התחממות כדור הארץ - האם עתידנו בסכנה?
בשיתוף אגודת ידידי אונ' ת"א דוברי אנגלית
איך מתמודדים עם התהליך המסוכן של התחממות כדור הארץ? חתן פרס נובל בכימיה, פרופ' פול קרוצן ממכון מאקס פלאנק בגרמניה, המגיע בשבוע הבא לתל-אביב לכנס מדעי מיוחד על התחממות כדור-הארץ והסכנה הטמונה בתופעה הזאת לעתידנו – יציג בכנס, לראשונה בישראל, את חזונו הנועז במסגרת תוכניתו הנועזת לקירור כדור הארץ.
פרופ' קרוצן חשף לאחרונה את תוכניתו הנועזת לקירור כדור הארץ ועורר עניין רב בקרב הקהילה המדעית העולמית. הוא מציע שיטה מקורית לקירור מלאכותי של אקלים העולם באמצעות פיזור חלקיקים של תרכובת גופרית (מימן גופרתי – H2S) באטמוספירה העליונה. בעקבות התגובה הכימית שתיווצר, החלקיקים יגרמו להחזר אור השמש כלפי מעלה, לחלל החיצון – וכך תושג ההפחתה המבוקשת בתהליך ההתחממות המסוכן של כדור הארץ.
פרופ' קרוצן זכה בפרס נובל בכימיה בשנת 1995, בזכות מחקריו על בעיית החור באוזון והשפעתו על התחממות כדור הארץ. בהרצאתו בכנס יסביר פרופ' קרוצן כי אם ההתחממות הגלובלית תצא מכלל שליטה, יהיה צורך לתכנן "נתיב בריחה והימלטות עבור האנושות".
לדבריו, "כל ניסיונות הפוליטיקאים להגביל את פליטת גזי-החממה, מעשה ידי-אדם, הם פאתטיים, חלושים עד כדי לעורר רחמים". לכן, יש לדעתו צורך בצעד רדיקלי ונמרץ במיוחד.
ד"ר אריה נשר, מנהל מקצועי של בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל-אביב, אומר כי הרעיון של פרופ' קרוצן, הגם שעודנו שנוי במחלוקת, לכד את תשומת הלב של העולם המדעי. "לאחר בחינה מדוקדקת, הוא אפילו מתחיל להתקבל ברצינות בהקשר להתפתחויות אקלימיות קיצוניות. בין השאר, משום שהועלה בידי מדען רם-מעלה, מחשובי חוקרי האטמוספירה, שאף הציג מסלול-מוכח, לדעתו, למימוש יוזמתו", אומר ד"ר נשר.
בכנס ישתתפו גם מדענים ישראלים בכירים, ביניהם: פרופ' זאב לוין, פרופ' קולין פריים, פרופ' דן רבינוביץ, ד"ר מרסלו שטרנברג ופרופ' מרדכי שכטר. המדענים יציגו נתונים עדכניים ממחקריהם שעוסקים בהשפעת התחממות כדור הארץ על חיינו, ביניהם:
- ההחמרה הצפויה בצחיחות הארץ, עקב התמעטות הגשמים החזויה לעשורים הבאים.
- מהי מידת ההשפעה של זיהום האוויר והאבק על כמויות הגשם שיירדו בעתיד בישראל ובמקומות אחרים בעולם.
- עד כמה התחממות כדור הארץ ושינויי האקלים משפיעים לרעה על שימושי קרקע.
- מהו המחיר הכלכלי-חברתי, שאזרחי המדינה צפויים להידרש לשלם, כדי לספק מענה יעיל לבלימת ההתחממות.