פיתוח ביו-פולימר מאצות הגדלות במי ים יכול להציע תחליף לפלסטיק

בעקבות המאמר המדעי ב- Bioresource Technology, פורסם לאחרונה גם בעיתונות וברדיו אודות המחקר במעבדה לביו-הנדסה סביבתית, המפתח דרכים לייצור תחליפי פלסטיק מאצות

פיתוח ביו-פולימר מאצות הגדלות במי ים יכול להציע תחליף לפלסטיק

במהלך המחקר להפקת תוצרים וחומרי גלם מאצות, פיתח צוות המחקר במעבדה לביו-הנדסה סביבתית בחוג ללימודי הסביבה, בראשות ד"ר אלכסנדר גולברג, תהליכים לייצר אתנול - דלק ביולוגי בר קיימא, סוכרים וחלבונים בזכות תהליכים המתבססים על אצות וחיידקים החיים במי ים. הפיתוח מאפשר הקמת חוות אצות להפקת דלק ביולוגי וחומרי גלם ברי קיימא אחרים.

לאחרונה השיג המחקר, בהובלת ד"ר אלכסנדר גולברג ופרופ' מיכאל גוזין מבית הספר לכימיה באוניברסיטת תל אביב, פריצת דרך משמעותית נוספת - הפקת ביו-פולימרים במי ים, שיש להם את הפוטנציאל להחליף את השימוש בפלסטיק, בזכות תהליך המשלב בין האצה הנפוצה Ulva - אצות רב-תאיות שגדלות בים, ומיקרואוגניזמים מסוג Haloferax Mediterranei, שגם הם גדלים במים מלוחים. לתהליך שפותח יש פוטנציאל לייצור תעשייתי של ביו-פולימרים שיהוו אלטרנטיבה לשימוש בפלסטיק.

אמנם קיים כיום ייצור תעשייתי של ביו-פלסטיק, אבל הוא דורש שימוש בקרקע חקלאית ובמים מתוקים. התהליך שפותח במעבדה לביו-הנדסה סביבתית מהווה פריצת דרך משמעותית מאחר והתהליך התעשייתי יוכל להתבצע במי הים, לחסוך את השימוש בקרקעות חקלאיות ולאפשר גם למדינות הסובלות ממחסור במים מתוקים, לייצר פלסטיק מתכלה בר קיימא. תהליך הייצור יהיה לכן יעיל, חסכוני וידידותי לסביבה.

מוצרי פלסטיק גורמים לנזק רב בים ולאורך החופים. ארגונים ומתנדבים משקיעים מאמץ רב לאסוף פסולת פלסטיק מהים ולנקות רצועות חוף. באירופה קיימים כבר תהליכי חקיקה לאיסור השימוש במוצרי פלסטיק חד פעמיים.

בגיליון ינואר 2019 של Bioresource Technology, פורסם מאמר מדעי של החוקרים על התגלית החדשה.

המחקר עורר עניין גם בעיתונות וברדיו. ב-ynet פורסמה כתבה על המחקר - פיתוח ישראלי: פלסטיק מאצות שגודלו במים מלוחים. הכתבה מדגישה את העובדה שתהליך ייצור הביו-פולימרים מאצות נעשה בימי הים ולכן אינו דורש הקצאת קרקעות או מים מתוקים. בתכנית הרדיו אקולייף בערוץ eco99fm, שודר ראיון עם צפריר רינת בנושא מבצע ניקיון חופים רחב של רשות הטבע והגנים בעקבות פסולת הפלסטיק ובו הוזכר המחקר והפוטנציאל שלו לאפשר ייצור תחליפי פלסטיק ממקור ביולוגי שימנעו בעתיד את הבעיות הקשות הנוצרות בשל פסולת הפלסטיק.

אודות המעבדה לביו-הנדסה סביבתית בחוג ללימודי הסביבה

הכתבה ב-ynet - פיתוח ישראלי: פלסטיק מאצות שגודלו במים מלוחים

eco99fm - שיחה על המחקר בראיון על מבצע ניקיון החופים של רשות הטבע והגנים

Ghosh, S., Gnaim, R., Greiserman, S., Fadeev, L., Gozin, M., & Golberg, A. (2019). Macroalgal biomass subcritical hydrolysates for the production of polyhydroxyalkanoate (PHA) by Haloferax mediterranei. Bioresource technology, 271, 166-173.  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852418313610