רשמים מהוועידה השנתית למדע וסביבה

רשמים של התלמידים שלנו מהכנס השנתי של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה - יולי 2022

17 יולי 2022
רשמים מהוועידה השנתית למדע וסביבה

הגירה אקלימית ואיום סופות החול במזרח התיכון / רשמים מהרצאתו של גדעון בכר, שליח מיוחד לשינויי אקלים וקיימות במשרד החוץ, נכתב ע״י יעלי בנוביץ׳, סטודנטית לתואר שני בלימודי סביבה באוניברסיטת תל אביב.
 
שינויי אקלים והגירה הם דאגות מרכזיות באזור MENA , שנחשב ל-HotSpot אקלימי. זה הוא האזור שמתחמם הכי מהר בעולם לאחר הקוטב הצפוני. אם הטמפרטורות העולמיות עלו בסביבות 1 מעלות בממוצע השנתי, במזרח התיכון נרשמה עלייה של 1.5 מעלות בממוצע השנתי.

חקלאים קטנים ומשקי בית רבים מושפעים מאירועי מזג אוויר קיצוניים הגורמים לאובדן הכנסה, יבולים ובעלי חיים. אסטרטגיות ההתמודדות וההסתגלות המשמשות את משקי הבית להתמודדות עם אירועי מזג אויר קיצוניים הן מגוונות, אך גם מוגבלות.

הגירה היא אחת מכמה אסטרטגיות המשמשות משקי בית כדי להגיב לשינויים באקלים ובתנאי הסביבה וכן לאירועי מזג אוויר קיצוניים. עם זאת, בעוד שקיימת ספרות מתפתחת על שינויי אקלים והגירה ואסטרטגיות הסתגלות אחרות ברחבי העולם, העדויות הזמינות עבור אזור ה-MENA נותרו מוגבלות, בין השאר בגלל היעדר סקר ונתונים אחרים. המחקרים הקיימים מצביעים על כך שתפיסות של שינויים שליליים בדפוסי מזג האוויר ובסביבה אכן קשורות בסבירות גבוהה יותר להגירה זמנית או קבועה.

חשוב להדגיש שאין זה נכון להמשיך לדבר על שינויי האקלים והגירה אקלימית כאירועים עתידיים שיתרחשו בשנים הבאות- זה כבר קורה בימינו! הגירה אקלימית והשלכותיה היא חלק ממציאות חייהם של כלל האוכלוסייה העולמית, ובמיוחד זו המתגוררת במזרח התיכון. 

קיימת הסכמה כי אירועי מזג אוויר שלילי עשויים להוביל להגירה כאשר פרטים ומשקי בית נודדים תחת לחצי אקלים על מנת לשפר את פרנסתם. תנועות של אוכלוסית נוודים מתרחשות כבר אלפי שנים וכיום הלחצים הנובעים מכך מאיצים את תהליך העיור, בהתחשב בכך שהמושפעים ביותר משינויי האקלים נוטים להיות מעורבים בחקלאות באזורים כפריים . עם האקלים שצפוי להחמיר בחלקים רבים של העולם, כולל אזור ה-MENA, קיים חשש מהותי שההגירה עלולה להאיץ, בין אם מתייחסים למצבים כגון הגירה אקלימית, הגירה אקלימית כפויה, הגירה ממניעים סביבתיים, פליטי אקלים, עקורים סביבתיים. כמה הערכות מצביעות על כך שמאות מיליוני אנשים עשויים להגר במהלך שלושים עד חמישים השנים הבאות בעקבות אירועים אקלימיים.

דוגמה לכך היא הגירה אקלימית שמתרחשת באזור הנהרות הפרת והחידקל. כבר בימינו אנו עדים להתייבשות חלקים מהפרת והחידקל. ייבוש אזורי חקלאות רבים בעיראק גורם למשבר של ממש. קיים צמצום דרסטי של הקרקע לעיבוד החקלאי בעמק הפרת.

תהליכים אלו יחד עם מתהליכי מדבור הביא לעלייה ניכרת בהיקף סופות האבק באזור. בין גורמים אחרים, המחסור באספקת מזון ובמים לאוכלוסייה המקומית, שגדלה בהתמדה, היווה גורם מרכזי לנטישת הקרקעות בסוריה  ובעיראק, והוביל להגירה של מאות אלפי חקלאיים מהכפרים לערים בסוריה ובעיראק.  משמעות מרכזית של הגירה המונית היא קריסת התשתיות העירוניות בעקבות מוגבלות המערכות לספק שירותים בסיסיים לכלל תושבי העיר. 

אובך סמיך ועבה ושמים כתומים מאיימים על תושבים רבים במזרח התיכון. סופות אבק מהוות איום חמור וממשי על קיום חיייהם של האוכלוסייה המקומית. ההשלכות לכך הרסניות.
במאי האחרון (2022), סופות אלו שלחו אלפים לבתי חולים ואף הביאו למספר מקרי מוות במזרח התיכון. בתי החולים בסוריה נמצאים בכוננות לתושבים שמרגישים קשיים בנשימה. בעת שיא המשבר, עיראק אילצה בתי ספר ומשרדים להיסגר בחלק מהמחוזות, והכריזה על מצב חירום במדינה. במדינות המפרץ הופסקו הטיסות. תנועת התחבורה הציבורית הופסקה בחלקים רבים מן המדינות.

ההשפעות מקיפות בכלל התחומים-  מחלות בדרכי הנשימה; הפסקת תנועה תחבורית ואווירית; איבוד תוצרת חקלאית רבה; סגירה של מוסדות חינוך; פינוי אלפי אנשים מבתיהם. לפי האו"ם, סופות אבק עולות לכלכלת מדינות המפרץ 16 מיליארד דולר בשנה.
בהתחשב בכך שסערות יכולות לשאת מזהמים מזיקים, חשיפה לסופות חול עלולה לגרום למספר עצום של בעיות בריאותיות. סדרה של סערות בחודש מאי (2022) גרמו לפינוי של לפחות 5,000 בני אדם בעיראק לבית החולים עם בעיות נשימה, והובילו למותו של ארבעה מהם. שלושה נוספים מתו במחוז דיר א-זור שבמזרח סוריה, כך לפי דיווח סוכנות הידיעות AP.

התפקיד שדפוסי מזג האוויר ממלאים בבחירת ההגירה יכול בהחלט לגדול בעתיד ככל שתנאי האקלים יתדרדרו עוד יותר.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>