מחקר פורץ דרך להפיכת פסולת חקלאית לפלסטיק ביולוגי ע"י חיידקים ימיים בהובלת פרופ' אלכס גולברג והדוקטורנטית רימה גנאים

תעשיות הפלסטיק ברחבי העולם מייצרות מדי שנה כמיליארד טון מוצרים, כמחציתם מגיעים למאגרי הפסולת ומזהמים כמעט כל מקום אפשרי בטבע, בים וביבשה. פולימרים חלופיים, כגון פוליהידרוקסיאלקאנואטים (PHA), הם פולימרים מתכלים, עם תכונות דומות לפולימרים פטרוכימיים סינתטיים.

29 מרץ 2022
מחקר פורץ דרך להפיכת פסולת חקלאית לפלסטיק ביולוגי ע"י חיידקים ימיים בהובלת פרופ' אלכס גולברג והדוקטורנטית רימה גנאים

מחקר פורץ דרך להפיכת פסולת חקלאית לפלסטיק ביולוגי ע"י חיידקים ימיים בהובלת פרופ' אלכס גולברג והדוקטורנטית רימה גנאים מבית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם פרופ' מיכאל גוזין מבית הספר לכימיה, וחוקרים ממו"פ המשולש כפר קרע

הגידול המהיר של ייצור פלסטיק היא תופעה בקנה מידה היסטורי במאה העשרים. העלות הנמוכה של פולימרים מבוססי נפט הובילה למגוון רחב של יישומים. תעשיות הפלסטיק ברחבי העולם מייצרות מדי שנה כמיליארד טון מוצרים, כמחציתם מגיעים למאגרי הפסולת ומזהמים כמעט כל מקום אפשרי בטבע, בים וביבשה. פולימרים חלופיים, כגון פוליהידרוקסיאלקאנואטים (PHA), הם פולימרים מתכלים, עם תכונות דומות לפולימרים פטרוכימיים סינתטיים. הם מיוצרים באופן טבעי ע"י חיידקים ומשמשים כמקור אנרגיה לגדילתם. עם זאת, עלות ייצור PHAs עדיין גבוהה בהשוואה לפולימרים פטרוכימיים עקב עלות המזון הנדרש להאכלת החיידקים. על מנת להתגבר על מגבלה זו, במחקר זה נעשה שימוש בפסולות חקלאיות (פסולת תעשייתית של עלי זית וסלרי) כמזון לחיידקים לייצור פולימרים אלה. מטרת המחקר היתה למקסם את ייצור הפולימרים הביולוגיים מבחינת איכותית וכמותית ולפתח שיטה תעשייתית מיטבית עם עלויות נמוכות לייצורם יחד עם שימוש בממסים ירוקים וזולים להפקתם. תוצאות המחקר הראו כי גידול החיידקים על פסולת סלרי ופסולת עלי זית הובילו לתכולת PHA של כ- 25.5% ו- 12% בהתאמה.  דבר זה מוכיח כי ניתן לנצל פסולת חקלאית כמצע מזון לייצור פלסטיק ביולוגי ע"י חיידקים.

המחקר מומן ע"י מענק מחקר של 50,000 ₪ לשנתיים מתוכנית משותפת רב תחומית של אוניברסיטת תל אביב ומרכז מו"פ אזורי המשולש בכפר קרע, וכן רימה גנאים זכתה במלגה של תכנית אריאן דה רוטשילד לדוקטורנטיות מצטיינות.

המאמר פורסם בסוף מרץ 2022 בכתב עת יוקרתי בתחום בשם Bioresource Technology.

לקריאת המאמר המלא

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>