פארק טבע קהילתי - הכפר הירוק

פקיעת הנרקיסים ליד בריכת החורף בפארק הטבע הקהילתי בכפר הירוק
נא להכיר: התריסן המגושם

התריסן המגושם הוא סוג של סרטן ירוד, שהיה נפוץ בעבר בשטחי האחו הלח של מישור החוף, אך כמעט ונכחד בעקבות פעילות האדם.

התריסן, ששרד רק בבריכת חורף טבעית אחת באזור ראש העין, הובא משם לבריכת החורף שלנו, ונקלט בה בהצלחה רבה.

עופות מים המגיעים לבריכה מעבירים אותו בנוצותיהם לבריכות נוספות באזור, וכיום ניתן לומר שלתריסן המגושם יש סיכוי מצוין להינצל מסכנת ההכחדה.

פארק הטבע הקהילתי הממוקם בפאתי שדותיו של כפר הנוער הכפר הירוק הוא סיפור הצלחה מהדהד, שתחילתו ביוזמה מהחוג ללימודי הסביבה. הפארק החל את דרכו כעבודת מחקר לתואר שני של ליאב שלם, אדריכל נוף במקצועו וסטודנט תואר שני בתכנית עם תזה, שביקש לשחזר בתי גידול טבעיים בשטח ששימש לחקלאות במשך שנים רבות. היום, בזכות עבודת השיקום, משגשגים בפארק עשרות מינים של חי וצומח, שכמעט ונעלמו מהנוף הטבעי של מישור החוף. מבקרים רבים – מתושבי השכונות הסמוכות ועד מתכנני ערים, אקולוגים ואנשי חינוך, מגיעים למקום כדי להכיר את המודל הייחודי, ואף ליישמו באתרים אחרים ברחבי הארץ.

 
מישור החוף של מדינת ישראל היה במקורו אזור זרוע ביצות, או במונחים מדעיים: שטחי אחו לח. במהלך מאה השנים האחרונות נכבש השטח בהדרגה על ידי האדם.מרבית הקרקעות הפכו לשטחים חקלאיים מעובדים או לאזורים עירוניים, ובסביבה נותרו מעט מאוד בתי גידול טבעיים.
פרויקט פארק הטבע הקהילתי נועד להדגים כי יש דרך לשקם אוכלוסיות מקוריות של החי והצומח, שכמעט ונעלמו בשל פעילות האדם. הפארק משקף גישה חדשה שתאפשר למתכננים לשלב מגוון ביולוגי מקומי בנוף העירוני, לטובת הקהילה והסביבה.
 
פארק הטבע הקהילתי נולד כיוזמה של הסטודנט ליאב שלם, בהנחייתם של הזואולוג פרופ' אביטל גזית והבוטניקאי ד"ר יובל ספיר. השלושה חברו יחדיו תחת המטריה הבינתחומית של החוג ללימודי סביבה, וגייסו ליוזמתם גורמים נוספים: קרן סמולר-וויניקוב, קרן נקודת חן, קק"ל ורשות הטבע והגנים, וכן כפר הנוער הכפר הירוק - שהקצה לפרויקט 12 דונם בשוליים המערביים של שדותיו, סמוך למחלף גלילות.
 
באתר נחפרה בריכת חורף - מאפיין עיקרי של מישור החוף במצבו הטבעי. הבריכה, שמתמלאת במים עם בוא הגשמים, ומתייבשת לעת קיץ, התמלאה לראשונה בחורף 2011-2010. מינים מקומיים רבים, שחלקם היו קרובים להכחדה, הושבו למקום, ומצאו בו בית גידול נוח, המאפשר להם לחיות ולהתרבות.  כיום משגשגים בבריכה עשרות מינים של בעלי חיים (ביניהם עופות מים, צפרדעים, קרפדות, אילניות, אצות, חרקים וסרטנים ירודים), לצד מינים רבים של צמחי מים וצמחי גדה המאפיינים סביבה של בריכת חורף – חלקם "צמחים אדומים" המצויים בסכנת הכחדה. במקביל הוכשרו ברחבי הפארק שטחים נוספים,כדי לקלוט מגוון רחב של צמחיה מקומית.  
 
הקרקע, שהייתה רוויה בחנקות בעקבות שנים של עיבוד חקלאי ודישון, שוקמה בשיטות שונות -שכללו היפוך קרקע או הסרה של השכבות העליונות. בעזרת תלמידי הכפר הירוק נאספו זרעים של 50 מיני צמחים מקומיים, ונזרעו בשטח המשוקם. והתוצאות: צמחים מקוריים רבים נקלטו ומשגשגים בביתם הישן-חדש. ביניהם: נרקיס, חצב וסוגי אירוסים ותורמוסים, שיחי רותם המדבר ואלת המסטיק, ועצים כמו אלון התבור, שיזף וחרוב.
 

פארק הטבע הקהילתי הוקם ומנוהל בשיתוף פעולה הדוק עם הצוות והתלמידים של כפר הנוער הכפר הירוק. התלמידים אספו מיני צמחים ובעלי חיים, העתיקו אותם לבריכה ולשטחי הפארק, והם עוקבים אחר תהליך הקליטה, ומתחזקים את השטח באופן שוטף.  עבורם מהווה הפרויקט חוויה לימודית מעשירה, שמעצימה את הקשר שלהם לטבע ולארץ, ומגבירה את מודעותם לנושא הסביבתי.

 
בנוסף נערך בשטח פיתוח זהיר ורגיש, במטרה לאפשר לציבור לבקר בפארק הטבע הקהילתי, ליהנות וללמוד ממנו, מבלי לפגוע במגוון המינים העשיר. במקום סומנו נתיבי שבילים נגישים, והפארק מושך אליו צועדים, תלמידי בתי ספר ואף משפחות שלמות מהשכונות הסמוכות. צעדת הנרקיסים הנערכת באזור מדי חורף עוברת בסמוך לבריכת החורף שבפארק, וחושפת את האתר ואת מסריו הסביבתיים לציבור הרחב.
 
אנשי מקצוע רבים המגיעים לפארק – אדריכלי נוף, מתכנני ערים, אנשי חינוך ואקולוגים, מבקשים ללמוד על תהליך הקמתו, במטרה להעתיק את המודל המוצלח במקומות אחרים ברחבי הארץ, לרווחת הקהילה והסביבה.
 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>