מה המשמעות של משבר וירוס הקורונה לשינויי האקלים

תובנות בתכנית "הכל סביבה" בערוץ כאן ודיון במגזין החדשות המקוון ISRAEL21c עם פרופ' אלון טל ופרופ' קולין פרייס לכבוד חגיגות ה-50 של יום כדור הארץ

30 אפריל 2020
מה המשמעות של משבר וירוס הקורונה לשינויי האקלים

 

ביום רביעי, 22 באפריל 2020, חגגנו את יום השנה ה-50 של אירועי יום כדור הארץ - יום בינלאומי המוקדש למודעות ולדאגה לסביבה. במסגרת יום זה, שוחחה עורכת המגזין המקוון ISRAEL21c, ניקי בלקברן, על ההשפעה האפשרית של משבר נגיף הקורונה על שינויי אקלים, עם פרופ' אלון טל, ראש החוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב, מייסד מספר ארגונים סביבתיים ומכון הערבה ללימודי הסביבה ועם פרופ' קולין פרייס, ראש החוג ללימודי הסביבה בבית ספר פורטר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב.

 

הדיון בחן שאלות מהותיות שעשויות להשפיע על הסביבה ועל האנושות בהיקף נרחב. מאז ינואר 2020, חווינו סגר אינטנסיבי במדינות רבות, עצירה פתאומית של פעילויות כלכליות ושל תחבורה עולמית ומקומית, סגירת ארגונים, בתי ספר ומרכזי מסחר. האם היה זה טוב לסביבה? האם תשומת הלב העצומה ואפילו הפחד מפני המגיפה מאפילים על תשומת הלב לשינויי האקלים? האם זה יגביר את ההבנה של משבר הסביבה העולמי? האם ממשלות יתייחסו ברצינות לשינויי האקלים או שלא? ומה תהיה ההשפעה ארוכת הטווח על כדור הארץ?

 

נושאים אלה נדונו תוך העלת תובנות מרתקות. לדוגמה, היה סיקור רב בערוצי החדשות על הפחתה בזיהום האוויר במדינות רבות, כפי שניתן לראות בתמונות הדרמטיות של נאס"א. עם זאת, פרופ' קולין פרייס הסביר את הצורך להבחין בין זיהום הכולל חלקיקים קטנים ומזהמים בצורת אירוסולים ובין גזי חממה בלתי נראים, שיש להם משך חיים ארוך בהרבה.

 

יש גם שינוי ניכר בתשומת לבם ובהתנהגותם של אנשים ברחבי העולם - היגיינה ובריאות, נהלי צריכה, נסיעות ותקשורת - עבודה ולימוד מהבית. האם שינויים אלו ימשיכו להתקיים גם לאחר סיום המשבר?

 

האירועים האחרונים מראים שכולנו יכולים לעשות שינוי מדהים. הסולידריות החברתית היא עצומה, אנשים מרותקים לבתיהם ועדיין משתתפים בפעילויות חברתיות, למידה והתנדבות בסדר גודל מדהים. העולם כולו התכנס יחד כדי להתמודד עם המשבר. ישנה כיום הוכחה שאנו יכולים לעשות את זה וזה מספק תקווה רבה גם למשבר האקלים.

 

למדנו גם שאם נחכה שהבעיה תבוא לידי ביטוי, ייתכן שיהיה מאוחר מדי. מדינות שהגיבו מוקדם ומהר, כמו טייוואן, דרום קוריאה וישראל, השיגו רמות נמוכות של תחלואה ושל מקרי מוות כתוצאה מהמגיפה. מדינות שחיכו, חוות השלכות גרועות בהרבה. זה בדיוק אותו דבר עם שינויי האקלים. עלינו ללמוד מזה עכשיו ולפעול במהירות לפני שיהיה מאוחר מדי. במהלך משבר הקורונה כולנו מקריבים קורבנות לטווח הקצר לטובת הישגים לטווח הארוך ואנו רואים כבר עכשיו שיפור הולך ומתגלה. כך ניתן לעשות גם לגבי שינויי האקלים. מה אנחנו יכולים לעשות? צפה בשיחה כדי לראות בעצמך.

 

תוכלו לצפות בדיון בנושא ISRAEL21c בקישור הבא. גלה עוד אודות ההשפעה ארוכת הטווח של נגיף הקורונה (Covid-19) על הסביבה שלנו וגלה כיצד כל אחד מאיתנו יכול לעשות הבדל משמעותי.

 

הכתבה והקלטת השיחה: Did Earth just hit the pause button? - ISRAEL21c

 

אודות מגזין החדשות המקוון ISRAEL21c

 

ובכתבה קצרה ונפלאה בערוץ כאן, שוחחה לוסי איוב עם פרופ' קולין פרייס על המשמעות שמאחורי התמונות שמופצות ברשתות החברתיות. האם באמת בעקבות משבר הקורונה יורד זיהום האוויר? האם באמת תיפתר כך ההתחממות הגלובלית? והאם באמת דולפינים שמחים שוחים בוונציה ופילים שיכורים נרדמים בשדות תה בסין?  מה אמת ומה פייק ניוז? מהם החדשות הטובות באמת?
 
 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>