סמינר מחלקתי: ניתוח רטרוספקטיבי של השפעות הרגולציה על שוק הפסולת העירונית המוצקה בישראל
הסמינר השבועי של בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר
יום שני, 29 באוקטובר 2018, שעה 15:00-16:00
בניין הקפסולה, אודיטוריום (קומה 1-)
ניתוח רטרוספקטיבי של השפעות הרגולציה על שוק הפסולת העירונית המוצקה בישראל
ד"ר שירה דסקל
החוג לניהול משאבי טבע וסביבה, אוניברסיטת חיפה
רגולציה היא כלי מפתח ליישום אסטרטגיות ותכניות לטיפול בפסולת עירונית מוצקה המצוי בשימוש בעשורים האחרונים במדינות מפותחות ומתפתחות בעולם. במדינת ישראל מוביל המשרד להגנת הסביבה למעלה מ-10 שנים את מה שהוא מכנה "מהפיכת הפסולת בישראל" באמצעות רגולציה שבאה לידי ביטוי בחקיקה, תקנות, החלטות ממשלה ותמרוץ רשויות מקומיות לבצע פעולות להגדלת שיעורי המחזור וצמצום שיעורי הפסולת העירונית המוצקה המופנית להטמנה.
במקביל להתפתחות הרגולציה, התפתחה בשנים האחרונות מודעות הולכת וגוברת לצורך בניטור, פיקוח ובקרה על תהליכים רגולטוריים וארגונים כגון OECD והאיחוד האירופי אף דורשים ממדינות חברות לבצע RIA - Regulatory Impact Analysis & Assessment.
ההרצאה תעסוק בהצגת התוצאות שהתקבלו במחקר במסגרת RIA של שוק הפסולת העירונית המוצקה בישראל, ובפרט הצגת העקרונות של הרגולציה שיושמה בין השנים 1996 עד 2015, בבחינת השפעותיה ותוצאותיה - האם הושגו המטרות והיעדים שהוגדרו על ידי הרגולטור (המשרד להגנת הסביבה), מה העלות ששולמה לצורך השגת מטרות ויעדים אלו ומה התועלת שנגזרה מכך. בהרצאה יוצגו נתונים כמותיים וכספיים וניתוח של העלויות שהושקעו להקטנת שיעורי הפסולת המופנית להטמנה והתוצאות שהושגו באמצעות הרגולציה שיושמה. ניתוח הנתונים הוא חדשני והממצאים, השופכים אור על תרחישים במשק הפסולת בישראל, מראים בין היתר כי בעוד ששיעורי הפסולת העירונית המוצקה המופנית להטמנה בישראל לא השתנו למעלה מעשור, עלות יישום הרגולציה, הנופלת על הרשויות המקומיות (האחראיות לפינוי פסולת) מגיעה למאות מיליוני ₪ בשנה.
לתשומת לבכם, לא תותר כניסה למאחרים ולא תותר יציאה לפני תום ההרצאות (אנא חסכו מהמציגים את חוסר הנעימות).
ההרצאות בסמינר השבועי מתפרסמות בלוח האירועים באתר בית הספר.