השפעת השיטה המוניטארית על המשבר הכלכלי - הצגת פתרונות יצירתיים לשינוי בר קיימא

מאורגן ע"י: ביה"ס ללימודי הסביבה ע"ש פורטר, מרכז השל לקיימות, המכון לעסקים וסביבה ע"ש אקירוב ומיזם הכוורת

12 בדצמבר 2012, 16:00 
 

מאיפה מגיע הכסף? למה נוצרו החובות האדירים? איך משברי הדיור והפערים בחברה קשורים לדרך בה הכסף מיוצר? איך מתגברים על המשבר הכלכלי הגלובלי? האם אפשר לנהל מערכת כלכלית שתשרת את החברה האזרחית ולא תפגע בסביבה?

 

בשנים האחרונות גוברת ההבנה שהמערכת הכלכלית הישראלית, כמו זו העולמית בכללותה, נמצאות במשבר הולך ומחמיר: מחזורים מחריפים של צמיחה וקריסה, בועות מחירים מתנפחות ומתנפצות, מרוץ חסר תוחלת אחר הגדלת הצמיחה, פעילות כלכלית שיוצרת ניצול-יתר של המשאבים המתחדשים ופוגעת קשות בסביבה, הגדלת פערים ועוד.

 

הניסיונות עד כה לייצוב המערכת, לשיפור מצב האזרחים ולשינוי כיוון של המשבר הסביבתי המחריף, כשלו משום שחיפשו פתרון באמצעות טיפול בסימפטומים של הבעיה, בתוך המסגרת של השיטה המוניטארית הקיימתהשלטת בעולם במאה השנים האחרונות. לאחרונה, ובמשנה מרץ לאחר המשבר המתמשך מ- 2008, החלו להופיע הצעות לשינויים מרחיקי לכת במערכת המוניטארית עצמה ובמגזר הפיננסי. לדוגמא, דו"ח המציג מודל כולל לשינוי כלכלי בשם "המעבר הגדול" (The Great Transition) של הקרן לכלכלה חדשה ( The New Economics Foundation – NEF) הבריטית; או מחקר מעמיק שהתפרסם באתר קרן המטבע הבינלאומית ע"י מחלקת המחקר על תוכנית שיקאגו. עם המלצה חמה לאמץ את "תוכנית שיקאגו" וההשפעות החיוביות של בנקאות ברזרבה של 100%. 

 

מטרת הכנס היא לקדם דיון מקצועי וענייני על מודלים מוניטאריים יצירתיים במערכות מקומיות ולאומיות הפועלים למען שגשוג כלל האזרחים והסביבה. 

 

מרצים אורחים:

 

בן דייסון (Ben Dyson) 
כלכלן, ממובילי התפישה הכלכלית החדשה שתופסת תאוצה בעולם. מייסד ארגון Positive Money, תנועה אזרחית שהוקמה בלונדון לפני כשנתיים ומציעה אלטרנטיבה בת-קיימא לייצור הכסף כחוב, מגמה המגובה על ידי בכירי הכלכלנים ולאחרונה גם על ידי צוותי מחקר מטעם קרן המטבע הבינ"ל. בשנת 2010 השיק רשמית את Positive Money שמטרתה העיקרית היא רפורמה מקיפה בשיטת ייצור הכסף והפיכת הכלכלה למנוע צמיחה חברתי. כותב-שותף של הספר Modernising Money, העתיד לצאת לאור בקרוב. 

 
אדגר קמפרס (Edgar Kampers)
בעל תואר שני במדעי המדינה, מומחה למטבעות קהילתיים, אחריות תאגידית, שינוי התנהגות צרכנים ופיתוח כלכלי בר קיימא. חוקר ב-STRO (ארגון בלתי ממשלתי מהמובילים בעולם בתחום הסחר החברתי). ממייסדי ה-NU-spaarpas, כרטיס אשראי חברתי ראשון מסוגו, שהושק ברוטרדם בשנת 2002 והשתמשו בו 10,000 תושבים שזכו בנקודות לשימוש בתחבורה ציבורית תמורת קניות בחנויות מקומיות, מחזור ועוד; מנהל צוות אקלים וכלכלה ב-Stichting Natuur en Milieu העוסק בקידום יוזמות סביבתיות. מייסד שותף ומנהל של – Money That Matters QOIN – ארגון הולנדי שלא למטרות רווח שנוסד בשנת 1998 במטרה לקדם מטבעות קהילתיים. הארגון מתמקד באסטרטגיות מדיניות, תכנון מוניטארי ומחקר. אנשי Qoin עוזרים להגדיר ולנהל את המטבע הקהילתי 'מחוץ לקופסה', וכן תופרים מטבעות משלימים, חוקרים את השפעת מטבעות אלו ומפתחים כלים וגישות חדשות להגברת השפעה זו.

 

מת'יו סלטר (Matthew Slater) 
מהנדס תוכנה העוסק בתוכנת מטבע קהילתי מזה 6 שנים. פיתח ותכנת את הפלטפורמה המקיפה של קרדיט נאמנות ע"י קוד פתוח, תוכנה אשר מספקת את החשבונאות לבנקי הזמן בארה"ב. מייסד שותף של קהילת FORGE הפועלת מז'נבה ללא מטרות רווח ומספקת אירוח אתרים חינמיים מסוג LETS ובנקי זמן (timebanks). קהילת Forge תומכת ביותר מ-50 פרויקטים של מטבעות קהילתיים, גם בעזרת התוכנה שייצר.בעבר ניהל מגזין מטבע קהילתי.

 

האירוע יתקיים בשפה באנגלית, ויתורגם לעברית.

 

תכנית הכנס

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>