חקר האקולוגיה והמיקרוביולוגיה של צדפה ימים פולשת

הסטודנט: דרור צוראל

המנחים: פרופ' יהודה (הודי) בניהו וד"ר אורי גופנא

המושג מין פולש מתייחס להרחבת תפוצתו הגיאוגרפית של מין מסוים, בדרך כלל בשל התערבות בני אדם, לעבר איזור בו לא היה נוכח קודם לכן. פלישות ביולוגיות הן איום מרכזי לאיזון האקולוגי בסביבה הימית, שם הן מהוות גורם מרכזי המוביל להכחדה של מינים בעולם. כיום נושא המינים הפולשים מוכר כמרכיב מרכזי בשינויים המתרחשים בעולם בעקבות השפעת האדם. 

 

פתיחתה של תעלת סואץ בשנת 1869, אשר חיברה בין מזרח הים התיכון לצפון ים סוף, הביאה לפלישה נרחבת של מינים ממקור אריתראי ואינדו-פסיפי לתוך הים התיכון. פלישה זו, אשר נקראה "הפלישה הלספסית" (על שם מהנדס התעלה, פרדיננד דה-לספס) הובילה לשינויים מופלגים באזור, הכוללים שינויים במארג המזון, דחיקת מינים מקומיים, פגיעה בתיירות ושינוי במשאבי הדגה. כיום ידועים למעלה מ-700 מינים פולשים לספסיים במזרח הים התיכון.    

 

נושא הפלישה הלספסית נחקר ומתועד במידה רבה בשנים האחרונות. עם זאת, העבודה הנוכחית מדגישה את הצורך במחקר מולטי-דיסציפלינארי, המשלב שיטות עבודה של אקולוגיה, ביולוגיה קלאסית, ביולוגיה מולקולארית ומיקרוביולוגיה, על מנת להבין טוב יותר את אופי השפעתם של פולשים אלו על מזרח הים התיכון. שלושת חלקי המחקר מספקים מידע, אשר בעבר בלט בחסרונו, לגבי מין של צדפה פולשת בעלת תפקיד משמעותי בהובלת השינויים המתרחשים במזרח הים התיכון בשל התערבות בני האדם.

 

מחקר זה מספק לראשונה כלים חדשניים לבחינת השפעתם של מינים פולשים על אתר הפלישה ברמה המיקרוביולוגית, נושא אשר אינו זוכה להתייחסות מספקת ע"י הקהילה המדעית. אני מקווה שמחקר זה יספק כלים חדשים למניעה של פלישת מינים ולטיפול בנזקים קיימים הנגרמים מהתבססות מינים פולשים בחופי הים בארץ ובעולם.   

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>