זרקור על קורס: הכרת בעיות סביבתיות בישראל - קורס סיורי שטח

קורס סיורי השטח הוא אחד מקורסי המפתח של מסלול הלימודים לתואר שני מחקרי (עם תזה). בעקבות הצלחתו זה מספר שנים, נפתח קורס סיורים גם במסלול ללא תזה. מהו קורס הסיורים ומה מיוחד בו?

 

קורס סיורי שטח - במנהרות הרכבת התחתית בתל אביב

בדרך שבשגרה, חלק נכבד מהלמידה באוניברסיטה מתנהל בהקשבה להרצאות, בדיונים סביב שולחן במהלך סמינריונים, במעבדות, תרגילים, עבודות מחקר קבוצתיות ואישיות. זאת המסורת וכך מתנהלים הלימודים ברוב הפקולטות וברוב המוסדות האקדמיים. קורס סיורי השטח לעומת זאת מתקיים במסגרת נסיעה לאתרים שונים, כאשר כל יום סיור מוקדש לנושא מסוים. הלימוד מתקיים בשטח החי, במקום שבו הדברים באמת מתרחשים.

 

מטרת הקורס, להביא להכרה ישירה של בעיות סביבתיות נבחרות בישראל, מערך הגורמים המעורבים בהם ופתרונות אפשריים. הקורס כולל סיורים באתרים בישראל, המהווים אתגר סביבתי או הממחישים פתרון אפשרי - הן מבחינת סוגיות סביבתיות פיסיות והן מבחינת יחס החברה והרשויות. לכן, כוללים הסיורים גם מפגשים עם נציגים של הרשויות, הקהילה, חברות, ארגונים ופעילים בשטח עצמו..

 

קורס סיורי השטח בבית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר הוא אחד הקורסים הפופולריים מזה שנים. בעבר נהנו ממנו רק הסטודנטים במסלול לתואר שני עם תזה והלומדים לדוקטורט. בשנה האחרונה, הקורס הורחב גם למסלול העיוני, ללא תזה, וזכה גם בו להצלחה גדולה. את קורס הסיורים במסלול לתואר שני עם תזה מנחה ד"ר חופית יצחק בן שלום. את הקורס הנחה בשנים הקודמות ד"ר דניאל מישורי. את הקורס החדש במסלול ללא תזה מנחה ד"ר לימור שעשוע-בר.

 

לכתבות על הקורס:

 

דבורי בר ודבורת הדבש בישראל - קורס סיורי שטח

 

מאוטובוסים חשמליים למנהרות הרכבת התחתית - קורס סיורי שטח

 

 

בריכת החורף ליד בית נבאללה – אחד האתרים בקורס הסיורים. בסיור נפגשנו עם החיילים שאימצו את המקום ושוחחנו איתם על המיזם המשותף עם תלמידי בתי הספר להגנה על בית הגידול המיוחד.

בריכת החורף ליד בית נבאללה – אחד האתרים בקורס הסיורים. בסיור נפגשנו עם החיילים שאימצו את המקום ושוחחנו איתם על המיזם המשותף עם תלמידי בתי הספר להגנה על בית הגידול המיוחד.

 

קורס הסיורים זכה לאהדת הסטודנטים לא רק בגלל עצם היציאה לסיורים מעניינים והנסיעות לאתרים שונים ברחבי הארץ. למעשה, מי שמתכנן, מכין ומנחה את הסיורים הם הסטודנטים עצמם. הקורס מתקיים בשיטה של למידת עמיתים והנחייה הדדית. בתחילת הקורס, מעלים סטודנטים נושאי עניין שונים. סביב הנושאים מתנהל דיון פתוח ומתחילות להתגבש קבוצות עניין. הקבוצות מעלות את הנושאים להצבעה ובסופן של דבר, באסיפה המשותפת בהנחיית מנחה הקורס, נבחרים נושאי הסיורים. סביב כל נושא מתגבשת קבוצת סטודנטים במטרה לתכנן את הסיור ולהכין אותו. כל הסטודנטים בקורס לוקחים חלק פרואקטיבי באחת מהקבוצות.

 

הנושאים רבים ומגיעים מכל תחום של לימודי הסביבה – בניה ופיתוח בחופי הים, משק המים, בתי גידול ושימור השטחים הפתוחים, טיפול בפסולת, טבע עירוני, חקלאות עירונית, כלכלה מקיימת,  ועוד.

 

הסטודנטים במסלול המחקרי ומנחה הקורס ד"ר דניאל מישורי. בטבלאות הגידוד ליד המכון לחקר ימים ואגמים בחיפה. סביבה עשירה במערכות צומח ימי, רכיכות, סרטנים ודגים.

הסטודנטים במסלול המחקרי ומנחה הקורס ד"ר דניאל מישורי בטבלאות הגידוד ליד המכון לחקר ימים ואגמים בחיפה. סביבה עשירה במערכות צומח ימי, רכיכות, סרטנים ודגים.
 

לאחר שנבחרו הנושאים והתגבשו הקבוצות, מנהלת כל קבוצה מחקר משותף ואיסוף של מידע בנושא שבחרו. הקבוצה בוחרת את המקומות שבהם יבקרו. סטודנטים בתוך הקבוצה בוחרים את האתר או את נושא המשנה שהם ילמדו לעומק וינחו במהלך הסיור עצמו. חברי הצוות גם מאתרים גורמי מפתח ואנשים מעניינים במיוחד ויוצרים איתם קשר כדי לתאם ביקור ושיחה במהלך הסיור. עבודת הצוות היא שילוב של מחקר ויזמות גם יחד. עד מהרה מתגבש סיור ובו ביקורים במספר אתרים, מפגשים ושיחות. כדוגמה, בסיור בנושא משק המים, תיאמו הסטודנטים בין השאר ביקור במתקני אגם אשכול ומפגש עם מנהלים בחברת מקורות וביקור במרכז טיהור שפכים בחיפה ומפגש עם מנהליו. בסיור בנושא חופי הארץ תיאמו הסטודנטים ביקורים במכון לחקר ימים ואגמים בחיפה ומפגש עם חוקרים במכון, סיור ברצועת החוף ובטבלאות הגידוד שליד המכון, ביקור בכפר הדייגים היחיד בישראל, בג'סר א-זרקא, ומפגש לשיחה עם מוסא הדייג, מוותיקי הדייגים בחוף, שחי את המקום וגם הקים בעמל לאורך שנים מסעדת דגים על החוף. בהמשך, תיאמו ביקור בחוף מכמורת ומפגש לסיור מונחה ולשיחה עם אחת מתושבות המקום, הפעילה מזה שנים למען שמירה על החוף.

 

ביקור בכפר הדייגים בחוף ג'סר א-זרקא ושיחה עם מוסא הדייג

ביקור בכפר הדייגים בחוף ג'סר א-זרקא ושיחה עם מוסא הדייג

 

לפני כל סיור, מוסרים חברי הצוות לכל הסטודנטים בקורס דפי מידע על המסלול המתוכנן, מידע על המקומות המתוכננים, סוגיות שקשורות לתהליכים ולמארג האקולוגי בסביבה, לקשר שבין רשויות, תושבים ומבקרים באותו מקום וסוגיות של איכות ושימור סביבה. למידע מצורפים כמובן גם מקורות אקדמיים ורשימת קריאה של מאמרים.

 

מדי שבועיים, יוצא לפועל סיור אחר. כל המשתתפים עולים על ההסעה ויוצאים לדרך לאתר הראשון במסגרת הסיור. הסטודנטים, חברי הצוות שהכין את הסיור, מציגים את הנושאים ומדריכים, כאשר הם מתחלפים כמו במרוץ שליחים ומעבירים את ההנחיה מאחד לשני תוך כדי המעבר מאתר לאתר.

 

ביקור בבית האקולוגי של ניסים‎, עם השימוש החוזר בחומרים והבניה בהשראת הטבע

ביקור בבית האקולוגי של ניסים, עם השימוש החוזר בחומרים והבניה בהשראת הטבע

 

עם החזרה מיום הסיור, עובר הכדור לכלל הסטודנטים בקורס. לאחר כל סיור, כותבים המשתתפים סקירה מנקודות מבטם, דנים במקומות שביקרנו בהם, בסוגיות שנתקלו בהם, בקשר ביניהם ומעלים תובנות, תוך כדי ניתוח של הנושא המוביל של הסיור. כמובן, חברי הצוות שתכננו את הסיור, אינם צריכים לכתוב דו"ח זה על הסיור שהם עצמם הנחו.

 

מהסיורים עולות תובנות כמו הבנת החשיבות של היבטים חברתיים בתהליכים של שימור הסביבה, של שימוש מקיים במשאבי טבע ושל הנאה מהסביבה כמו שנראה בסיורים רבים בהתארגנויות של תושבים ובמאבקים של קהילות שלמות כמו גם בודדים,  כמו המאבק לשימור עמק הצבאיים בירושלים, המאבקים לשמירה על חוף אפולוניה, חוף פלמחים, ועוד. סטודנטים ציינו כי הקורס חשוב כדי ללמוד סוגיות סביבתיות באופן מוחשי ולהבין את האתגרים ואת מגוון הגורמים שמשפיעים ולוקחים חלק, באופן ישיר וברור. השיחות הרבות עם תושבים, אנשי מקצוע, נציגי רשויות ועוד, החוויה הישירה והביקור במגוון אתרים מאפשרים לראות ולהכיר זוויות מבט שונות ולהבין את הנושאים מהיבטים שונים, כדי לראות את התמונה השלמה.

 

קורס סיורי השטח במסלול העיוני (ללא תזה) – עמק הצבאים בירושלים

קורס סיורי השטח במסלול העיוני (ללא תזה) – עמק הצבאים בירושלים

 

עם החזרה שנה נבחרים נושאים חדשים, שונים ומגוונים אולם יש נושאי סביבה שחוזרים ועולים בשל העניין הרב שהם יוצרים או בגלל החשיבות הגדולה שלהם לקשרים של אדם וסביבה, חברה וטבע ולנושאים קיומיים חשובים, כי הסביבה אינה רק מרחבי טבע או משאבים ואינה רק מושגים של קיימות ושל מגוון ביולוגי. הסביבה היא המרחב הכולל והאמיתי שאנו חיים בתוכו, השילוב השלם, על כל קשרי הגומלין המורכבים שבתוכו. הסביבה היא המציאות שמסביבנו, היא החיים האמיתיים ובכך גם קסמה וגם חשיבותה, כפי שעולה ובא לידי ביטוי באופן כל כך מוחשי במהלך קורס הסיורים.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>