סמינר מחלקתי: מדיניות הגז בישראל

24 בדצמבר 2018, 15:00 
אוניברסיטת תל אביב 

 

הסמינר השבועי של החוג ללימודי הסביבה 

יום שני, 24 בדצמבר 2018, שעה 15:00-16:00

בניין הקפסולה, אודיטוריום (קומה 1-)

 

 

מדיניות הגז בישראל

 

מר אמנון פורטוגלי 

 

 

תוכנית משרד האנרגיה "יעדי משק האנרגיה לשנת 2030", שפורסמה ב-9 לאוקטובר מהווה שיפור רב על מה שהיה עד היום. אלא שהיא בגדר תכנית חלקית הנמצאת מאחור, והמפגרת אחר חזית ההתפתחויות בתחום, Behind the curve, ואחרי הצרכים.

 

בין השאר, התוכנית מתעלמת מההתפתחויות באנרגיה הסולארית ואחסון החשמל, אינה דנה במים הכלכליים ובניהול המרחב הימי של ישראל, ולמרות שמה היומרני  'תכנית ההצלה במשק האנרגיה לקראת 2030', והדגש על בעיות הסביבה בתוכנית, אין בה מענה אמיתי לזיהום ולהגנת הסביבה.

 

התכנית מציעה להפטר מהפחם המזהם ופולט גזי החממה, אך מציעה להחליפו בגז שגם הוא מזהם ותורם רבות לחימום הגלובאלי  במקום להחליפו באנרגיה מתחדשת שתהווה תחליף נקי מזיהום.

 

אין התאמה בין היעד גמילה מלאה ומוחלטת מדלקים מזהמים במהלך תריסר השנים הבאות, לבין הפתרון בתחום החשמל המגדיר 80% גז טבעי ו-20% או יותר מתחדשות ב-2030.  אלא שייצור חשמל משריפת גז טבעי מזהם רק מעט פחות מייצור חשמל מפחם.  צריך לתכנן מעבר מהיר למשק המבוסס לפחות על 50% אנרגיות מתחדשות, כמו מדינות מפותחות אחרות, במקום להשקיע משאבים רבים בהעברת רוב המשק לגז.

 

בתוכנית של משרד האנרגיה יש התייחסות מזערית בלבד לטכנולוגית אחסון חשמל בסוללות. התוכנית מתעלמת מההתפתחויות המהירות שקרו בתחום טכנולוגית אחסון חשמל בסוללות, ומכך שאחסון חשמל בסוללות תופס, כבר  היום, באוסטרליה, בקליפורניה, בדרום קוריאה, ובמדינות אחרות, מקום חשוב במערכת ייצור החשמל.

 

התוכנית לא מדברת על הבעייתיות במיקום אסדת לוויתן, ולא על הבעייתיות בהעברת הקונדנסט בצינור מעל אקוויפרי המים של המדינה ובאזורים המיושבים של המדינה.

 

התוכנית מדגישה את חשיבות אספקת הגז ממאגרי הגז הימיים של ישראל,  אבל אין בה דבר על הכרזה על בעלות הממשלה על מאגרים אלו, על קביעת הגבולות הימיים והמים הכלכליים של ישראל. 

 

נראה שאין ניסיון ללמוד בנושא זה ממדינות אחרות, לדוגמה נורבגיה, שהעבירה חוק לפיו בעלי הרישיון לחיפוש והפקת נפט וגז אחראים לנזק הנגרם מזיהום, ללא התחשבות באשמהFault  (מבלי להוכיח רשלנות או טעות), או בשפה המשפטית אחריות קפידה Strict Liability

 

המדינה צריכה להצהיר בהקדם על בעלותה על משאבי הטבע הנמצאים בגבולותיה ביבשה ובים, לחוקק חוק בדבר הגבולות הימיים והמים הכלכליים של ישראל, לקבוע גבולות מוסכמים למים הכלכליים שלה לפי אמנת האו"ם הרלבנטית, ולחוקק חוק אחריות קפידה בתחום החיפוש וההפקה של נפט וגז..

 

התוכנית מזכירה את הבעייתיות באספקת חשמל וגז בשעות שיא הביקוש.  אבל אין בתוכנית דרישה לחייב את תאגידי הגז לספק גז בהתאם לביקוש לחשמל בשעות שיא הביקוש.

 

מן הראוי שישראל תיישר קו עם מדינות מפותחות ותציב יעד שאפתני של 50% מתחדשות ל-2030. ראוי שגז, דלק פוסילי מזהם התורם להתחממות הגלובאלית, ישמש בעיקר למעבר.  מהפכת האנרגיה צריכה להקיף את כל משרדי הממשלה ולהוות מנוף צמיחה לעתיד נקי ולקיימות.

 

אמנון פורטוגלי

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>