סמינר מחלקתי - ים, יבשה, אקלים ואדם

 

קשרים בין ים, יבשה, אקלים ואדם בחוף הים התיכון הישראלי בעת העתיקה, לאור הממצא הארכיאולוגי

איילת טוקר (PhD )

 

 

06 ביוני 2016, 11:00 
אוניברסיטת תל אביב 

 

מנחים:

פרופ' משה פישר החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום

פרופ' עודד פוצ'טר החוג לגיאוגרפיה וסביבת אדם

מנחה שותפה: ד''ר אלכסנדרה צ'ודנובסקי

 

מגישה: אילת טוקר בית ספר פורטר ללימודי הסביבה

בתמיכת קרן סמולר-ויניקוב .

 

תקציר:

המחקר שם לו למטרה את שיחזור מפלסי הים והשתנות קווי החוף של הים התיכון בחוף הישראלי, ב 3500 השנים האחרונותתוך כךנעשה ניסיון להבין את התהליכים ההידרוגרפיים שיצרו את השינויים בעבר. כל זאת בכדי להבין את השפעת השינויים ההידרוגרפיים על מפלס הים וקווי החוף בעבר, ולהבין מתוכם את הווה והעתיד.

המחקר השתמש במבנים ארכיאולוגיים חופיים שהותאמו לגובה ים ספציפי בעת בנייתם. ההתאמות האלו הן אינדיקטור לגובה הים הקדום. מפלסי הים הקדומים נמדדו לאורך החוף הישראלי על פי תקופות ארכיאולוגיות ספציפיות. במקביל המחקר אסף מידע לגבי אקלים קדום במזרח הים התיכון בהתאמה לתקופות הארכיאולוגיות;ועשה ניתוח של הממצא האקלימי הקדום הרלוונטי לשינויים הידרוגרפים עכשוויים במזרח הים התיכון, בהתאמה למפלס הקדום שנמדד.

המחקר האוקיינוגרפי העכשווי מצא שהאגן המזרחי הים התיכון רגיש לשינויי אקלים אזוריים ומקומיים. חשיפת המנגנון ההידרוגרפי-אקלימי הקדום, מקדם את ההבנה של המנגנונים בעבר בהווה ובעתיד, ועשוי לשמש את השימור וההגנה על ערכי הנוף החופיים, ולעזור ביצירת אסטרטגיה ובניהול של המשאב הימי.

בהרצאה יוצג ממצא של מפלס הים מהתקופה העות'מאנית המאוחרת וכן שיטה חדשה להעלאת דיוק מדידות מפלסי הים הקדומים. 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>