מבחן מציאות של חלופות לקבורה בישראל

הסטודנטית: דנה אונמני

מנחים:

פרופ' שולמית קרייטלר

ד"ר עמוס זהבי

עבודת גמר לתואר מוסמך

עבודה זו עוסקת בחלופות לקבורה. שאלת המחקר המרכזית הייתה האם יש אפשרות לשנות את המדיניות הנוכחית של קבורה למדיניות מקיימת בה ברירת המחדל היא חלופה לקבורה, ואם כן, באילו אמונות ומובנים כדאי להתמקד בעת הטמעת מדיניות חדשה.

מדיניותה הנוכחית של ישראל לטיפול בגופות נפטרים הינה קבורה. קבורה הינה ברירת המחדל ואף ממומנת ע"י המדינה. קבורה אינה מדיניות מיטבית. בעיקר עקב מצוקת קרקעות וההשלכות על משימות פיתוח ממשלתיות כשנתקלים בסוגיות דתיות בעת גילוי לא מתוכנן של קברים. כמו כן, קבורה באופן היישום הנוכחי אינה פתרון מקיים, בהשוואה לשיטת הטמנה מחזורית.

כדי לענות על שאלת המחקר העיקרית, בחנו את אופן היישום של מדיניויות הנתקלות בחסם דתי באמצעות שני מקרי בוחן: סלילת כביש 6 ובניית האגף החדש בבי"ח ברזילי. בהנחה שלא יהיה מנוס מלשנות את מדיניות הקבורה הנוכחית ולאפשר חלופות לקבורה בעתיד, השתמשנו בפרוצדורות המפורטות במערכת המובן של קרייטלר את קרייטלר כדי לזהות תוכן של אמונות המתייחסות לקבורה ולחלופות לקבורה, וכדי לזהות משתני מובן רלוונטיים.

מצאנו שבשני מקרי הבוחן מטרת המדיניות הושגה, כשבכל מקרה הייתה דינמיקה שונה. במקרה הראשון יישום פתרונות טכנולוגיים בעלות גבוהה הסירו את החסם הדתי. במקרה השני לחץ ציבורי ומעורבות של ארגון בעל משקל הם כפי הנראה האלמנטים שגברו על החסם הדתי. המחקר על אמונות הניב 13 תמות תוכן לאמונות. על בסיס תמות אלה נבנה שאלון אוריינטציה קוגניטיבית (טרם תוקף) שניתן יהיה להיעזר בו לצרכי ניתוח שוק והסברה בקידום חלופות לקבורה. בנוסף, זוהו שלשה משתני מובן שיכולים להקל על העברת המסרים במידה ויהיו שינויים במדיניות.

תוצאות המחקר נוטות לתמוך בהיתכנות חלופות לקבורה, אך אי אפשר להתעלם מהרכב האוכלוסייה הנוכחי; מרבית תושבי ישראל מדווחים על זיקה דתית כלשהי. זיקה זו, יחד עם התבנית שהתקבעה של קבורה, מצביעים על כך ששינויים במדיניות הקבורה הקיימת לכיוון של חלופות לקבורה לא יקרו בעתיד הקרוב.

      

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>