שימוש ברשומות מידע סביבתי ככלי מדיניות להפחתת פליטות תעשייתיות: מחקר משווה

הסטודנטית: מיכל גולדברג

מנחים: ד"ר אבי גוטליב וד"ר דורית קרת

מיכל גולדברג, עורכת דין במקצועה ובוגרת המחזור הראשון של ביה"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר, רוצה להשפיע. מסיבה זו, היא חיפשה לעבודת הגמר שלה לתואר שני "נושא שיש לו יישום כאן בישראל, שיסייע לקובעי המדיניות, ויתרום למדיניות הסביבתית של מדינת ישראל." חיפשה וביקשה, ולבסוף מצאה נושא מאתגר, מסקרן וגם רלוונטי: שימוש ברשומות מידע סביבתי (PRTR -Pollutant Release and Transfer Register) ככלי מדיניות להפחתת פליטות תעשייתיות: מחקר משווה.

 

"PRTR היא מערכת המחייבת כל מפעל עם פוטנציאל זיהום להגיש מדי שנה דוח מפורט ומדויק על החומרים שהוא פולט אל האוויר, המים והקרקע," מסבירה מיכל. "הנתונים שנאספים בדרך זו מתפרסמים באינטרנט, והפרסום עצמו מהווה גורם מכריע ביעילות השיטה. כיום, בחלק ניכר מהמדינות המתועשות המובילות בעולם, דיווחי ה-PRTR הם חובה הקבועה בחוק. הרשויות בישראל מגלות עניין רב בנושא - בעיקר מפני שזהו אחד מתנאי הקבלה ל-OECD, ומכרז להקמת מערכת PRTR בישראל פורסם בדצמבר 2008."

 

במסגרת המחקר - שנערך בהנחייתם של ד"ר אבי גוטליב מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה וד"ר דורית קרת מהתוכנית למדיניות ציבורית- פנתה מיכל לקובעי מדיניות סביבתית בשלוש מדינות המפעילות באופן שיטתי מערכת PRTR רחבת היקף: קנדה, אוסטרליה ואנגליה. כמאה בעלי תפקידים ציבוריים נענו לפנייתה, ומילאו את השאלון המורכב ששלחה אליהם. הממצאים העלו כי רשומות ה-PRTR מהוות מקור מידע מקיף, מפורט ונגיש, שמשמש את הרשויות למטרות רבות ומגוונות:

  • שיפור מתמיד של החקיקה והתקינה בנושאים סביבתיים. 
  • הגברת האכיפה, כולל צעדי ענישה מחמירים כלפי עברייני זיהום גדולים. 
  • פיתוח תוכניות רפלקסיביות מתקדמות, המעודדות חברות להפחית באופן וולונטרי את כמות הפליטות. 
  • מעקב לאורך זמן, המאפשר לזהות שיפור או הידרדרות בביצועים הסביבתיים של כל מפעל. 
  • חשיפה תקשורתית, המגבירה את המודעות הציבורית ומשפיעה על המפעלים עצמם. 

 

מחקרה של מיכל עורר עניין רב – ממש כפי שקיוותה – במשרד להגנת הסביבה בממשלת ישראל, ועם סיום לימודיה בביה"ס ללימודי הסביבה, היא התקבלה לעבודה כעורכת דין במחלקה המשפטית של המשרד. "אני מאמינה שהשירות הציבורי הוא המקום הנכון להיות בו. כאן הדברים קורים," היא אומרת. "לממשלה יש כלים וכוח ליזום חוקים סביבתיים, וגם לאכוף אותם. בתפקידי החדש אוכל ליישם את כל מה שלמדתי, ולהשפיע באמת על מה שקורה בשטח."

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>