חקירה של האספקטים המיקרוביאליים - אקולוגיים של נחל הירקון
אמיתי אור
מנחים: פרופ' אורי גופנא, פרופ' משה מברך
עבודת גמר לדוקטורט
אמיתי אור
מנחים: פרופ' אורי גופנא, פרופ' משה מברך
עבודת גמר לדוקטורט
אוכלוסיות חיידקיות בנחלים כמעט ולא נחקרו עד כה, למרות חשיבותן למערכת האקולוגית, בעבודה זו חקרתי את
האוכלוסיות החיידקיות בנחל הירקון, נחל ים תיכוני המאופיין ברמה של שונות פנימית גבוהה.
האוכלוסייה החיידקית של הנחל טרם נחקרה בגישה מולקולארית שאינה נסמכת על גידול החיידקים בתרבית. ראשית התייחסתי
לשאלה האם השפעת תכולת המים )בעיקר מזמים שמקורם בשפכים מטופלים( או שינויים עונתיים הינם גורמים מכריעים על האוכלוסייה החיידקית. בכדי לזהות את הגורמים המשפיעים ביותר על הנחל יחד עם גורמי הזמן והמרחב, נדגמו אחת עשרה נקודות לאורך הנחל בחמש נקודות זמן שונות. דוגמאות המים עברו אנליזה כימית במקביל לשימוש בשיטת ה ARISA ( Automated Ribosomal Intergenic Spacer Analyses ( הנותנת דפוס של אוכלוסית החיידקים בדגימה נתונה. הדוגמאות התקבצו לפי דפוס תלוי זמן הדגימה ולטמפרטורת המים ורמת המליחות שלהם הייתה ההשפעה הגדולה ביותר על הרכב האוכלוסייה החיידקית.
בהמשך לממצאים אלו, ניתחנו את הרכב אוכלוסיית החיידקים הפלנקטוניים בחלק המקוטע ע"י סכר ע"י דיגום רציף ותכוף של הנחל הן במורד הסכר (מים מליחים) והן במעלה (מים מתוקים). ניתוח מבוסס דמיון הראה הפרדה מוחלטת בין האוכלוסיות החיידקיות בשני צדדי הסכר. ירידה משמעותית ופתאומית ב- pH של המים הביאה לשינוי באוכלוסיות החיידקיות בשני צידי הסכר אך חזרה חלקית ליציבות האוכלוסיות נצפתה תוך פחות מיום.
מאוחר יותר, השתמשתי בנחל כסביבת ניסוי לאופן ההשפעה של זרימת המים על האוכלוסיות החיידקיות. דוגמאות מים משלושה אזורים הנבדלים זה מזה מבחינת ההרכב הכימי של המים הודגרו באתר בשקיות דיאליזה בשלושת האזורים לתקופה של כ- 37 שעות. מדדי מגוון מינים הראו כי בדגימות ממרכז הנחל שהוא הסביבה המושפעת יותר מפעילות האדם רמת המגוון הבקטריאלי עלתה ולעמותן בדגימות מהאזור הנקי (מעלה הנחל) ברמת המגוון ירדה, אלא אם כן הושבו לאתר המקורי ממנו נלקחו המים. דגימות שנלקחו מהחלק המליח המערבי ירדו ברמת מגוון המינים בכל אתר בו הודגרו. דוגמאות שנותחו ע"י ARISA התקבצו על פי מקור המים ולא על פי מקום ההדגרה בנחל, דבר הרומז על כך שקצב השינוי של אוכלוסיות חיידקיות חופשיות בשל שינוי בתנאי סביבה הינו איטי יחסית. למרות זאת, החזרה של אוכלוסיות חיידקיות לנחל מסביבה המושפעת ע"י אדם לחלק הנקי של הנחל הראו התקרבות לפרופיל של אוכלוסיות מסביבה זו, עניין זה מצביע על השפעה של איזור ההדגרה על האוכלוסייה החיידקית.
לבסוף, היצף משמעותי לא צפוי של דטרגנטים הופיע ופגע בנחל הירקון. דוגמאות מים נלקחו לפני, תוך כדי ואחרי ההיצף. ירידה חדה נצפתה במגוון ובעושר מיני החיידקים כאשר גם שינוי בהרכב האוכלוסיות נצפה גם הוא בצמידות לזמן החשיפה למזהם הדטרגנטי . יחד עם זאת, האוכלוסיות החיידקיות הראו התאוששות ודמיון לאוכלוסיות של טרם ההיצף כבר שבוע לאחר האירוע. ממצאים אלו רומזים כי האוכלוסיות החיידקיות הינן חסינות