אקופילוסופיה ואתיקה סביבתית - ד"ר דניאל מישורי

הקורס המוצע תחת השם המסקרן "אקו-פילוסופיה ואתיקה סביבתית" נחשב לאחד  המרתקים והפופולריים ביותר בתכנית הלימודים של החוג ללימודי הסביבה.

ד"ר דניאל מישורי

הקורס המוצע תחת השם המסקרן "אקו-פילוסופיה ואתיקה סביבתית" נחשב לאחד  המרתקים והפופולריים ביותר בתכנית הלימודים של החוג ללימודי הסביבה. המרצה, ד"ר דניאל מישורי, הוא איש סגל בכיר בחוג, ופעיל סביבתי וחברתי ותיק. דניאל נמנה על צוות ההוראה של החוג מתחילתו, ומלמד את הקורס מאז שנת 2005. וכך הוא מספר:

 

"הקורס הוא למעשה מבוא לחשיבה סביבתית, ועבור סטודנטים רבים זהו המבוא לכל התכנית של לימודי הסביבה. הקורס נפתח בסקירת היסטורית של השיח הסביבתי, ומתמקד ברעיון המשבר האקולוגי, שהופיע לפני כ-50 שנה: ההכרה שפעילות האדם עלולה להרוס את כדור הארץ. מאז מנסה האנושות להציע פתרונות טכנולוגיים ולחוקק חוקים שיעצרו את ההרס, אך האקו-פילוסופיה גורסת כי הבעיה עמוקה יותר: היא נובעת מהתרבות ומהערכים שלנו כמכלול, ומן האתיקה השלטת, שמתעלמת מהטבע, ורואה באדם את חזות הכל. הקורס סוקר גישות שמציעות לתלמידים אלטרנטיבה: תובנה שאנו חלק ממארג שלם של חיים, הכולל אותנו וגם את בעלי החיים, הצמחים והסביבה הפיזית שבתוכה כולנו חיים. והמארג הזה מתקיים בכל מקום על פני כדור הארץ: באזורי הבר וגם בערים ובמקומות יישוב."

 

על פי תפיסה זו מעלה הקורס מגוון רחב של שאלות, הנוגעות למהות קיומנו כאן: החל בדיונים על זכויות בעלי החיים וזכויות הטבע בכלל; דרך ביקורת על תרבות הצריכה, אקו-פמיניזם ואקולוגיה חברתית - הקושרת בין המשבר האקולוגי לבין אי-השוויון בין בני האדם; ועד לניהול משאבים משותפים, שהם נחלת הכלל, ולקשר בין בעיות סביבתיות לבין הכלכלה - התומכת בתאגידי ענק, והמדע - החותר לשליטה בטבע. "בשורה התחתונה," אומר דניאל, "אנחנו עוסקים בסוגיות הליבה של העניין הסביבתי כולו: האם הטבע קיים עבור בני האדם, או בזכות עצמו? האם עלינו להגן על הטבע כדי שימשיך לספק את צרכינו, או להגן עליו מפני בני האדם? ואולי, בעצם, כל התשובות נכונות?"

 

הסטודנטים, לדברי המרצה הפופולרי, מגלים עניין רב, וההשתתפות בדיונים ערה עד מאוד. וזאת "מפני שהשאלות הן מאוד אקטואליות. לא פעם הן אף נוגעות בדילמות אישיות, שקשורות לסגנון החיים שלנו, כמו: האם לעבור לתזונה טבעונית? ואולי דווקא אורגנית? האם לנסוע ברכב או לרכוב על אופניים? האם גם אני חלק מתרבות הצריכה – ואם כן, באיזו מידה ובאיזה אופן? וגם: האם לנשים יש יכולת טובה יותר להבין את הטבע ולהגן עליו?" בדרך זו שם הקורס על השולחן הרבה מאוד דילמות ערכיות בוערות, ומזמין את המשתתפים להציג קשת של דעות, עמדות ונימוקים. ואז הופך המפגש לרב-שיח סוחף, ולעתים גם סוער, ברוח הדיון הפילוסופי.

 

"מטרת הקורס היא לעורר שאלות ולעורר מחשבה," מסכם דניאל. "הוא משרטט לסטודנטים מפה של השיח הסביבתי ההיסטורי והעכשווי, ומבהיר להם סוגיות שלא הבינו או לא הכירו היטב קודם לכן. מבחינתי, הדבר המרגש ביותר הוא לפגוש תלמיד כעבור מספר שנים, ולשמוע  שהקורס שינה את הדרך שבה הוא מסתכל על הסביבה, ולעתים גם את הבחירה האקדמית והמקצועית שלו. נפלה לידיי הזכות להיות מורה בקורס חשוב זה. "

 

 

ד"ר דניאל מישורי הוא איש סגל בכיר בחוג ללימודי הסביבה .  דניאל הוא בוגר תכנית "עמיתי הסביבה" של מרכז השל לקיימות, וכיהן כיו"ר עמותת "ישראל בשביל האופניים". כמו כן לקח דניאל חלק במאבקים חברתיים וסביבתיים רבים. בשנת 2012 הוא ערך יחד עם (ח"כ לשעבר) ענת מאור ספר בנושא 'העסקה פוגענית'.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>