השפעות משבר האקלים – האם אפשר להפחית את תופעת החום הגואה בערים

קול קורא של מחקר פעולה הוביל לשיתופי פעולה רב לאומיים יצירתיים להתמודדות עם אתגר איי החום העירוניים

19 ספטמבר 2022

בתמונה – צילום תרמי הממחיש את אי החום העירוני, כיכר גבעון בתל אביב. צבע אדום - חם מאוד יחסית, צבע כחול - קריר יחסית. ניכר ההבדל בין הריצוף החם לאנשים, שלמרות הקרנת חום גוף עדיין מופיעים כגופים קרים יחסית (צילום: עופר קרן)

היצירה של רשת שיתופי פעולה בין יזמים וגם עיריות לרוחב אזור הים התיכון הוא מטרה מרכזית של פרויקט מחקר הפעולה. הפרויקט החל בחקר רמת המוכנות, האתגרים, החסמים והתהליכים בערים בישראל, ספרד ואיטליה. הקול הקורא נועד כדי ליזום פיתוח קשרים וחשיבה משותפת (Co-creation) תוך הצעת תקצוב ליישום ראשוני של מספר קטן של הצעות. עם זאת, שיתופי הפעולה שנוצרו במהלך מחקר הפעולה ומגוון ההצעות שהוגשו יוצר בסיס רחב להמשך פיתוח פתרונות נוספים לאתגר החום הגובר בערים ולאתגרים נוספים הנובעים לשינויי האקלים.

 

פרויקט מחקר הפעולה SME4SMARTCITIES משלב בין רשויות מקומיות באגן הים התיכון לעסקים וליזמים קטנים ובינוניים במטרה לקדם קיימות וחדשנות באמצעות פיתוח סביבתי, חברתי וטכנולוגי. במסגרת הפרויקט הוציאה אוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם מרכזי חדשנות ועיריות במרחב הים התיכון, קול קורא לחברות חדשניות קטנות ובינוניות (SME), להגשת הצעות משותפות לפתרונות להתמודדות עם אתגר "אי החום העירוני", הגובר כתוצאה משינויי האקלים.  פרויקט המחקר מובל על ידי פרופ' קולין פרייס ודר. אורלי רונן מהחוג ללימודי הסביבה עם פרופ' עודד פוצ'טר ואביגדור שרון.

אי החום העירוני הוא תופעת החום המוגבר במרכזי הערים –  מבנה העיר, החומרים מהם היא בנוייה, הפעילויות המתקיימות בה, כל אילו מייצרים חום, והפרשי טמפרטורות בולטים בין לב העיר והמרחבים הפתוחים שסביבה, הצמיחה המוגברת כיום יחד עם ההתחממות הגלובלית הופכים את התופעה לרחבה וחמורה הרבה יותר.

בשלב הראשון של הקול הקורא, נבחרו 49 חברות SME מספרד, איטליה וישראל. מתוכן, 18 חברות חדשניות מישראל. במסגרת הקול הקורא של SME4SMARTCITIES , הועלו מספר אתגרים. האתגר הישראלי שהובל על ידי המעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית בחוג ללימודי הסביבה, התמקד בבעיית אי החום העירוני.

בחודש מאי, השתתפו כל החברות שפנו לאתגר הישראלי ביומיים אינטנסיביים של מפגשים עם עמיתים מאיטליה ומספרד ועם ארגונים ועיריות מישראל, בהנחיה של המעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית בחוג ללימודי סביבה ושל המחלקה לחדשנות וקיימות בעיריית כפר סבא. 

בשני ימי המפגשים התקיימו סדנאות, סיורים ומפגשי שולחן עגול להיכרות ולחילופי מידע בין החברות מ-3 המדינות, וכן בין החברות היזמיות לעיריות, המשרד להגנת הסביבה ולארגונים אזרחיים. במפגשים הוצגו ונדונו צרכי הערים והתושבים בעיר, שיקולי מפתח ורעיונות לפתרונות חדשניים. הדגש היה על יצירת רב שיח לקראת פיתוח ויישום משותפים.

במהלך אותם יומיים מרתקים נוצרו קשרים והתפתחו שותפויות שהובילו להגשת ההצעות. ביניהן גם שתי ההצעות שזכו לניקוד הגבוה ביותר, ונבחרו ליישום - הצעות משותפות של חברות ישראליות ואיטלקיות שהתפתחו לאחר המפגשים בבניין פורטר ב-9 במאי 2022

 

בתמונות – מפגשי השולחנות העגולים (צילום: צוות המחקר)

לאחר ימי המפגשים ולאחר תהליך של מפגשים, יצירת קשרים ושיתופי פעולה בין חברות, בהנחיה של מומחי סביבה, אקלים וחדשנות מהאוניברסיטה, התקבלו 8 הצעות שהוגשו לאתגר הישראלי על ידי החברות, מתוכן ניתן תקצוב לשתי הצעות - 40,000 אירו לכל הצעה. לאתגר האיטלקי הוגשו 5 הצעות ולאתגרים האחרים הוגשו 2 הצעות לכל אתגר.

ההערכות נעשו על ידי מומחים חיצוניים שעבדו באופן עצמאי, נפרד וללא כל השפעות הדדיות. חברי "הוועדה המקצועית" לא נפגשו והגישו דוחות עצמאיים שחוברו ושוקללו. לאחר מכן, נפגשה ועדה מרכזית של כל השותפים לפרויקט ושל נציגי ה-EU. הועדה המרכזית עברה על כל ההמלצות של האתגרים בכל המדינות, ואישררה את התהליך ואת ההצעות הנבחרות. 

לאחר בחינת ההצעות נבחרו שתי הצעות שייושמו בפועל בערים בישראל. 

ברכות לשתי ההצעות הזוכות באתגר הישראלי של איי החום העירוני:

קרן ידע אנרגיה (מישראל) + ReLOG3P SRL (מאיטליה) – פיתוח ויישום מערך בגישה של Open Lab Game לחיזוק המודעות של עובדי עיריות ושל הציבור הרחב לגורמי אי החום העירוני, למאפייניו, לסיכונים הגלומים בו ולדרכי ההתמודדות איתו. המערך כולל קיט ובו כלי מדידה להתנסות בסביבה העירונית והמחשה של הנתונים הנאספים על גבי מפה דינמית של העיר. תוצאות משחק החקר האזרחי, סדנאות ומפגשים עם עובדי עיריות ועם הציבור יסייעו גם לפיתוח המודעות וגם לסיוע בקבלת החלטות, בין אם אלו יוזמות של העיריות במרחב הציבורי להורדת החשיפה לקרינה ולהורדת החום והלחות המצטברים או של הציבור – בהתנהלות במרחב הציבורי. הפיילוט ייושם בשיתוף עם מספר עיריות ביחד. 

תרשים: הדמיית אפליקציית ה- Open Lab Game של קרן ידע אנרגיה ו-ReLOG3P SRL

BIPV  (מישראל) + SIT Technologies (מאיטליה) – Urban Oasis: פרגולה בשילוב מתקן מים ומזרקה, ליצירת פינת ישיבה נעימה וקרירה במרחב העירוני – ברחוב, בכיכרות שטופות שמש או אף על גגות.. הפרגולה משלבת פאנלים פוטו-וולטאיים סולאריים. היא תספק הצללה, תאורה וחשמל להנעת משאבה חדשנית שתפעיל את המזרקה. פיתרון זה מאפשר מפלט מהחום ומקרינת השמש באזור ישיבה קריר וחיסכון בחשמל הנדרש לתאורה ולהפעלת מזרקת המים. 

תרשים: הדמיית Urban Oasis של BIPV ISRAEL ו-SIT Technologies

וברכות לחברת Magna BSP מישראל שהשתתפה וזכתה באתגר האיטלקי  -  Adapting and improving city environments threatened by climate change in Genova, בהצעה משותפת עם החברה האיטלקית CIG ועם החברה הספרדית Actisa.

הצעות אלו הן רק חלק מהרעיונות הנפלאים שפותחו תוך יצירה של שותפויות חדשות חוצות גבולות בין חברות מישראל, איטליה וספרד ועבודה משותפת עם עיריות וארגונים מ-3 הארצות. ההצעות כוללות מגוון פתרונות שונים ושיתופי פעולה יצירתיים.

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>