ניטור ביולוגי וסביבתי של זיהום אוויר ברמת חובב

הסטודנט: יפתח ענבר

מנחה: פרופ' ליזי פיירמן, פרופ' יצחק אומר וד"ר עודד פוצ'טר

חשיפה לזיהום אוויר מתרחשת במקום המגורים ובמקום העבודה. חשיפה תעסוקתית ישירה נמצאה קשורה לתחלואה ולמדדים ביולוגים שונים בקרב הנחשפים. עם זאת, ההשפעה של זיהום תעשייתי על אוכלוסייה בריאה החיה בסביבתו לא נבחנה לעומקה בישראל.  

מחקר זה בחן את השפעת הזיהום בסביבת רמת חובב באמצעות ניטור ביולוגי המהווה השלמה לניטור הסביבתי. ברקע למחקר זה ניצב "פרויקט עיר הבה"דים" של צה"ל, המיועד להעביר שמונה בסיסי הדרכה (בה"דים) לאזור הנמצא בסמוך לצומת הנגב, כ-10 ק"מ דרומית לרמת חובב. 

הערכת זיהום האוויר בישראל בכלל וברמת חובב בפרט, נסמכת על תחנות ניטור אוויר. אולם, תחנות הניטור ברמת חובב אינן מנטרות חלקיקים נשימים, שמהווים מקור לתחלואה, כמו גם תוצר פליטה של תעשיות רבות. בנוסף, ניטור סביבתי אינו מנבא במדויק את מה שננשם לתוך גוף האדם. לשם כך קיים הניטור הביולוגי.

מחקר זה בדק אנשים בריאים העובדים במשרדים ברמת חובב בכלים של ניטור ביולוגי של דרכי הנשימה: ספירומטריה לתפקודי ריאות; בדיקת כיח מגורה לטובת אנליזת פיזור גודל וצורת חלקיקים (מיקרו וננו) וספירת תאים דלקתיים; נשימה מעובה לאנליזת חלקיקי ננו ורמת חומציות (pH). נערך ניתוח סטטיסטי של מידת ההתאמה בין מדדים אלה לסביבת העבודה של העובדים ולמקום מגוריהם וזאת תוך בחינה מול קבוצת ביקורת ממרכז הארץ.   

תוצאות המחקר הראו הבדלים מובהקים במדדי פיזור החלקיקים שהעידו כי החשיפה באזור רמת חובב שונה מהחשיפה במרכז הארץ, וכן, שמקום המגורים אינו גורם להבדלים באף אחד מן המדדים הביולוגים בקרב עובדים מרמת חובב. בנוסף, עבודה זו הראתה, שוב, באמצעות נתוני משאבת חלקיקים שהוצבה במקום ואל מול בדיקת נתוני תחנות הניטור הסביבתיות שהניטור הביולוגי מספק מידע נוסף לזה של הניטור הסביבתי ושאינו ניתן באמצעותו. נוסף על אלה, ניטור חלקיקים בגודל ננו, שבמחקר זה נמצאו קשורים לתאים לימפוציטים ומהווים את מרבית החלקיקים בדרכי הנשימה מבחינה מספרית, לא נעשה באף מקום בישראל ע"י ניטור סביבתי.

ממצא חשוב נוסף מתוך הנתונים הוא ערכי סף לטווחי החלקיקים המשמעותיים המאפיינים את דרכי הנשימה של עובדי רמת חובב. בטווחים אלה (3-4µm ו-2-4µm), נמצא קשר בין חריגה מעבר לערך הסף (7% ו-25% מסך החלקיקים, בהתאמה) להשתייכות לקבוצת המחקר ולירידה בתפקודי ריאות. נוסף על כך גם משך החשיפה, הוותק בעבודה, נמצא קשור לירידה בתפקודי הריאות. 

לסיכום, במחקר זה, הניטור הביולוגי הראה כי יש השפעה לחשיפה בסביבת רמת חובב, אף על פי שיש להבין לעומק את מקור החלקיקים שנמצאו בדרכי הנשימה של עובדי רמת חובב. 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>