חדשנות ויזמות סביבתית-חברתית בקיבוץ

הסטודנט: תום שפע

מנחים: פרופ' דני רבינוביץ' ופרופ' אמנון בהם

המחקר עוסק בתהליך סביבתי חברתי, שמתרחש בקיבוץ "מעלה טופח" החל משנת 2001. המחקר בוחן - אספקטים שונים הקשורים לתהליך ומנסה לענות על השאלה האם וכיצד התרחש בקיבוץ מעלה טופח תהליך סביבתי חברתי חדשני ומהי השפעתם של חברי הקיבוץ, לאור שינויים שהתרחשו בקיבוץ?  

 

המחקר מתעמק בתהליך חדשני וייחודי שכלל פעולות סביבתיות קהילתיות, שמטרתן שיפור ההתנהלות - הסביבתית של הקיבוץ וחבריו. ההשערות המרכזיות במחקר הן כי בקיבוץ מעלה טופח נעשו מהלכים סביבתיים חדשנים ומשמעותיים שהקדימו את זמנם. כמו כן, את המהלכים הללו הובילו פעילים מרכזיים, שהינם דמויות בולטות ומרכזיות בקיבוץ, שבעבר הוכיחו יכולות גבוהות שסייעו להם להוביל תהליכים בקהילה. יתר על כן, הפעילים סחפו אחריהם את הקהילה וגורמים בהנהלת הקיבוץ. 

 

השערה נוספת היא כי השינויים במבנה שוק העבודה בקיבוץ דחפו את חבריו לעבר מימוש עצמי שעשוי להתבטא גם ביזמות סביבתית. מטרותיו העיקריות של המחקר הן לשפוך אור על תהליך שינוי אקולוגי סביבתי שמתרחש בקיבוץ "מעלה טופח", לבחון את יחסי הגומלין בין הסביבה הקיבוצית החדשה לבין חדשנות סביבתית- קהילתית ולאפיין את התנאים שאפשרו לחברי קיבוץ להוביל תהליך חדשני יזמי מרחיק לכת. מטרה נוספת הינה להעניק כלים תיאורטיים ומעשיים לקיבוצים נוספים שירצו להתחיל תהליך דומה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>