פיתוח הנחיות תכנון נוף להעשרת מגוון מיני צמחית בר וחיות בר בשטחים פתוחים עירוניים בישראל

הסטודנטית: ג'ולי לוי-פלד

מנחים: פרופ' יורם יום טוב ופרופ' טל אלון מוזס

בעידן המודרני, לערים תפקיד מרכזי מאחר ועיקר ההתיישבות האנושית הינה ועתידה להיות אורבאנית. מכאן שאחד האתגרים העכשווים בשדה התכנון הינו יצירת סביבת חיים איכותית בתוך הערים עבור תושביהן. מערכת איכותית של שטחים פתוחים בעיר היא נקודת מפתח להשגת סביבה איכותית כזו. 

 

השטחים הפתוחים העירוניים הם חלק מהשלד של המרחב העירוני והם מספקים מגוון של תועלות לרווחת האדם ולשיפור התפקוד העירוני. בשנים האחרונות עלתה המודעות בעולם ובארץ לשמירה, טיפוח ועידוד מגוון מיני בר (צומח וחי), בתחומי העיר כחלק מהאמצעים ליצירת מערכת איכותית של שטחים פתוחים. החשיבות של שטחים פתוחים אשר מקיימים מגוון מיני בר, אינה בהכרח בהיותם מכילים ערכי טבע נדירים או בתי גידול ייחודיים אלא בהעשרת היצע הפעילויות העומדות לבחירה בפני התושבים ובתרומה חינוכית, חברתית ונפשית לחייהם של האנשים הגרים בקרבת שטחים כאלה. 

 

עבודה זו מתמקדת בתכנון ועיצוב בתי גידול מעשה ידי אדם- 'יש מאין' בשטחים פתוחים עירוניים, להבדיל משטחי שימור או שיקום של מערכות טבעיות. השטחים הפתוחים העירוניים היום בישראל אינם מעודדים די הצורך קיום של מגוון מיני בר בתוכם, והזירה התכנונית היא הזירה המשמעותית ביותר ליצירת השינוי.

 

מטרת המחקר היא לפתח הנחיות תכנון נוף לשטחים פתוחים בסביבה העירונית בישראל, המכוונות להעשרתם במגוון מיני בר מקומיים של צומח וחי. הרקע העיוני למחקר סוקר שלושה נושאים מרכזיים: שטחים פתוחים עירוניים ומגוון מינים, השפעות הסביבה העירונית על מיני הבר והגורמים המעודדים עושר ושפע מיני בר. בהתבסס על ספרות העוסקת באקולוגיה ובתכנון נוף עירוני וראיונות עם מומחים, המחקר מגדיר מערכת של קריטריונים להליך תכנון, ניהול ותחזוקה לשילוב מיטבי בין פיתוח עירוני, חווית המבקר והדרוש לקיום מיני הבר. המערכת כוללת חמש קבוצות של קריטריונים, כאשר עבור כל קריטריון פותחה סדרה של מדדים. קבוצות הקריטריונים הם: הגיאומטריה של האתר, עיצוב האתר, האדם ומיני הבר, הליך התכנון וניהול ותחזוקה. 

 

בשלב הבא של העבודה נבחרו כמקרי בוחן, שמונה שטחים פתוחים עירוניים בישראל, אשר תוכננו במטרה לעודד מיני בר. האתרים נבחנו באמצעות מערכת הקריטריונים. בחינה זו איפשרה להשוות את התכנון והניהול שלהם למודל מיטבי מחד וללמוד על יעילותו מתוך מקרי הבוחן מאידך, וזאת כבסיס לניסוח הנחיות תכנון.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>