סמינר חוגי - השפעות אקולוגיות של צדפות פולשות על בתי גידול סלעיים במזרח הים התיכון ובחינת משמעותן לניהול וממשק שמורות ימיות בישראל

הסמינר החוגי ביום שני ה 11/1 בשעה 15:00.

 

https://us02web.zoom.us/j/87176164499

 

 

11 בינואר 2021, 15:00 
זום 
סמינר חוגי

 

לינק לזום https://us02web.zoom.us/j/87176164499

 

כותרת: השפעות אקולוגיות של צדפות פולשות על בתי גידול סלעיים במזרח הים התיכון ובחינת משמעותן לניהול וממשק שמורות ימיות בישראל

 

תקציר: פלישת מינים היא אחת התופעות הדומיננטיות המשפיעות על מערכות אקולוגיות בכלל ובאגן המזרחי של הים התיכון בפרט. מזרח הים התיכון חווה פלישה אינטנסיבית של מינים ימיים מאז פתיחתה של תעלת סואץ. כתוצאה מכך, צדפות פולשות דחקו והחליפו את המינים המקומיים ושולטות באזורים הסלעיים של התת-כרית (עד עומק 30 מ'). הידע המדעי הקיים כיום עבור שמורות טבע ימיות במזרח הים התיכון מתבסס בעיקר על רשימות מינים והרכב חברה אך התפקיד האקולוגי שממלאים מינים פולשים בחברה ובבית הגידול, והשפעתם על שירותי המערכת האקולוגית, כמעט שלא נחקר עד כה. במחקר זה ניסינו לצמצם את פער הידע הזה. באמצעות סקרים ויזואליים בצלילה מיפינו את אוכלוסיות הצדפות על הקרקעית הסלעית בחוף הישראלי, בתוך ומחוץ לארבע שמורות טבע ימיות. מיפוי זה נעשה על מנת לבחון כיצד הן מושפעות מרמת השימור של בית הגידול אליו פלשו. בנוסף, כמתנו את התרומה של פעילות הסינון של צדפות פולשות לתהליכי מיחזור וייבוא של חומרי הזנה למערכת החופית והשפעתן על הרכב ואיכות המים. המחקר כולו התבצע מתחת למים (In situ). על בסיס שטפים אלו, שנמדדו עבור צדפות אינדיבידואליות, חושבו השטפים המטאבוליים של אוכלוסיית הצדפה הפולשת על ידי שימוש בנתוני צפיפות והתפלגות גודל הצדפות שנאספו בסקרים.

בנוסף, יעילותן של שיטות הסרה שונות נבחנו וכן, האם נוכחות או היעדרות של הצדפות הפולשות משפיעה על הרכב חברת חסרי החוליות והמאקרו-אצות. מידע עדכני על מצב האוכלוסיות של הצדפות הפולשות לאורך חופי הים התיכון בישראל והשפעתן יכול להשליך על אזורים נוספים בים התיכון (שמורות ימיות ואזורים בהם עדיין לא התבססו אוכלוסיות יציבות) וכן, לסייע בגיבוש כלים לניטור וטיפול של צדפות פולשות בהקשר של ניהול שמורות טבע ימיות.

 

מרצה: טל עמית היא תלמידת PhD  בביה"ס ללימודי הסביבה פורטר, אוניברסיטת תל אביב ובפקולטה למדעי הים, המרכז האקדמי רופין. היא סיימה את לימודי ה-MSc   שלה בביה"ס לזואולוגיה, אוניברסיטת תל אביב. מחקרה עוסק באקופיזיולוגיה ואקולוגיה של צדפות בים האדום ובים תיכון.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>