חקלאות אורגנית וחקלאות קונבנציונאלית - מזון ודמיון
פרופ' חיים רבינוביץ', המכון למדעי הצמח והגנטיקה ע"ש רוברט ה' סמית', הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה' סמית, האוניברסיטה העברית בירושלים, קרית רחובות
"הרעיון המרכזי העומד בבסיסה של תפיסת עולם זו (חקלאות אורגנית) היא ייצור מזון בהרמוניה עם הסביבה – ובעצם, חזרה לטבע, כלומר ייצור לפי כללים מאד ברורים ללא שימוש בכימיקלים (חומרי הדברה ודשנים), עם פגיעה מינימאלית ככל הניתן בסביבה ותוך שמירה מוקפדת על הפרדה מלאה בין ייצור אורגני ורגיל."1 העמותה העולמית לחקלאות אורגנית קובעת כי: "המזון האורגני נשען על ארבעה עקרונות מרכזיים, הנוגעים בקשר הישיר שבין בני האדם לסביבתם ולמשאבים הטבעיים מהם הם ניזונים: 1) עיקרון הבריאות הגורס שהחקלאות האורגנית אמונה על שמירת וטיפוח בריאות המערכות הסביבתיות והפרטים המתקיימים בהן, כיחידה אחת הכוללת את האדמה, הצמחים, החיות, בני האדם וכדור הארץ;. 2) "העיקרון האקולוגי-סביבתי, ... על-פיו על החקלאות האורגנית להתאים עצמה למחזורים הביולוגיים הטבעיים של הסביבה, לאיזון הטבעי ולפעול באמצעים של מחזורים ... עולמיים, אך פעילותם ייחודית לאתר העשייה החקלאית."; 3) עיקרון ההגינות והצדק: על-פיו על החקלאות האורגנית לקיים יחסי גומלין, המבטיחים הוגנות בשימוש שנעשה במרחב הסביבתי, תוך שמירה על היכולת לקיים חיים איכותיים; 4) עיקרון הפיקוח וההשגחה שגורס שעל החקלאות האורגנית להתנהל במשנה זהירות ומתוך אחריות בכדי להגן על בריאותם ואיכות חייהם של בני האדם במשך הדורות והסביבה בה הם מתקיימים.2".
תרגום לחיי היום יום של ההבדלים במעשה החקלאי בין החקלאות האורגנית והקונבנציונלית מתמצה בהימנעות משימוש בחומרי הזנה ובחומרי הדברה (לצמח ולבע"ח) סינתטיים (כאלה שנוצרו והופקו בכלים של התעשייה הכימית)3.
תרגום לחיי היום יום של ההבדלים בין המזונות שנוצרו בשתי השיטות הללו, שנדון בהם היום מתמצה באמירות:
1. תוצרת אורגנית טרייה מזו הקונבנציונאלית
2. תוצרת אורגנית טעימה מזו הקונבנציונאלית
3. תוצרת אורגנית ידידותית לסביבה מזו הקונבנציונאלית
4. האיכות התזונתית של תוצרת אורגנית טובה מזו הקונבנציונאלית
5. השימוש "המוחלט" בחומרים שלא נוצרו בסינתזה כימית מצמצם את חשיפתנו לרעלים (למשל: חומרי הדברה) ולכן אינו מסכן את בריאות האוכלים מתוך אחריות להגנת בריאות.
במהלך הדברים נדון בשאלה אם נכונה הטענה שה"חזרה לטבע" מיטיבה עם האדם, נתמקד בחמש הנקודות שלעיל ונבחן את נכונותן, אחת לאחת.
צריך לאמר, כי עצם העלאת הנושא לדיון הניבה לחץ ציבורי והציבה רף של דרישות ממי שאחראים על איכות המזון (משרד החקלאות ומשרד הבריאות) בארץ ובעולם והניעה את הנושאים במשרות אלה להעמיק את הבחינה והפיקוח, לרווחת ותועלת הצרכנים והמגדלים.
מקורות
1 http://www.iqc.co.il/?categoryId=87411&itemId=193739
2 http://www.news1.co.il/Archive/0024-D-87690-00.html
3 Trewavas, 2001. Urban myths of organic farming. Nature 410, 409-410