הסמינר השבועי: הולדת המושג קיימות - קיימות היער בישראל

09 בדצמבר 2019, 15:00 
אוניברסיטת תל אביב 

 

הסמינר השבועי של החוג ללימודי הסביבה 

יום שני, 9 בדצמבר 2019, שעה 15:00-16:00

בניין הקפסולה, אודיטוריום (קומה 1-)

 

 

הסמינר השבועי: הולדת המושג קיימות - קיימות היער  בישראל 

 

פרופ' גבריאל שילר

 

 

המושג קיימות  נולד ביער המרכז אירופאי. כבר במאות ה-17 וה-18 היערנים טבעו את המושג קיימות והפכו אותו למושיע שלהם.

 

וזאת למה? על מנת להבין זאת, יש לדעת כי במאה-17 וה-18. היערות היו בעצם גדמים, חלקות יער שנחשפו מעצים כתוצאה מכריתה מוחלטת, או שהיו חלקות מכוסות שיחים ששימשו למרעה. היערות ניזוקו קשות כתוצאה מתקופה ארוכה של ניצול יתר. הסיבות לכך היו רבות ושונות: התיעוש המוקדם אשר ניצל את חומר הגלם לכריית המחצבים השונים בהרים והזיקוק שלהם, להפקת המלח, ליצור זכוכית ולעיבוד מתכות; הפיכת חלקות יער לשדות מעובדים או למרעה כתוצאה מהלחץ של ריבוי האוכלוסייה והרעב לחומר לבניה ולחימום. משבר האנרגיה נבע ממחסור בעץ, שהיה החומר היחידי הנושא אנרגיה בתקופה שכונתה "תקופת הקרח הקטנה". היערות גם ניזוקו קשות מגלישות קרקע, מפולות שלג, שיטפונות, חסימת נחלים ונהרות, דרדור סלעים ואבנים שגרמו נזק כבד למעשי ידי אדם בערים, בכפרים ובטבע בכללותו.

 

היערנים בעת ההיא עמדו בפני משימה כבירה, הם היו חייבים להחזיר את הגלגל של בירוא היערות אחורה כלומר, להפסיק את ביזת העץ מהיערות. החזון שלהם היה "היער התמידי" - היער המתחדש באופן טבעי ועצמאי עבור כל הדורות הבאים ומבטיח בכך את התמידיות באספקת העץ. כיום מדברים על מצב קבוע (Steady-state economy). שיטת הוויסות שנוסחה על ידי היערנים הגרמניים למטרה זו הייתה פשוטה בניסוח שלה: "אין לכרות עץ יותר מאשר נוסף". דבר שנישמע בנאלי, אבל האמת נמצאת במשפט זה. הוא קושר בין מידת הניצול לבין מידת הגדילה, כלומר, מידת הגדילה היא קנה המידה למידת הניצול. אלא שמידת הגדילה קשורה באופן ישיר למה שמכונה "איכות בית הגידול". כלומר, איכות הקרקע, המסלע, המים, האוויר , הקרינה ועוד. כולם יחד מתקשרים גם להרכב המינים, למאזן המים, להשפעות האקלים, לעוצמת הפוטוסינתזה, למחזורים של הטבע ושל הקוסמוס ובמילה אחרת לאקולוגיה.

 

כאן משתנה קנה המידה: כושר הנשיאה של אקוסיסטמות  ולא חוקי השוק של היצע וביקוש חייב לקבוע את מידת ההתערבות שלנו במשק הבית של הטבע, לא לנצל משאבי טבע יותר מאשר ההתווספות שלהם וההתחדשות שלהם. הקיימות בראשית ההיסטוריה שלה מופיע כאסטרטגיה של איפוק, של צמצום (בניצול משאבים).

 

המילה קיימות (Nachhaltigkeit; Sustainability) הודפסה לראשונה בשפה הגרמנית בשנת 1713  בספר שדן בדרכים למשק את היערות-לאור המחסור החמור בעץ-  כדי לאפשר אספקה ברת -קיימא לכל השימושים הנחוצים בחומר גלם זה; בעת ההיא הפחם והנפט הגולמי עדין לא היו בשימוש.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>