רוצה לשפר את העולם? זו היוזמה שתחבר עסקים לערים ותאפשר לך להצליח

עסקים קטנים ובינוניים מהווים נדבך חשוב במציאת פתרונות לקידום ערים בריאות, ירוקות ואיכותיות יותר. אולם בפועל, רבים מהם מתקשים לגייס את הרשויות למימוש פתרונות אלה. גם רשויות נתקלות בקשיים בבואן לקדם חדשנות ויזמות מקומית. SME4SMARTCITIES - מיזם חדש במימון האיחוד האירופאי ובשיתוף ערי חוף בים התיכון – בא לפתור זאת, באמצעות חיבור בין הצדדים וביצירת תשתית לעסקים קטנים ובינוניים להטמעת טכנולוגיות חדשות בערים. עוד על המיזם ועל האפשרויות הרחבות הטמונות בו, בכתבה שלפניך.

08 נובמבר 2021

Lumiweave הוא סטארט-אפ שפיתח אריג הצללה חדשני, המייצר אנרגיה ומסוגל לספק חשמל לתאורה סולארית בעיר. על-פניו הרעיון קוסם לכל עיר – שטחי הצללה המקלים מהחום ואף תורמים בייצור חשמל נקי. בימים אלו מתקדם פיילוט מוצלח בתל אביב, הבוחן את הפתרון ומיישם אותו בפועל, בקריית עתידים. בכך, Lumiweave זכתה להיות בת מזל. בשונה ממנה, סטארט-אפים מבטיחים רבים אחרים לא הצליחו לצלוח את המשוכה של מציאת שותף ברשויות המקומיות ונאלצו לוותר על מימוש הרעיון.

 

"הפוטנציאל העצום שהולך לאיבוד בעקבות חוסר היכולת של יוזמות מבטיחות למצוא שותפים ברשויות המקומיות הוא הבסיס לפרויקט SME4SMARTCITIES" מעידה ד"ר אורלי רונן, מנהלת המעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית בבית ספר פורטר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב ומראשי הפרויקט, ומוסיפה: "הבנו שהחסם המרכזי הוא בפערי תקשורת ובקושי של שני הצדדים להבין ולתקשר אחד עם השני וזה היה הצעד הראשון בגיבוש הפרויקט".

 

כשד"ר רונן ושותפיה מדברים על הפוטנציאל העצום, הם מתכוונים בעיקר לתפקיד המכריע של הערים במתן מענה לבעיות הסביבתיות, החברתיות והכלכליות ובראשן ההתחממות הגלובלית. לפי נתונים עדכניים, 54% מאוכלוסיית העולם מרוכזת בערים, אשר מצד אחד מהוות קטר כלכלי ומחזיקות ב- 80% מהכלכלה העולמית, אך מצד שני גם תורמות לכ-80% מגזי החממה המאיצים את שינויי האקלים. שינויי האקלים משפיעים על כל אוכלוסיית העולם, אבל אלה הגרים בערי החוף (המהוות 75% מהערים הגדולות בעולם) נמצאים בסיכון מיוחד, כגון הצפות ועליית מפלס מי הים.

 

מעל ל-30 ערי חוף בים התיכון לוקחות חלק בפרויקט עם תקציב כולל של 2.4 מיליון יורו

 

אביגדור שרון מהמעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית וחוקר בפרויקט SME4SMARTCITIES, מסביר על החשיבות המיוחדת של הפרויקט ועל הסיבה להתגייסות האיחוד האירופאי למשימה: "ככל שערים ממשיכות לצמוח, כך גם מספר האתגרים העומדים בפניהן, ונדרשים פתרונות חדשים ויצירתיים. הצורך הגובר בחדשנות עירונית יוצר הזדמנויות עסקיות עבור חברות קטנות ובינוניות. אם אנחנו רוצים שהערים שלנו ישתנו לטובה, רשויות ציבוריות וחברות חדשניות חייבות לעבוד יחד כדי למצוא את הפתרונות הטובים ביותר. האיחוד האירופאי הבין זאת והקצה תקציב של למעלה מ-2 מיליון יורו לטובת הפרויקט."

 

קריאה ליזמים/יזמיות ולעסקים קטנים ובינוניים להצטרף ליוזמה ולהביא בשורה לערים

פרוייקט SME4SMARTCITIES מחפש אחר חברות ישראליות, איטלקיות וספרדיות בגודל של עד 250 עובדים המעוניינות לפתח פתרונות חדשניים לאתגרים העירוניים איתם מתמודדות ערי הים התיכון המשתתפות בפרויקט. אלה שימצאו מתאימים, יזכו במימון של עד 45,000 יורו לתמיכה בפיתוח ולא פחות חשוב – חשיפה לרשת של רשויות עירוניות וחברות אחרות שיכולה לתרום משמעותית בפיתוח הרעיונות וביישומם.

 

"מיפינו את האתגרים, הצרכים והחסמים ב-34 ערים, מחציתן עם מעל ל-100,000 תושבים, המעוניינות לקלוט יוזמות, ובאמצעות כך, לשפר את איכות חייהם של תושבי הערים" מציין שרון.

 

ד"ר רונן מסכמת: "המגזר העסקי ורשויות מקומיות הם שני שחקנים משמעותיים ביותר במציאת פתרון לאתגרים האקלימיים, הכלכליים והחברתיים הניצבים לפתחנו. אבל כדי שאלה יוכלו לממש את היכולות הטמונות בהם, עליהם לשתף פעולה ולתמוך האחד בשני. השעה הדוחקת מהווה קריאת השכמה לכולנו – הרעיון הגדול הבא יכול לצמוח מתחת לאף שלנו, אין לנו את הפריבילגיה שלא לאפשר לזה לקרות".

 

פרטים מלאים על קול הקורא ותהליך הבחירה ניתן למצוא באינטרנט בכתובת  www.sme4smartcities.eu. בקשות לרישום לתכנית תתקבלנה לא יאוחר מהשעה 18:00 CET ב-23 בנובמבר 2021.

לסיוע ברישום ולקשר ישיר עם המעבדה לחדשנות ולקיימות עירונית באוניברסיטת תל אביב ועם אגף קיימות וחדשנות בעיריית כפר סבא השותפות בפרויקט, ניתן להירשם כאן - https://forms.gle/vnbDppzvBKPHxTon8

 

 


 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>