סמינר מחלקתי - תכנון עירוני במצב של אי-ודאות מתמשכת: המקרה של מרכז העיר ירושלים
רוני בר - תכנון עירוני במצב של אי-ודאות מתמשכת: המקרה של מרכז העיר ירושלים
מנחה: ד"ר טלי חתוקה
שימו לב: הסמינר המחלקתי יתקיים הפעם בחדר 101 ולא באודיטוריום
רוני בר, דוקטורנטית בבית הספר ללימודי סביבה ע"ש פורטר ועמיתת מחקר במרכז אדמונד י. ספרא לאתיקה, אוניברסיטת תל אביב.
מנחה: ד"ר טלי חתוקה, המעבדה לעיצוב עירוני, החוג לגאוגרפיה וסביבת האדם, אוניברסיטת תל אביב.
תקציר ההרצאה
ירושלים הינה זירה עירונית בקונפליקט מתמשך שנע במעגלים של הסלמה ורגיעה יחסית, תמיד על סף התפרצות. יתרה מכך, ירושלים הינה עיר במחלוקת, שהקו הירוק חוצה אותה ושאלת הגבולות העתידיים של המדינה עשויה להשפיע ישירות על מרחבה. על רקע זה, ההרצאה תעסוק בשאלה כיצד התכנון העירוני הממסדי בירושלים מדמיין (ומתכנן) את עתיד המרחב העירוני תוך שהוא פועל במצב של אי-ודאות מתמשכת ואי-יציבות כרונית. באמצעות התמקדות בירושלים, אבקש לבחון כיצד מתמודד התכנון העירוני – שדה המוכוון באופן מסורתי ליצירת ודאות וסדר – עם אי-ודאות. בעשור האחרון, אי - ודאות הפכה לסוגיה מרכזית בתיאוריה ובפרקטיקה התכנונית, כאשר מתכננים ותיאורטיקנים קוראים לקבל את האי-ודאות כמצב בסיסי של העולם( Gunder, 2008) ולפתח אסטרטגיות אדפטיביות להתמודד עם אי ודאויות עתידיות(Jabareen, 2015). המקרה של ירושלים מרחיב את הדיון הזה בשני אופנים: הוא מציג מקרה בו אין קונצנזוס סביב השלכותיו השליליות או החיוביות של שינוי עתידי בלתי ידוע (זאת בניגוד לאסונות טבע, למשל) – ומציג מצב של אי-יציבות כרונית ללא "stable state"(זאת בניגוד לשינויים עתידיים ואירועי קיצון הנתפסים כהפרעה לסטאטוס קוו).
בתוך ירושלים, ההרצאה תתמקד במגמות הפיתוח העכשוויות של מרכז העיר ובתכניות ההתחדשות העירונית שיזמה העירייה בתחילת שנות האלפיים. כתכנית דגל עירונית המקודמת באזור עם היסטוריה של אירועי אלימות, מקרה זה מסייע לבחון את האופן בו העירייה מדמיינת מחדש את המרכז שלה ומטה אותו מערבה, הרחק מהגבול והשטחים במחלוקת, ובמפוצל מהמרכז הפלסטיני והמרכז החרדי. מקרה זה מאפשר גם להשוות
בין תפיסות התכנון הממסדי לבין חיי היום-יום המתנהלים במקום. לצורך כך, ההרצאה תבוסס על שלושה רבדים: (א) קריאה של המגמות העכשוויות לאור תכניות היסטוריות וזיהוי מגמות תכנוניות לאורך זמן. רובד זה מציג את האופן בו הוגדר ותוכנן מרכז העיר ירושלים דרך שלושה מקבצי תכניות – לפני 1967 , אחרי 1967 ואחרי 2000. (ב) קריאה של המגמות העכשוויות בתוך הקשר רחב יותר של אי-ודאות גאופוליטית לגבי הריבונות העתידית והגבולות הסופיים של העיר. רובד זה בוחן את ההתייחסות (או חוסר ההתייחסות) של מתכננים לסוגיות אלו ואת הקשר בינן לבין מגמות הפיתוח העירוניות. (ג) ניתוח חיי היום-יום בתוך מרכז העיר. רובד זה מבקש להציג את האופן בו בעלי עסקים הפועלים במקום באופן יום-יומי מדמיינים את העתיד ומתמודדים עם אי-ודאות ואי יציבות.