שיתופי פעולה מחקריים בינלאומיים

DESERVE

החוג ללימודי הסביבה ואוניברסיטת תל אביב הינם שותפים מרכזיים בפרויקט רב-שנתי, רב-לאומי ורב-תחומי לחקר ים המלח, המכונה (DESERVE (Dead Sea Research Venue. במסגרת הפרויקט, שהחל ב-2013, משתפים חוקרי האוניברסיטה פעולה עם עמיתיהם ממוסדות השכלה ומחקר בישראל, בגרמניה, בירדן וברשות הפלסטינית, במטרה לבחון שינויים סביבתיים ואקלימיים באזור ים המלח לאורך תקופה של חמש שנים. 

 

הסביבה הייחודית של אזור ים המלח משמשת כמעין 'מעבדה טבעית' עבור המדענים, שמחפשים מענה מושכל לשלושה אתגרים עיקריים: איומים סביבתיים, נגישות למים ושינויי אקלים. קבוצות מחקר בעלות התמחויות שונות בוחנות את השטח במגוון היבטים: גיאולוגיה וקרקע, בולענים, רעידות אדמה, מים, אקלים ומזג אוויר, השפעות בריאותיות ועוד. פרופ' פנחס אלפרט, לשעבר ראש החוג ללימודי הסביבה, משמש כמתאם הקבוצה העוסקת בנושא האקלים ומזג האוויר. 

 

פרויקט DESERVE הוא יוזמה של אגודת הלמהולץ (Helmholtz Association), ארגון המחקר הגדול ביותר בגרמניה.

 

פרויקט GLOWA נהר הירדן

החוג ללימודי הסביבה מילא תפקיד מרכזי בפרויקט GLOWA נהר הירדן – תכנית מחקר בינתחומית ובינלאומית שהחלה ב-2001 ועסקה בעתידו של נהר הירדן בתנאים של שינוי גלובלי ושינויי אקלים. במסגרת הפרויקט עבדו חוקרים מטעם החוג ואוניברסיטת תל אביב, תחת הנהגתו של ראש החוג לשעבר פרופ' פנחס אלפרט, בשיתוף עם עמיתיהם מגרמניה, ירדן והרשות הפלסטינית, כדי למצוא מענה לסכנות המאיימות כיום על אגן הנהר. בעקבות הפרויקט, שהשלב השלישי שלו הסתיים ב-2012, מתכננים השותפים להקים מרכז מחקר אזורי שימשיך את הפעילות, וייקרא מרכז SAGE – ראשי תיבות של Sustainable Adaptation to Global Change in the Middle East .

 

פרויקט GLOWA הוא יוזמה של משרד החינוך והמחקר בממשלת גרמניה, ומתקיים בחסות המשרד. הוא נועד לפתח כלים למימוש מדיניות מקיימת לניהול מים, לרווחת האדם והסביבה, בנהרות שונים בעולם.

 

התכנית למחקר ופיתוח סביבתי ישראל-איטליה

בין השנים 2010-2004 פעלה בחוג ללימודי הסביבה 'התוכנית למחקר ופיתוח  סביבתי ישראל–איטליה', יוזמה משותפת של החוג והמשרד לסביבה, יבשה וים בממשלת איטליה, על פי מדיניות-העל של האיחוד האירופי. מטרת התכנית הדו-לאומית הייתה לקדם אינטרסים סביבתיים משותפים של שתי המדינות, עם דגש על אזור הים התיכון, ולפתח טכנולוגיות ופתרונות חדשניים במגוון תחומים קריטיים: זיהום אוויר, מדבור, שיקום נחלים, בנייה ירוקה, המגוון הביולוגי בים התיכון, אנרגיית השמש, שינויי אקלים ועוד.


במסגרת הפרויקט העניק המשרד האיטלקי את תמיכתו למבחר מחקרים חשובים ומרתקים, שבוצעו על ידי חוקרי אוניברסיטת תל-אביב בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטאות וממכוני מחקר אחרים בישראל, ועם חוקרים איטלקיים. כל המחקרים נוהלו על ידי בית הספר פורטר, בהיבט האקדמי והמנהלי.


התכנית יושמה בשני שלבים:

  • בשלוש השנים הראשונות בוצעו שישה מחקרים נבחרים: שיטת חיזוי לזיהום אוויר עירוני (פרופ' פנחס אלפרט); מבנים ימיים מלאכותיים ככלי למחקר וניהול סביבתי (פרופ' יהודה בניהו); זיהוי צמחים מתאימים למאבק במדבור (פרופ' עמרם אשל); גישה משולבת לניקוי משקעי נהרות מזוהמים (פרופ' עמוס אולמן); ליטוש קולחים עירוניים שניוניים למטרת שיקום נחלים (פרופ' אביטל גזית); ובניית קולט כדורי משולב: מיקוד קולטים פוטו-וולטאיים לשימושים עירוניים (פרופ' אברהם קריבוס). 
  • לחלקו השני של הפרויקט נבחרו שני מחקרים חדשים, שהתמקדו בנושאים הקשורים לשינויי אקלים ולהתחממות כדור הארץ: רתימת עצים מדבריים – אשלים וצפצפות – למיתון ההשפעות של שינויי אקלים ושל תופעת המדבור (פרופ' אביה זילברשטיין); והשפעות  של מינים פולשים ושינויי אקלים על מגוון המינים בים התיכון (פרופ' מנחם גורן).
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>