האם ונציה טובעת בשל משבר האקלים

בראיון בתכנית הטלוויזיה "משחק חוץ" בעקבות ההצפות בוונציה, עונה פרופ' קולין פרייס על השאלות, האם יש קשר בין ההתחממות הגלובלית להצפות והאם המגמה תחריף

08 דצמבר 2019
האם ונציה טובעת בשל משבר האקלים

 

בחודש נובמבר היו שוב הצפות נרחבות בוונציה. המים שכיסו כ-80 אחוז משטח העיר הגיעו לגובה שיא של 1.87 מטרים. ההצפות פגעו בבתי תושבים ובאתרי תיירות. האם גובה המים החריג הוא תוצאה של ההתחממות הגלובלית? ואם כן, מה תהיה מגמת ההשפעה על ערי חוף בכלל בשנים הבאות?

 

בראיון בתכנית הטלוויזיה "משחק חוץ" עם עמנואל אלבז-פלפס בערוץ הכנסת בטלוויזיה, מסביר פרופ' קולין פרייס, כי ההצפות בונציה הן תוצאה של שילוב של גורמים. השקיעה של ונציה, תנועת הרוחות במפרץ שדוחפת את המים לכיוון העיר והתחממות כדור הארץ שגורמת לעליית גובה פני הים. עליית גובה פני הים היא תופעה שנראה באופן תדיר יותר בעתיד. השילוב של התחממות האוקיינוסים, כי מים חמים מתרחבים, ושל המסת הקרחונים, צפוי לגרום לעליית המים במטר אחד עד סוף המאה, בכל העולם. חלק מהמקומות יותר פגיעים, כמו מרחב הדלתה של הנילוס ובו ערים כמו אלכסנדריה ופורט סעיד, או בנגלהדש שבה 17 מיליון אנשים יושפעו גם מעליה קלה מאוד בגובה הים.

 

בנוסף להצפות, עליית גובה פני הים תגרום גם לפגיעה במי התהום ובקרקעות חקלאיות, לצורך לפנות מליוני אנשים מאזורי החוף הצפופים ולתופעה קשה של פליטי אקלים.

 

כדי לפתור את הבעיה, צריך ללכת למקור. פתרונות טכנולוגיים לעליית גובה פני הים,כפי שנעשה בהולנד, הם יקרים מאוד ובסופו של דבר משולים לפלסטר. והמקור הוא עליית גזי החממה באטמוספירה. רק פתרון של מעבר למקורות אנרגיה מתחדשת, מקורות שאינם מבוססים על נפט, פחם וגז, יכול להביא לעצירת המגמה. במדינות כמו גרמניה כבר רואים את יישום הפתרון בהיקף רחב. למזלנו, אנרגיית השמש הופכת לזולה יותר ביחס לאנרגיה ממקורות מחצביים, והדבר מסייע להרחבת אימוץ אנרגיית השמש בעולם כמקור האנרגיה העיקרי, אולם עדיין רגולציה ממשלתית חשובה כדי לאפשר וכדי לעודד את המעבר. 

 

לצפיה בראיון הקצר, לחצו על קישור זה, או על התמונה שבראש הדף (הראיון, החל בדקה 1:26).

 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>