השפעות ויחסי הגומלין בין הסביבה העירונית להתפרקויות ברקים בישראל

הסטודנט: גדי בינשטוק

מנחים: פרופ' קולין פרייס ופרופ' יואב יאיר

מחקרים אחרונים מצביעים על היתכנות קשר בין מרכזים עירוניים נרחבים, להגברה או הנחתה של פעילות והתפרקות ברקים במרחב המיידי ובסביבותיהם במורד הרוח (בד"כ, אך לא מחייב) כתוצאה מאנומליה תרמית של כ 2-3 מעלות צלזיוס מסביבתם וכן תרומת אירוסולים ומזהמי אוויר המוגברים אף הם כנגזרת של הפעילות האנתרופוגנית המורחבת בתחומי הערים.

 

המחקר בודק האם אכן קיים אות הגברה של צפיפות הברקים (Flash Density) בישראל,  ואם כן כיצד הוא בא לידי ביטוי סביב הקומפלקסים העירוניים הגדולים לאורך קו החוף בישראל. לצורך כך, הוגדרו שלושה אזורי דגימה רלוונטיים: שני האזורים העירוניים הגדולים בישראל, גוש דן וחיפה והקריות, כשהאזור השלישי מהווה מרחב ביקורת המאוכלס בדלילות יחסית ובעל אותם מאפיינים גיאוגרפיים ואקלימיים – האזור שבין עתלית בצפון לחדרה בדרום. המחקר מסתמך על בסיס נתונים תלת שנתי, ממערכת לניטור מקומי של התפרקויות ברקים LPATS (Lightning Positioning and Tracking System), בין השנים 2004 עד 2007.

 

ניתוח הנתונים מראה כי ניכר הבדל, אם כי לא מובהק, בצפיפות ההתפרקויות בין המרחבים העירוניים, גוש דן וחיפה אל מול אזור חדרה וצפונה לה, שהאחרון מראה כמות מצטברת נמוכה יותר של ברקים ענן-אדמה לאורך שלושת שנות הדגימה. מאידך, ניתן להבחין באופן בולט ויחסי, בהגברה של סוג התפרקויות מסוים של ברקים באזורים המיושבים בצפיפות בעיקר צפונית לגוש דן. ברקים אלו הינם ברקים בעלי קוטביות חיובית הידועים בעוצמת זרם השיא (Peak Current) הגבוהה שלהם יחסית לברקים השליליים.

 

למחקר זה יש פן בין תחומי המתייחס ליחסי הגומלין ההדדיים אדם / טבע במישור העירוני וההשפעות האפשריות של זיהום אוויר על התרחבות הפרברים ועל הפיתוח העירוני העתידי, אל מול הסכנות הפוטנציאליות הנובעות מהתגברותם של התפרקויות הברקים באזורים מיושבים במורד הרוח כשבנוסף, מתועדים שינויי יחסיים בריכוזי הברקים סביב לב האזורים העירוניים המאוכלסים בצפיפות שיא, לעומת הפרברים והמרחבים הכפריים, אליהם נצפה אות הגברה או הקטנה יחסיים של התפרקויות ענן-אדמה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>