה, כמו השינוי הנחוץ במעבר לאורחות חיים בנות קיימא.

 

המחקר מציג זווית ראייה חדשה על היכולת של פעילות אזרחית לפעול באופן פרו-אקטיבי בתוך תהליכי שינוי מורכבים. מהמחקר עולה הפוטנציאל הגלום בחקירה ועיסוק בנושא השינוי בקרב הפעילים. עוד עוסק המחקר באפשרות לזיהוי חלונות הזדמנות לשינוי, וחשיבותן של רשתות, כדוגמת רשת הטרנזישן העולמית, בתהליך שכזה. לבסוף מזהה המחקר כמה מאפיינים ישראליים שעשויים להשפיע על המשך התפתחות יוזמת הטרנזישן בישראל, חלקם מעכבים וחלקם מקדמים.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>