סמינר מחלקתי - פרויקט ואדי עתיר- קהילה מדברית בת קיימא

 

 

הסמינר השבועי של בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר

יום שני, 24 באפריל, שעה 11:00-12:00

בניין הקפסולה, אודיטוריום (קומה 1-)

 

פרויקט ואדי עתיר- קהילה מדברית בת קיימא

מקיימים מסורת לדור העתיד

 

אמרן אמרני

 

 

24 באפריל 2017, 11:00 
 

פרויקט ואדי עתיר היא יוזמה פורצת דרך של הקהילה הבדואית בנגב, הקמת פעילות חקלאית ברת קיימא לדוגמה ומרכז חינוך אזורי. הפרויקט מפגין גישה הוליסטית ומשולבת לפיתוח בר-קיימא בסביבה צחיחה. הפרויקט נערך ביוזמת המעבדה לקיימות, ארגון ללא כוונת רווח בארה"ב, ומועצת העירייה חורה, גוף המנהל של עיירה בדואית מקומית.

פרויקט ואדי עתיר נועד למנף ערכים מסורתיים בדואיים, שאיפות, ידע, וניסיון עם מדע המודרני וטכנולוגיות חדשניות, ומציג יישום של עקרונות קיימות שפותח על ידי המעבדה. הפרויקט מסמיך אחת הקהילות הפגיעות והשוליות ביותר בישראל להיות מנהיגים בשיטות קיימות ואחריות סביבתית.

 

אוכלוסיה מקומית, חקלאות, מדבור ושינוי ואקלים

מדבור הוא תהליך מתמשך של הרס המערכות האקולוגית היבשות עקב ניהול כושל, תהליך אשר התחיל עם תחילתו של התרבות האנושית וממשיכה עד היום. מדבור יצרה מרחבים ענקים של שטחים עקרים, שהיה שטח חקלאי פורה בעבר, סוואנות או חורש. ישנם יחסי גומלין בין תהלך המדבור והתחממות כדור הארץ הם מסובכים. עלייה בטמפרטורות, ושינוי דפוסי המשקעים הצפויים להעלות את תהלכי המדבור, ומצפים שמערכות הנהרות העיקריים באזורים צחיחים עלולים להתייבש בהדרגה. מדבור והרס המערכות האקולוגיות מעשה אדם, במשך הדורות, פלטו יותר פחמן דו-חמצני לאטמוספירה מאשר הנפלטו עד כה על ידי שריפת דלקים פוסלים. השפעה אחרת של המדבור לגבי ההתחממות הגלובלית היא העובדה שמערכות אקולוגיות חסרות צמחייה הם הרבה פחות עמידים לתופעות אקלים קיצוניים הצפויים להיות בתדירות גוברת כגון הבצור, גלי חום ושיטפונות. לאור עובדות אלה, הפוטנציאל הסביבתי והכלכלי של שיקום מערכת האקולוגית הרוסות ענק, במיוחד בסביבות צחיחות. שחזור גלובלי של אזורים צחיחים יכול לקבעה מאות מיליארדי טונות של פחמן דו חמצני בחזרה לתוך ביומסה וקרקע, בעת שיחזור פוטנציאל יצור מזון, מספוא, אנרגיה בר קיימים. באופן דומה, ניתן לשחזר מערכות אקולוגיות מגוונות טבעיות, ואת המגוון הביולוגי, החי והצומח העצומים של אזורים צחיחים. פרויקט ואדי אתיר הוא מאמץ קטן של מערכות משולבות והוליסטיות באופן מלא כדי להמחיש ולכמת את האינטראקציות המורכבות האלה תוך מתן רווחים כלכליים וחברתיים משמעותיים לקהילה המקומית.

פיקוח על כל האזור של פרויקט ואדי עתיר ושיקום זהיר יכול לקבע כ- 10 – 20 מיליון טונות של פחמן דו חמצני, תוך מתן עבודה ופרנסה לאלפים. ייצור משופר של מספוא יכול להפחית את טביעת הרגל של פליטת גזי החממה כתוצאה מגידול בעלי חיים, בכך שיחסוך בצורך בייבוא ובהובלות. התוכנית הכלכלית בכל גישת שיקום שונה אחת מהשנייה; עם זאת, מודל עסקי כללי, בעל קווי מתאר מאושר על-ידי הערכות ב פרויקט ואדי עתיר, ובחוות סביבתיות באזור, מראה כי ההשקעה הנדרשת עבור מאמצי השיקום יכוסו בתוך מספר שנים.

המכשולים העיקריים ליישום התוכניות הם לעיתים קרובות מחסור בבעלים. נושאים שצריכים להיות מטופלים בדחיפות, בהתחשב בפוטנציאל הסביבתי והיתרונות הכלכליים שטמונים בשטח.

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>