השפעת דילול יער אורן על תנאי האקלים, מיקרו-אקלים וחברת הנמלים

 

גליה קפ

מנחים: פרופ' הדס סערוני, ד"ר ג'אן ג'אק יצחק מרטינז  

ניהול יערות קק"ל כולל דילול עצי האורן, זאת כדי לצמצם התפשטות השריפות, להגדיל את המגוון הביולוגי ולשפר את פוריות המערכת בתת היער. הדילול עשוי לשנות את התנאים האביוטיים, הכוללים את מאפייני המיקרו-אקלים, ובכך להשפיע על חברות היצורים החיים בה. נמלים מהוות סמנים ביולוגיים מעולים לבחינת שינויים סביבתיים, בין היתר עקב היותן בעלי-חיים אקטותרמיים קטנים המושפעים ישירות מתנאי האקלים ובפרט מתנאי המיקרו-אקלים. השפעת דילול היער על המגוון הביולוגי של חברת הנמלים באזור עם אקלים ים-תיכוני טרם נחקרה, כמו גם ההשפעה של שינויים מיקרו-אקלימיים הנגרמים מהדילול.

 

מטרת המחקר לבחון את השפעת דילול יער אורן על התנאים המיקרו-אקלימיים המתפתחים בו והקשרם למאפייני חברת הנמלים, תחת תנאי מזג אוויר שונים. המחקר בוצע באתר המחקר האקולוגי ארוך הטווח של קק"ל (LTER) ביער קדושים והתמקד בעונת שיא פעילות הנמלים, האביב, המייצגת מגוון רחב של תנאי מזג אוויר. נבחנו שלושה "טיפול": "בקרה" ללא דילול (כ-50 עצי אורן לדונם), דילול לצפיפות של 10 עצים לדונם וכריתה מלאה, זאת לאחר שבמחקר מקדים נמצא כי ההבדלים בין הבקרה לדילול לצפיפות של 30 עצים לדונם אינו מובהק.

 

מדידות מיקרו-מטאורולוגיות של טמפרטורה וקרינה בקרקע (בעומק של 10 ס"מ) ובאוויר בגובה 1 מטר מעל הקרקע התבצעו ע"י אוגרי נתונים (HOBO). נמדדו גם הטמפרטורות והאלבדו של המצעים השונים. כל המדידות התבצעו בתנאי צל ושל חשיפה מלאה לשמש, במקביל. תנאי האקלים ומזג האוויר באזור המחקר אופיינו על פי נתוני התחנה המטאורולוגית הממוקמת באתר מאז 2009. דיגום הנמלים התבצע בשלוש שיטות מקובלות: חיפוש אקטיבי, פיתיונות ומלכודות נפילה בקרקע.

 

המחקר הצביע על שונות מיקרו-אקלימית גבוהה בטמפרטורה ובקרינה בין הטיפולים השונים וכן בין ובתוך החלקות בתוך כל סוג טיפול. ההבדלים נבעו משיעור החשיפה של כל חלקה וטיפול לקרינה ישירה וכן ממאפייני המצע. אלה השתנו גם בין רמות הדילול כתוצאה של רמות הצללה שונות. ניטור הנמלים בשלוש עונות המחקר הצביע על 34 מינים המייצגים תפוצה אקלימית וגיאוגרפית נרחבת. פעילות הנמלים נמצאה כמושפעת מאוד מההשתנות הבין-יומית הגבוהה בתנאי מזג האוויר ובפרט מתנאי מזג אוויר קיצוניים (קרי ימים חורפיים קרים וגשומים וימי שרב). במספר ההופעות ובמספר מיני הנמלים לא נמצאה שונות בין סוגי הטיפולים. לעומת זאת, נמצאו הבדלים במגוון, בהרכב ובמבנה חברת הנמלים בין הטיפולים השונים, הבדלים שנבעו להערכתי מהשונות המיקרו-אקלימית בין הטיפולים שהינה תוצר של התחלקות שונה של תנאי שמש וצל וסוגי מצע. ההבדלים בין מינים המאופיינים כ"חובבי חום" לבין מינים המאופיינים כ"חובבי צל וקרירות" בלטו תחת תנאי חום קיצוני (שרב).

 

לסיכום, ניתן לומר כי עוצמת הדילול השפיעה באופן מובהק על שוני בתנאי המיקרו-אקלים ומכאן אף שינתה את הרכב ומבנה חברת הנמלים בין הטיפולים. לכן, על מנת לעודד את המגוון הביולוגי של חסרי חוליות בכלל וחברת הנמלים בפרט, היכולות לשמש כאינדיקטור ביולוגי מתאים לניהול יער, יש לשמור על יער הטרוגני בדרגות דילול שונות. מבנה יער "פסיפסי" חיוני במיוחד בעידן של שינוי אקלימי והינו תנאי הכרחי להגברת המגוון הביולוגי.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>