מערכות אקולוגיות ותועלות תרבותיות

הרצאתה של ד"ר יעל רם, המכללה האקדמית אשקלון

ההרצאה מתקיימת בבניין גילמן אולם 223

26 במאי 2014, 13:00 
 

ד"ר יעל רם* תרצה בנושא "מערכות אקולוגיות ותועלות תרבותיות"

 

בשנת 2005 פורסם, בחסות האו"ם, מחקר הערכה רחב היקף אודות שירותי המערכות האקולוגיות הגלובליות (Millennium Ecosystems assessment). דוח זה, המכונה MA, סיפק לראשונה ערכים מדידים (כלכליים, בריאותיים - פיזית ונפשית, וגם תרבותיים/חברתיים) לתועלות שמפיק האדם משירותי המערכות האקולוגיות. מסקנות הדו"ח היו כי מערכות אקולוגיות, שירותיהן והתועלות המופקות מהן, הן קריטיות לקיומו ולרווחתו של האדם. עם זאת, הדו"ח מצא כי  חשיבותן של המערכות האקולוגיות אינה משתקפת בהערכות כלכליות מסורתיות ובתהליכי קביעת מדיניות. בנוסף, הדו"ח קבע כי המשך ניצול המערכות האקולוגיות על ידי בני האדם עלול להביא לאובדן עתידי של תועלות.

 

דוח ה – MA וכן הדוחות שבאו אחריו (כגון דוח ההערכה הבריטי UKNEA והפרוייקט הישראלי - מערכות אקולוגיות ורווחת האדם,  במסגרת "המארג") התייחסו לשלושה סוגים עיקריים של שירותים המסופקים לאדם על ידי מערכות אקולוגיות: שירותי אספקה, שהם המוצרים חומריים המתקבלים ממערכות אקולוגיות; שירותי ויסות, כלומר התועלות המתקבלות מוויסות של תהליכים בהם מעורבות מערכות אקולוגיות וכן שירותי תרבות, שהם השירותים המספקים לאדם תועלות רוחניות, פיזיות ואינטלקטואליות כתוצאה מהמפגש בינו לבין מערכות אקולוגיות ומגוון ביולוגי.

 

הסמינר יוקדש לבחינת התייחסותה של המשגת "שירותי מערכות אקולוגיות" Ecosystems services))  לתועלות המופקות משירותי התרבות. ייחודן של תועלות אלו נעוץ, בחלקן, בעובדה שהן אינן מוחשיות. במילים אחרות – לא ניתן "לכמת" אותן בערכים מדידים רגילים, כספיים או בריאותיים. מכאן נובע גם הקושי לתרגם את המידע הקיים בתחום זה עבור קובעי מדיניות ומקבלי החלטות.

 

בפני הסטודנטים יובאו הדילמות הקשורות להערכת תועלות שירותי התרבות, וכן יתוארו תהליכי מחקר והערכה המבוצעים כעת בישראל ובאירופה.  

 

* ד"ר יעל רם היא מרצה בחוג ללימודי תיירות ופנאי במכללה האקדמית אשקלון. תחום התמחותה הוא היבטים סביבתיים של תעשיית התיירות והפנאי . היא חברה בקבוצת מחקר אירופאית שמתמקדת בקשרים בין שירותי מערכות אקולוגיות לתיירות, ואחת מצוות המחברים המובילים של פרוייקט ההערכה הישראלי של שירותי מערכות אקולוגיות. הרקע האקדמי שלה הוא תואר ראשון בפסיכולוגיה ומדע המדינה, ותואר שני במנהל עסקים, שניהם מאוניברסיטת תל אביב. את הדוקטורט, המתמקד בהתנהגות צרכנים בתיירות, סיימה ב – 2011, באוניברסיטת בן גוריון. פרסומיה של יעל עוסקים בהיבטים פסיכולוגים בתיירות, וכן בנושאים סביבתיים. עבודתה האחרונה עוסקת בשינוי האקלימי ותעשיית התיירות. 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>