זיהום אור - הסיכונים המסתתרים מאחורי תאורה בשעות הלילה

זיהום אוויר, זיהום מים - אוקיי, אנו מבינים. אבל מה זה זיהום אור?? והאם ייתכן שהוא נושא סכנה בריאותית וביטחונית גם יחד?

02 ינואר 2020
זיהום אור - הסיכונים המסתתרים מאחורי תאורה בשעות הלילה

במסגרת הסמינר השבועי של החוג ללימודי הסביבה, באודיטוריום שבבניין פורטר, ניתנה הרצאה בנושא של זיהום אור על ידי אביב אבישר, ראש יחידת המחקר במכון דש"א שבמוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט – המרכז הלאומי לחקר המגוון הביולוגי' באוניברסיטת תל אביב. 

 

זיהום אור??

זיהום אוויר וזיהום מים - אנו מבינים. האוויר מזוהם בגלל חלקיקים מרחפים או גזים רעילים. מים יכולים להיות מזוהמים על ידי מגוון חומרים, דטרגנטים, מקורות ביוב וחומרים אורגניים, אבל מה זה זיהום אור?? האם אפשר לזהם אור? והאם ייתכן שאותו זיהום אור מסתורי נושא סכנה בריאותית וביטחונית?

 

לאור השמש יש חשיבות רבה ביותר בטבע. זהו הסמן היציב והאמין ביותר מבין הסמנים הסביבתיים של כדור הארץ לאורך 4.5 מיליארד שנות קיומו.  מחזוריות התאורה לאורך היממה ולאורך השנה הפכו לגורם המסנכרן את השעון הביולוגי הפנימי של כמעט כל היצורים החיים. השעון הביולוגי מווסת את הפעילות, מיכולות הניווט והנדידה של ציפורים ושל בעלי חיים אחרים ועד תזמון עונות הרבייה, המתרחשות באופן מתואם להפליא בזכות אותו שעון ביולוגי, המבוסס על מחזוריות האור הטבעי.

 

בני אדם לא שונים במובן הזה וגם השעון הביולוגי והפעילות הפיסיולוגית של בני האדם, מבוססת על מחזוריות האור והחושך. מחזורי שינה וערנות, טמפרטורת גוף, קצב מטבוליזם, הפרשת הורמונים - סרוטונין ומלטונין ומנגנונים אחרים, המשפיעים על הפעילות שלנו ועל חוסן המערכת החיסונית של הגוף. מווסתים בעזרת מחזוריות האור והחושך. ולייתר דיוק, על ידי מחזוריות רכיב האור הכחול בספקטרום האור הנראה לעין.

 

הבעיה היא שבעידן המודרני, עם המצאת המנורה החשמלית, כבר אין מחזורי אור וחושך טבעיים. לא במחזוריות היממתית ולא במחזוריות השנתית (הימים הולכים ומתקצרים לקראת החורף). זיהום אור הוא אור באותם גווני ספקטרום משמעותיים המופץ לאחר שקיעת השמש - אורות של פנסי רחוב, תאורה סביב בניינים, תאורה מלאכותית במפעלים, בתי חולים, שדות תעופה ומבני ציבור אחרים. אביב מסבירה כי "זיהום אור הינו מכלול ההשפעות השליליות של תאורה מלאכותית שפולשת לבתים ולשטחים פתוחים, מסנוורת ומאירה את הרקיע. זהו אור "מיותר" בכיוון לא נכון, בזמן לא נכון, בעוצמה לא מתאימה, או בגוון אור שמסכן את בריאותנו". לתאורה המלאכותית יש השפעה המשבשת את המנגנונים הטבעיים. השפעה זו יכולה להטעות למשל ציפורים הנמצאות בנדידה. היא יכולה לשבש גם את מנגנוני העירות והמנוחה של בני אדם, את מחזור הסרוטונין והמלטונין ולהביא בכך גם לפגיעה במערכת החיסונית ולנטייה מוגברת לחלות.

 

זיהום אור הוא גם אור מסנוור, המונע יכולת ראייה תקינה בשעות הערב והלילה. זיהום אור מפריע לראות את הכוכבים בשמי הלילה אך גרוע מכך - הוא יכול להפריע לנהגים לראות הולכי רגל ורוכבי אופניים בשעות החשיכה. למרבה האירוניה, פעמים רבות נעשה שימוש בזרקורי אור ובתאורה לצורכי ביטחון בשעות החשיכה. אבל התאורה יכולה דווקא לחשוף את השומרים ואת אנשי הביטחון ובמקביל, לסנוור אותם ולמנוע מהם לראות דמויות מתקרבות. לכן, האור המלאכותי שלכאורה מיועד למטרות ביטחון, פוגע למעשה ביכולת השמירה על הביטחון.

 

למרבה האירוניה, ניתן למנוע זיהום אור די בקלות. יש להמנע משימוש במקורות אור שמופנים בזווית העולה על 60 מעלות ביחס לעמוד ולמשטח המואר. יש לחסום אור הנפלט כלפי מעלה לשמיים או לצדדים. כמו כן, חשוב להימנע מעוצמות תאורה שפוגעות בתאי העין ולהסתפק באור הנדרש לצורכי תנועה והתמצאות, כמוגדר בתקן 13201 למשל, תקן אירופאי לתאורת חוצות שלא אומץ בישראל.

 

בתקנים של בנייה ירוקה יש התייחסות מיוחדת לזיהום אור ולדרכים למניעתו. אולם בישראל אין תקנים מחייבים המתייחסים לצמצום או למניעה של זיהום אור. גם החקיקה בישראל לא מעניקה הגנה לציבור. החוק למניעת קרינה בלתי מייננת, מחריג את ספקטרום האור הנראה אל מחוץ לחוק ולא מאפשר למנוע את המפגע לציבור. יש חשיבות רבה לעדכון החקיקה בישראל באופן שעולה בקנה אחד עם ההתפתחויות הטכנולוגיות המטאוריות בתחום, ולהבטיח הגנה טובה יותר על בריאות הציבור והטבע. 

 

באדיבות אביב אבישר וד"ר אורי אובולסקי, המנחה את הסמינר השבועי בחוג ללימודי הסביבה, הנה המצגת של אביב, המתארת באופן ויזואלי זיהום אור, סיכונים ותקינה קיימת וכוללת דוגמאות ותרשימים רבים.

 

 המצגת: תקינה בתחום התאורה. מה קיים? מה מחייב? ומה עדיין חסר?  אביב אבישר- ראש יחידת המחקר, מכון דש"א, אורן עג'מי ואמיר דורה- המכללה האקדמית הדסה, ירושלים

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>